Terhi Rannela: Kesyt kaipaavat, villit lentävät


Terhi Rannela: Kesyt kaipaavat, villit lentävät - matkapäiväkirjani sivuilta
215 s, ilm. 2018
- kansi: Annika Hiltunen
Karisto Oy
- kirjaston kirja

Terhi Rannela, synt. 1980 Outokumpu
kirjailija, toimittaja, sanataideohjaaja
- kotipaikka Tampere
- rakastaa saksan kieltä

                 "Vain kesyt linnut kaipaavat, villit lentävät."
                                                       Elmer Diktonius

Toiveeni on, että tämä kirja saisi Sinut unelmoimaan. Eikä vain unelmoimaan, vaan ehkäpä selailemaan matkaoppaita, tutkimaan karttoja ja piirtämään omia, vertailemaan lentolippujen hintoja ,etsimään eri maista kertovaa kaunokirjallisuutta ja lähtemään reissuun. Nojatuolilla tai lentokoneella.  (Sanoo Rannela kirjan takakannessa.)

Kesyt kaipaavat, villit lentävät
on omakohtainen tarinakokoelma täynnä kaukokaipuuta ja kulttuurishokkeja. Matkapäiväkirja sisältää kolmisenkymmentä tarinaa, esseehköä, pidennettyä kolumnia ja päiväkirjakatkelmaa Rannelan matkoilta.
Kirjailija on matkustanut paljon ja niinpä saamme kulkea mukana niin Atlantic Cityssä, Japanissa kuin Suomen Lapissakin. Kirjailija avaa myös hieman omaa kirjoitusprosessiaan,
Kirja on kuin sekametelisoppa, joka sisältää vähän sitä ja vähän tätä, muttei mitään liikaa.

Kirjaviitteitä on paljon ja ilokseni huomaan, että olen lukenut muutamia lukuunottamatta lähes kaikki mainitut. Kaksisivuinen lukuvinkkilista on kirjan lopussa. Mukana mm. Toni Morrisonin Minun kansani, minun rakkaani ja Jung Changin Villijoutsenet ja monia muita.
Monet meistä ovat lukeneet (tai nähneet tv-sarjan) Alex Haleyn Juuret  (Kunta Kinte) tai myös Solomon Northupin elämänkerran Twelve Years a Slave, josta on tehty myös elokuva. Rannela sanoo:
Kaksitoista vuotta orjana on juuri niin rankkaa katseltavaa kuin orjuudesta kertovan elokuvan voi kuvitella olevan.
- Walk Free -järjestön mukaan maailmassa on tälläkin hetkellä yli 45 miljoonaa orjaa. Miehet, naiset ja lapset tekevät pakkotyötä pelon vallassa ilman palkkaa. Orjuuteen liittyy velalla kiristämistä, pakkoavioliittoja ja ihmiskauppaa.

Kirjailija antaa kirjassaan myös hyvän lukuvinkin. Brittiläinen Ann Morgan luki vuonna 2012 kirjan jokaisesta maailman maasta. Pistin heti idean korvan taakse. Jospa jonain vuonna jätänkin uutuudet väliin ja ryhdyn tähän haasteeseen. Maailmassa on 196 eri valtiota. (määrä saattaa vaihdella 196 - 250 välillä johtuen siitä miten valtio määritellään). Mietin vain, että kuinka lähelle tuota 196 kirjaa itse  pääsisin ennen kuin kieliongelmat tulisivat vastaan. Siinäpä pähkinä purtavaksi.

Oletteko tutustuneet brittiläiseen Banksyyn? Banksy on kansainvälisesti tunnettu, anonyyminä esiintyvä taiteilija. Englannissa graffitien luvatta  maalaaminen julkisille paikoille on erityispykälin määritelty rikos. Tämän  takia Banksy on etsintäkuulutettu, eikä ole voinut osallistua näyttelyidensä avajaisiin.
Innostuin googlaamaan Banksyn töitä, jotka ovat usein poliittisia ja/tai humoristisia. Kannattaa vilkaista, aivan uskomattomia.

Ainakin kerran vuodessa ihmiselle tekisi hyvä tehdä matka yksin, viettää vaikkapa viikonloppu tai edes päivä pelkästään omien ajatustensa  kanssa vailla mitään teknisiä vimpaimia.
Näin sanoo Rannela ja kertoo myös muutamien muiden kirjailijoiden ajatuksia samasta aiheesta. Olen muuten ihan samaa mieltä!

Kuten huomaatte, kirja on pienehköstä sivumäärästään huolimatta täynnä kaikkea mielenkiintoista. Ohessa mainitsin vain murto-osan. Kannattaa itse tutustua tarkemmin.
Pidän Rannelan tavasta kirjoittaa, se on mukaansatempaavaa ja kiinnostavaa. Olisin voinut lukea vielä toisen mokomankin. Pidin myös Frausta, ja vielä enemmän Punaisten kyynelten talosta.
Jään odottamaan uutta kirjaa, joka onneksi on jo työn alla.

                  "I am not the same, having seen the moon shine
                                  on the other side of the world."
                                                                    Mary Anne Radmacher


P.S.  Rannelalla on  blogi: https://terhirannela.org

Kommentit