Marko Kilpi: Undertaker - Kuolemanlaakso 3. osa - dekkari

Kuolemalla ei ole kuuloa. Ei näköä. Sillä on vain nälkä, jota se tyydyttää loputtomilla uhreillaan, säälimättömällä ahneudellaaan. Koskaan se ei tule kylläiseksi. Sen tähden jokainen joutuu vuorollaan uhraamaan sen edessä kaikkensa.

Undertaker - Kuolemanlaakso
- 347 s.
- 3. osa Undertaker -sarjaan
- ilmestynyt 2019
- kansi: Marko Kilpi
- Crime Time
- kirjaston kirja

Jarmo Kivi on tuttu jo kahdesta edellisestä osasta. Perheenisä, avomies, hautausurakoitsija ja ammattiroisto. Mikä olisikaan parempi peite erilaisille rikoksille kuin hautaustoimisto. Yritystään Kivi käyttää häikäilemättömästi hyväkseen. Yksityiselämässään Kivi on kovinkin rakastettava, mutta koittaako aika, jolloin joku näkee tämän naamion taakse ja Kivi paljastuu?
- Kivi ei paljasta mitään, vaikka koko ajan käy ilmeisemmäksi, että XX tietää hänestä liikaa, enemmän kuin kukaan muu. Sen ei pitäisi olla mahdollista.

Tuomas Lintu, edellisestä osasta tuttu, on tietysti mukana. Kivi pestasi Tuomaksen uudeksi kilpimiehekseen. Tosin mies ei ole tätä sisäistänyt, eikä ymmärrä muutenkaan esimiehensä toimia. Kivi on kuitenkin nimensä veroinen ja niinpä Tuomaksella on vastassaan kivenkova roisto, joka ei työssä, ei missään työssä, anna armoa. Ei auta Tuomaksen pyristelyt. Kotonakaan ei voi paljastaa työpaikkaa, saati muita hommia, joihin joutuu. Lisäksi Tuomas miettii edelleen isoveljeään, Markusta, joka tappoi itsensä. Itsemurhassa on Tuomaksen mielestä kuitenkin jotain outoa.

Kivellä on meneillään rahaisa keikka, joka menee todella pahasti pieleen. - Mihin sä olet jemmannut ne? Kivi on ovela, mutta miten selviää tapauksesta?
Paitsi lain väärän puolen asioita tulee Kivelle ja tämän avovaimolle Leenalle mietittävää Sakari-pojan takia. Opettaja on kutsunut vanhemmat koululle ja kertoo pojan toimista jotain pöyristyttävää ja uskomatonta. Kivi alkaa vaivihkaa selvittää tätäkin asiaa - ja järkyttyy.

Kuka mahtaa olla henkilö, joka tunkeutuu erääseen kotiin? Mitä on tekemässä ja miksi?
- Timanttikärki irtoaa ikkunan pinnasta.... Käsi työntyy ikkunasta sisään. Hakee hetken, kunnes löytää lukon nupin... Tumma hahmo astuu sisään...  Aistii... Mitään ei kuulu... Penkoo laatikoita... Etsii jotain... Samassa kuuluu jotain...Ovi avautuu...

Jos on hauturi luihu, niin myös poliisissa kiehuu ja kuohuu. On väärinkäytöksiä ja asioita, jotka eivät siedä päivänvaloa. Kuka pelaa omaan ja/tai roistojen pussiin?  Kehenkään ei voi enää luottaa.

Entäpäs Tiina, poliisin leski ja itsekin poliisi? Raskasta on ollut, mutta jaksaisiko pikkuhiljaa palata takaisin töihin?
- Kukaan ei oo turvaton? Tiina kysyy kuin itseltään. - Se ei oo totta. Ei oo ketään. Ei mitään. Me ollaan täällä yksin. Jokainen vastaa itsestään. Jokainen saa huolehtia itsestään.

