Marie Bengts: Murha maalaisidyllissä - dekkari


541 s. - suom. ilm. 2018
En sax i hjärtat 2017
- esikoisteos /aloitusosa
- suomennos: Ulla Lempinen
- kansi: Nils Olsson, OINK
Bazar  

- kirjaston kirja

Marie Bengts, synt. 1968
Kotoisin Smålannista ja asuu nykyään Tukholmassa.
kirjailija ja ent.  journalisti ja pedagogi
Hannah Lönn viiletti synkän metsän halki tuliterällä, kermanvalkoisella Volkkarilla....Hannah olisi pystynyt suoralta kädeltä luettelemaan satoja paikkoja, joissa olisi mieluummin viettänyt yhden loppukesän harvinaisista hellepäivistä, sen sijaan että istui peltipurkissa olkoonkin, että varsin somassa - syvällä Smoolannissa.
Kaiken huipuksi savukkeet olivat loppuneet.

Hannah Lönn on keski-ikäinen ompelija, joka haaveilee olevansa tulevaisuudessa suuri muodinluoja maailmalla. Hannah oli uhrannut perheen perustamisen uransa vuoksi.
- Hänen mielestään avioliitto oli naiselle ansa.

 Hannah oli lähtenyt Tukholmasta auttamaan Lilly-tätiään, joka oli telonut jalkansa,
- Toki Hannah piti tädistään. Lilly oli varsinainen persoonallisuus mutta joskus vähän rasittava. Tädillä ei ollut omia lapsia, ja hän oli löytänyt niille korvikkeen veljentyttärestään.

Kaiken lisäksi kaksi viikkoa Enebyssä. Siinä olikin kestämistä, etenkin kun maaseudulla lähes kaikki inhosivat suurkaupunkilaisia.
- Lannan lemu kieli Enebyn lähestymisestä. Mustavalkoiset lehmät toljottivat hänen ajaessaan niiden ohitse. Hannahin mielestä elikot muistuttivat enebyläisiä: ne olivat uteliaita, yksinkertaisia ja näennäisen harmittomia mutta teräväsarvisia.

Enebyssä asuu värikkäitä tyyppejä, mm. Asta Grankvist, eläkkeellä oleva sairaanhoitaja, naimaton ja lapseton. Astan kutsumuksena oli muiden ihmisten auttaminen, hyvän tekeminen. 
Asta näki itsessään hyvän ihmisen, järkevän ja auttavaisen, jolta eivät neuvot loppuneet kesken ja joka mielellään jakoi niitä muillekin.
Mutta olivatko naapurit samaa mieltä?

Löytyy Gunnel Molin, jota pidetään Enebyn omana Grace Kellynä ja jolla on kaksi lasta ja joku salaisuus, sillä syntyy jäätävä hiljaisuus kun  Hannah kysyy ompeluseuroissa Gunneliltä :
- Millä alalla miehenne on?

On Mäentöyrään Ida, jonka luona juoksevat niin miehet kuin nuoret tytötkin. Miehet kysymässä onko sitä varastossa ja nuoret tytöt mielivät laihdutuslääkettä.
- Idaa ei voinut syyttää ihmisrakkaaksi. Hän inhosi melkein kaikkia ja sieti aniharvoja. 
Ida elää seuranaan kolme kissaansa: Levitian, hiilenmusta Lucifer ja yksisilmäinen Saatana.

On myös Puska-Pelle, joka nimensä mukaisesti piileksii puskissa. Miksi? Ainakaan kyläläiset eivät pidä siitä.

Sitten on Söderholmin, Karlssonin ja Mattssonin perheet ja monia monia muita.

Eräänä päivänä tässä idyllisessä kylässä tapahtuu murha, joka suistaa asukkaat tolaltaan. Rikosetsivä Johan Holm ja apulaisetsivä Rask rientävät tutkimaan ja toteavat että aika monella kyläläisellä näyttäisi olevan murhaan motiivi. Ompelija Hannah Lönnillä on myös omat aatoksensa syyllisestä, joten neiti ryhtyy tekemään omia tutkimuksiaan.

