Peter James: Täydellisyyden hinta


Peter James: Täydellisyyden hinta (itsenäinen teos)
492 s. suom.ilm. 2018
Perfect People, 2011
-suomennos: Maikki Soro
Minerva Kustannus
- kirjaston kirja

Peter James, synt.1948 Brighton
rikoskirjailija, käsikirjoittaja ja tuottaja
- tunnettu myös suositusta Roy Grace-sarjasta
Vaikka olemme eri aluksissa, te veneessä ja me kanootissamme,
olemme silti samalla elämänpolulla.

Kirja kertoo 35-vuotiaasta yliopistotutkijasta John Klaessonista ja hänen vaimostaan Naomista. Pariskunta on menettänyt 4-vuotiaan poikansa harvinaisen perinnöllisen sairauden seurauksena. Harkitessaan seuraavaa lasta John ja Naomi pelkäävät, että uudella tulokkallakin saattaisi olla sama sairaus kuin Halleyllä. Välttääkseen taudin Klaessonit pohtivat menemistä tohtori Leo Dettoren salaiselle yksityisklinikalle. Laajat geenitutkimukset ja geeniperimän muutos kuitenkin maksaisi 400 000 dollaria.
- 400 000 dollaria! Olen miettinyt sitä valtavaa rahasummaa. Olisiko itsekästä käyttää niin paljon omaan syntymättömään lapseensa?¨

Erilainen pohdinta jatkuu..
- Tulevaisuuden lapset ovat mittatilauslapsia, hän sanoi.
- Puhutko nyt - kloonauksesta?
- Ei, en kloonauksesta. Tarkoitan, että tulevaisuudessa voimme valita lastemme geenit.
- Miksi me niin tekisimme?
- Voidaksemme määräta asioista luontoäidin sijasta - voidaksemme ohjata ihmisen kehitystä tarpeen mukaan. Voidaksemme elää vastedes satoja, ellei tuhansiakin vuosia kahdeksan- tai yhdeksänkymmenen sijaan....
        ja:
...Genettinen alaluokka. Luotaisiinko yhteiskuntaan kokonainen geneettinen alaluokka huolehtimaan kaikkien muiden tarpeista,,,

Ja mikä onkaan miehiään tämä miljardööri, tohtori Dettore, jolla on monta tutkintoa ja joka itse on ollut ihmelapsi?
Jos tohtori Dettore on mysteeri, niin sitä on myös Kolmannen valtakunnan opetuslapset-niminen kulttiyhteisö. Se kylvää tuhoa tahollaan vedoten omiin uskonkäsityksiinsä, eikä kukaan mahda mitään. Yhteisön jäseniä tai olinpaikkaa ei tiedetä.

Mitä Klaessonin pariskunta lopulta päättää tehdä ja mihin se johtaa? Mikä mies on Dettore?
Ja mikä ajaa Kolmannen valtakunnan opetuslapset tekoihinsa? Näihin kaikkiin vastaukset löytyvät.

Kirja ei ole perinteinen dekkari, vaan lähinnä fantasiadekkari. En ole fantasian ystävä, mutta tästä kirjasta tunnustan pitäneeni ja osittain siksi, ettei yliluonnollista ollut vallan mahdottomasti. Alku lähti vähän hitaasti ja tuumailinkin jo, että kannattaako kirjaa lukea. Onneksi en keskeyttänyt. Jamesilla on taito kirjoittaa hyvää tekstiä ja pidin siitä, että väleissä oli Naomin päiväkirjalukuja.
Vaikka Täydellisyyden hinnasta pidinkin, niin on kyllä ikävä Roy Gracea.

Rakkaus on enemmän kuin pelkkä side kahden ihmisen välillä. Se on kuin vankkurilinnoitus intiaanien hyökätessä, kuin muuri, joka suojelee heitä maailman hyökkäyksiltä.

****************************
P.S. Peter James on  yksi Ison-Britannian suosituimmista dekkaristeista, jonka kirjoja on käännetty 37 kielelle ja jo pelkästään tutun Roy Grage-sarjan kirjoja on myyty yli 18 miljoonaa kappaletta.


Kommentit