Jenny Rogneby: Leona - ihmisen hinta, 3. osa
397 s. suom. ilm. 2018
3. osa Leona-sarjaan
Leona - Utan mänskligt värde, 2017
- suomennos: Susanna Tuomi-Giddings
- kannen suunnittelu: Mikael Eriksson
Bazar Kustannus Oy

- kirjaston kirja

Jenny Rogneby, synt. 1974 Etiopiassa.
Asuu nykyään Maltalla.
- kirjailija, kriminologi, rikostutkija
Hän  kuuli lähestyvän junan jyskeen. Kun hän nojasi käteensä noustakseen ylös, sähkövirta rätisi pitkin toista raidetta. Kuului vihlovaa kirskuntaa. Junan tööttäys ja jarrutusääni jyrisivät hänen korvissaan....
- Oli pakko päästä ylös.

 Kuka on nainen, joka yrittää päästä pois raiteilta? Miksi hän on siellä? Ja ehtiikö junan alta pois?

Leona Lindberg alkaa tutkia tapausta. Leona  on tutkijana vakavissa rikoksissa. Eronnut, kaksi lasta, joista toinen on kuollut ja toinen, Bea, asuu isänsä luona. Miesystäväkin on välillä kuvioissa mukana, mutta kumpi ottaa suhteen vakavammin?
Leona on oman tiensä kulkija, erikoinen ja erilainen, jonka paheena on peliriippuvuus. Leonan kova lapsuus on tehnyt tästä tunneköyhän ihmisen, jolla on sosiaalisia vaikeuksia toimia tiimissä ja joka työskentelee siis mieluiten yksin.
Mm. tämä ärsyttää Leonan esimiestä Alexandra Risbergiä, joka mieluummin antaisi tehtäviä muille tutkijoille, vaikka nämä eivät olisikaan niin päteviä,
- Ketkä hoitavat tapausta juuri nyt? Samat kuin ennenkin? Kenneth kysyy (Kenneth Fransén
on osaston päällikkö ja Alexandran esimies).
- Patrik Bergström johtaa yhtä esitutkintaa ja Gustav Pettersson tutkintaa.
- Selvä, entä tutkijapuolella?
-  Muilta osastoilta lainattujen tutkijoiden lisäksi juttua hoitavat muun muassa Cecilia Enkvist ja Fredrik Nilsson.
- Muun muassa?
- Niin...katsotaan, aivan Leona myös...Lindberg.
- Hyvä! Sittenhän sinulla on paras tutkija käytössäsi.

Leona on hyvä tutkija, mutta hänessä on yksi piirre, joka ei ole normipoliisille suotava. Hän toimii nimittäin joskus myös rikollisten puolella ja kanssa. Saattaa pimittää todistusaineistoa, suunnitella rikoksia ja pistää rahaa omaan taskuunsa tai mitä milloinkin.

Nainen radalla ei jää ainoaksi ratkaistavaksi tehtäväksi, joten tiimillä riittää töitä. Leona yrittää välillä karata omille teilleen, ja se ärsyttää muita, koska tutkijan pitäisi olla koko ajan tavoitettavissa.
Rikokset alkavat ratketa pikkuhiljaa, mutta samalla Leonalle selviää asia, joka järkyttää häntä perin pohjin. Järkytys saa pohtimaan kostoa.

Olen lukenut kaikki kolme osaa, joista ensimmäisen luettuani olin hieman hämmentynyt, juuri Leonan takia, sillä toiminta joissakin tapauksissa (sarjan osissa) tuntuu joskus kovin epätodelliselta. Voiko poliisi toimia ja ajatella noin. Loppujen lopuksi ensimmäinen osa oli niin yliampuva, että päätin lukea kakkososankin ihan vain nähdäkseni mihin suuntaan Rogneby Leonaa kuljettaa.
Alkaessani lukea kakkososaa muistin, että Leona on ns. roistopoliisi ja pystyin suhtautumaan tarinaan erilailla, fiktio on fiktiota. Pidin toisesta osasta enemmän kuin ensimmäisestä.
Jos vertaan kaikkia kolmea osaa toisiinsa, niin minusta tämä kolmas kirja on sarjan paras. Leona on rauhoittunut, tarina kulkee ja jopa yllättää. Loppu on rakennettu niin, että jatko on luettava.
Leonan persoona jakaa mielipiteitä niin kirjojen tarinoissa kuin lukijoissakin. Sarja ei ole huippu, mutta ihan luettavia dekkareita... jos muistaa, että Leona on Leona.

P.S. Tällä hetkellä Suomessa odottaa yli 500 henkilöä jotain elinsiirtoa.
Oman elinsiirtokorttini olen hakenut jo vuonna 1993 ja minulla on nykyään myös kännykkäsovellus.
Lue lisää: http://www.kyllaelinluovutukselle.fi/elinluovutus/elinluovutustahto.

Rognebyn sanoin: Ehkä minun elämäni voi pelastaa sinun henkesi.  


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Tietoja kirjailijasta:
Jenny Rogneby on adoptoitu yksivuotiaana Etiopiasta Ruotsiin. Kirjailija on taustaltaan poliisi, joka työskenteli rikostutkijana Tukholman Citypoliisissa.
Kaunis nainen on myös treenannut tanssia ja laulanut Cosmo4-yhtyeessä.
Alunperin Rogneby suunnitteli kirjoittavansa trilogian, mutta koska mielessä oli niin paljon Leona-materiaalia, niin sarja jatkuu.
Rogneby päätti kirjoittaa naispäähenkilön äänellä, sillä mieshenkilö olisi tuntunut liian vieraalta.
Sekä Jenny että Leona rakastavat lämpöä, aurinkoa ja Maltaa, jonne Leona muutti irtisanouduttuaan poliisista.       (Iltalehti 2016)

*******************************
Aiemmat suomennetut teokset:
Leona - kortit on jaettu 2016
Leona - tarkoitus pyhittää keinot 2017

Kommentit