Michael Katz Krefeld: Sopimus, 5. osa391 s. suom. ilm. 2018
Ravn-sarjan 5. osa
Pagten, 2017
- suomennos: Päivi Kivelä
- kansi: Tommi Tukiainen
Like Kustannus Oy

- kirjaston kirja

Michael Katz Krefeld, synt. 1966 / Gammel Holte /Tanska
kirjailija, tv-käsikirjoittaja
Alla Krefeldtistä lisää tietoja.Kirjoitan tätä arvostelua olettaen että edelliset osat on luettu. Niinpä tässä saattaa olla ja onkin joitain sellaisia pieniä asioita, jotka ovat peräisin edellisistä osista. Tietyt juonenkulut jatkuvat aina edellisestä osasta. Jos aiot lukea aiemmatkin osat, niin päätät itse jatkatko lukemista plusrivin alapuolelta. Tästä kirjasta ei tietystikään ole juonipaljastuksia.
Alareunassa tähtirivin alla on aiemmat suomennetut dekkarit.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kirja-arvostelu alkaa tästä:

Osa 1
"Come fly with me, let's float down to Peru
In Ilama-land there's a one-man-band
And he'll toot his flute for you
Come fly with me, let's take off in the blue"
  - Frank Sinatra -

Päähenkilö on entinen poliisi, nykyinen etsivä Thomas Ravnsholdt, eli Ravn. Ravn asuu edelleen kanavan varressa olevassa laivassaan, jonne hän muutti naisystävänsä Evan kuoleman jälkeen. Ravnin kanssa asuu Møffe-koira ja laivan toisella puolella asuu Informationissa työskentelevä toimittaja jolla on komealta kalskahtava nimi Eduardo Henrique Emanuel Fernandez Esteban eli vain Eduardo.

Eduardolla on taitoja, joita Ravn hyödyntää tutkimuksissaan.
- Miten minä voin auttaa?
- Se sinun hakukoneesi, PeekAboo. Sillähän pystyy etsimään? Minulle sopii vaikka joutuisimme menemään luvattomiin paikkoihin. 
Eduardo nauroi. - Ollaanpa sitä nyt rohkeita. Millaisia tietoja sinulla on?

Ravnin mieltä on painanut jo viisi vuotta ettei Evan murhaajaa vieläkään ole saatu kiinni. Eva oli lakinainen, jonka pomo oli Christopher Bruhn. Eva oli Ravnin naisystävä, joka murhattiin heidän yhteisessä kodissaan (1. osa).  Ravn teki tämän karmaisevan löydön ja haluaisi enemmän kuin mitään saada murhaajan kiinni.
Vankilassa oleva ukrainalainen gangsterikuningas ja poliisimurhaaja Igor Kaminski on jo aiemmin vihjannut ehkä tietävänsä murhaajan ja muitakin asioita.
Nyt Kaminski tarvitsisi pikaisesti apua perheasioissa ja jos Ravn auttaisi niin vastineeksi Kaminski paljastaisi Evan murhaajan tai ainakin antaisi hyvät vihjeet. Välikädeksi Igor valitsee puolustusasianajajansa Christopher Bruhnin.

- Meidän on pantava pieni yksityisetsivämme töihin ja heti.
Bruhn pudisti päätään. -  Sellaiseen menee aikaa.
Kaminski nousi lavitsalta. - Aika on ylellisyyttä, johon minulla ei ole varaa. Ilmeisesti naisystävän murha painaa hänen mieltään edelleen?
- Aivan varmasti.
Kaminski siveli partaansa. - Hyvä. Ala sitten sirotella jälkiä. Ohjaa hänet oikeaan suuntaan.

Kiinnostaako murhaajan kiinnisaaminen niin paljon Ravnia, että tämä alkaa auttaa vankilassa istuvaa vihollistaan, vaarallista Kaminskia?

Samaan aikaan alkaa tapahtua myös outoja kuolemantapauksia, mutta ovatko ne vain onnettomuuksia? Entä selviääkö vihdoin vuosia sitten tehty iso raharyöstö?
On myös vihjattu, että rikollisissa puuhissa olisi korruptoitunutta valtionhallintoa. Pitävätkö vihjeet paikkansa?

Pieniä eroja Krefeldin dekkareissa on, joissakin on tiivistämisen varaa ja esim. edellinen kirja oli turhan raaka aiheeltaan. Tässä osassa ei sellaisia raakuuksia ole ja tarinakin kulkee paremmin.
Hyvää oli myös se, että Krefelt kertaa alussa vuoden 2012 tapahtumia, mm. Evan murhan. Pidän myös Ravnin hahmosta, joka ei käytä alkoholia (maksavaurion takia) eikä ole koko ajan väsynyt tai syö pizzaa. Mies, joka kulkee lähes joka paikkaan englanninbuldogginsa Møffen kanssa, on jopa sympaattinen.
Aion kyllä lukea loput viisikin dekkaria.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kirjailija kertoo, että sarjaan tulee 10 osaa. Ravnista on tullut Michaelille ajan mittaan kuin hyvä ystävä. Rohkea ja hiukan tyhmänrohkeakin ystävä.
Krefeld ei ole tietoisesti halunnut kuvailla liikaa Ravnin ulkonäköä, koska jos joskus Ravnista tehdään elokuva tai tv-sarja, niin tällöin ihmisille ei olisi etukäteen muodostunut tarkkaa mielikuvaa Ravnin ulkonäöstä ja näin näyttelijän valitseminen helpottuu.

Krefeld on saanut inspiraationsa mm. Alfred Hitchcockilta, Orson Wellesiltä ja Scorsesiltä. Michael harrastaa autoja, moottoriveneitä, maastopyöräilyä ja kiipeilyä. Kirjailija aloittaa kirjoittamisen yleensä aamuisin  noin kello 8.30 ja työskentelee 6-8 tuntia päivässä. Deadlinen lähestyessä aikaa saattaa mennä 10-12 tuntia päivässä. Kahvi on se joka pitää "koneiston" kunnossa. Krefeld sanoo olevansa coffee junkie eli kahvinarkomaani.
(Krefeldiä koskevat tiedot olen poiminut netissä olevista parista haastattelusta)

P.S. Onneksi osoitteeni ei ole Kalkbræderiløbkaj.

P.P.S. Kirjassa on hakkaava tikka. Tiesittekö, että tikka hakkaa yli 20 lyöntiä sekunnissa. Luulisi linnun saavan aivotärähdyksen tai ainakin päänsäryn. Tätä ei tapahdu, sillä tikan aivot sijaitsevat kopassa joka vaimentaa liike-energiaa. Hakatessaan tikan aivot eivät iskeydy pääkopan seinämiin ja tikka hakkaa edestakaisin ilman kiertoliikkeitä. (Tieteen kuvalehti)

P.P.P.S. Jälkikäteen lisätty kommentti. Aina yhtä hienoa saada kirjailijalta palautetta:
"Thank you so much for the fine words all the best from copenhagen Michael"

*****************************************************************
Aiemmat suomennetut teokset:
Langenneet 2014 - Kadonneet 2015 - Lahko 2016 - Syvyyteen 2017

Kommentit