Kirjan päähenkilö on Hannah Lönn ja tapahtuvat sijoittuvat välille 24.7.1957 - 14.8.1957.
Ihan ensin haluaisin kirjasta noin 150 sivua pois. Alku lähtee tositosi hitaasti. Luinkin jonkun kommentin, jossa sanottiin, että vasta kahdensadan sivun jälkeen alkaa tapahtua. Mielestäni ei vielä silloinkaan. Olin jo aikeissa keskeyttää, mutta koska olen lukenut viime aikoina pari hyvää historiallista dekkaria, niin halusin vertailun vuoksi lukea tämän. Ja jos haluaa saivarrella, niin lisäksi tekstissä Mattssonin Kerstin on välillä Kristina.
 Joo, taustatyö oli kyllä tehty hyvin, kai. Ajankuva oli paikoin hykerryttävä ja teksti hyvää, mutta sitten tulee se mutta. Tarina oli paikoin sekava, yksityiskohtia selostettiin pitkään ja hartaasti plus jahkailuja ja henkilöitä minun makuuni liikaa.
...kiisti olleensa lähellä...ei ollut nähnyt erityistä...tai ei ainakaan muistanut...oli nähnyt...mutta tämä ei nähnyt häntä...sen sijaan X kiisti...joka oli ristiriidassa... että X sanoi...

Puutarhaa esimerkiksi kuvaillaan eräässä kohdassa kovinkin laveasti, kerrotaan kaikki vihannekset ja mitä kukkia kukkapenkissä kasvoi ja mitä pensaita oli missäkin.

 Maria Bengts sanoo olevansa puheissaan jaarittelija, mutta valitettavasti myös kirjoittaessaan.

Ai niin, lukijalle tuli taatusti selväksi, että Hannah Lönn rakastaa vaniljasydämiä. Leivonnaisista puhuttiin niin usein, että olihan se googletettava. Netistä näyttäisi löytyvän ohjekin.
Toisessa sivuosassa olivat kananmunat, joita kuljetetaan paikasta toiseen - usein - liian usein.

Olisin niin halunnut pitää tästä kirjasta, kun kansikin on niin nätti, mutta makuuni ovat vähän sähäkkäämmin etenevät dekkarit. Bengtsillä on selvästi kuitenkin kirjoittamisen taito. Veikkaan silti, että tämäkin "jännityskirja" löytää lukijansa - toivon niin. Kirja sopii hitaasti lukeville makustelijoille, jotka haluavat tuntea nenässään Uuden konditorian pullantuoksun - ja pionin.

Riippukeinusta näki kukkapenkin, jossa kasvoi ritarinkannuksia ja leijonankitoja. Talon seinustalla oli salkoruusuja ja kaksi jättimäistä, tavallista ruusupensasta. Pihakalusteiden vieressä komeili kolme suurta ylikukkinutta pionipensasta.

P.S. Kuka tietää mikä on kaffekuula? Yritin googlailla, mutta aina tarjottiin vain kahvakuulaa, heh.
Kahvinkeittoon kuula liittyy, mutta miten?

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta ja kirjasta:
Marie Bengts on aina kirjoittanut, vaikka kirja ilmestyikin vasta 2017. Bengts on matkustanut paljon ympäri maailmaa ja saattoi olla poissa kuukausikaupalla. Toimittuaan monta vuotta toimittajana Bengts päätyi päätoimiseksi kirjailijaksi.

Marie Bengts on halunnut kuvata kirjassaan entisiä lapsuusmaisemiaan. Kirjailija sanoo myös tehneensä ison taustatyön. Mitä vihanneksia ennen viljeltiin, mitä syötiin ja juotiin? Muistettavana oli myös, että ennen Ruotsissa oli vasemmanpuoleinen liikenne. Miettiessään henkilöhahmoja Bengts kuunteli ja muisteli isoäitinsä tarinoita. Erityisen vaikeata oli tutkia miten 1950-luvulla puhuttiin seksuaalisuudesta, koska se oli tabu vielä siihen maailman aikaan. Naiset esim. eivät ostaneet kaupasta siteitä, jos paikalla oli miehiä. Siteet otettiin tiskin alta ja vaivihkaan pakattiin läpinäkymättömään paperipussiin.
(Lähde: Auris-lehti 5/2018)

********
Ainoa julkaistu teos:
Murha maalaisidyllissä 2018 - Jatkoa tulossa - mahdollisesti jo 2019 (Ruotsissa). Hannah Lönn on mukana edelleen, mutta tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat Tukholman Södermalmiin. Ovatko vaniljasydämet edelleen Hannahin lempileivoksia? Sitä Bengts ei halua paljastaa.

Kommentit