Monta mutkaa ja vänkyrää kirjassa on, ja tuokion mietin, että onko niitä liikaa? Sekoitinko jotain? Ymmärsinkö sittenkään? Luinko huolimattomasti? Olinko kärryillä kaikista harhautuksista?
Hautaustoimistoidea on Kilveltä hyvä keksintö, kuten olemme jo saaneet todeta. Tarinat ovat kiinnostavia, mutta meneekö Jarmo Kivellä tällä hetkellä liian lujaa vai onko tämäkin vain harhautusta? Kilpi kirjoittaa mainiosti ja välillä lyhyin virkkein, mutta siihen tottuu äkkiä:
- Taivas. Tuuli on lempeä. Pehmeästi hyväilevä. Armollisuutta hiljaa kuiskaileva. Ei mitään pelättävää. Jalka.

Kuolemanlaaksoon jää aukeita, joten seuraavaa osaa pitäisi malttaa odottaa. Hopi, hopi!
Harmi, jos sarja päättyy neljään osaan, kuten Kilpi on ennustanut. Saako viimeiseen osaan mahtumaan kaikki auki jääneet langanpäät? Kivestä lukisin mielelläni jatkossakin, joten toivon, että jatkuu itsenäisinä osina.

Korkealle taivaalle kurottuva puunlatvusto muodostaa kaiken ylle elävän, suojelevan katteen. Kasvusto narumaisine köynnöksineen on niin tiheä, että kapea joki näyttää vihreään seinämään hakatulta käytävältä.

P.S. Tekstissä maksetaan eräästä palvelusta 5 Btc (eli bitcoinia), joka on netin mukaan 34.098,59 euroa.

++++++++++++
Pari sanaa ja vähän päälle kirjailijasta ja sarjasta:
Kirjailija, dokumentaristi, vanhempi konstaapeli ja kansanedustaja Marko Kilpi, synt. 1969. Rovaniemellä, ja asuu Kuopiossa ja varmaan nykyään pääkaupunkiseudullakin. Kilvestä piti tulla elokuvaohjaaja. Hän oli perustamassa videotyöpajaa ja käynnisti oman tuotantoyhtiön v. 1992. Poliisin ammattikin oli aina kiinnostanut. Miehelle selvisi jossain vaiheessa, ettei suomalaisesta elokuvabisneksestä ole eläkeviraksi, niinpä Kilpi pyrki poliisikouluun ja pääsi.
Marko Kilpi on ollut mukana Jim-kanavan Poliisit-sarjassa v. 2015.
Kilpi on yksi Crime Timen perustajajäsenistä.

Dekkarigenre oli luonteva valinta. Uuden sarjan päähenkilön ammattikin oli aika selviö. Marko Kilpi kiinnitti huomiota sanomalehdessä olevaan valokuvaan, jossa pienen hautaustoimiston työntekijä kantoi ruumisarkun kantta.
- Hautausurakoitsija on täydellinen työ rikolliselle. Hän saattaa olla tapahtumien keskellä, mutta kukaan ei kiinnitä häneen huomiota, Kilpi kertoo.

Syventääkseen kirjoitustyötään Kilpi on ollut sairaalan ruumishuoneella, tehnyt työvuoroa hauturin apulaisena ja sukkapoikana mustan auton vänkärin paikalla.
(Tiedot poimittu Ylen sivuilta Kilven kolumnista 1/2018 ja Ilta Sanomien artikkelista 5/2017)

******************************************
Aiemmin ilmestyneet teokset:
Jäätyneitä ruusuja 2007 - Kadotetut 2009 - lastenkirja: Konstaapeli Kontio: Näkymätön vaara 2010 - Elävien kirjoihin 2011 - Kuolematon 2013 

Undertaker-sarja: Undertaker - Kuolemantuomio 2017 - Undertaker - Kuolemanenkeli 2018 - Undertaker - Kuolemanlaakso 2019

Kirjoittaessani toisesta osasta luin, että Undertaker-sarjasta olisi tulossa 10-osainen. Tilanne on muuttunut. Ensin Kilpi oli ajatellut 6 - 8 osaa, mutta tästä sarja on kutistunut neljään osaan. Tosin Kivi-kirjat eivät välttämättä lopu, vaan jatkossa olisivat itsenäisiä teoksia. Nähtäväksi jää.
(Lähde: Rock-Radion haastattelu 6.6.2019.) 

Linkki toiseen osaan:
http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/05/marko-kilpi-undertaker-kuolemanenkeli-2.html

^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit