Jaana Lehtiö: Aika pahentaa haavat, 9. osa - dekkari

 

Vettä ja kirkkoa ympäröivän hautausmaan hiekkaa tulvi ryöppyämällä uudesta reitistä. Yhtäkkiä aukkoon kiilautui luita aivan kuin joku menneen ajan porvoolainen olisi pyrkinyt pois piilostaan. Luiden takaa häälyi veden kulkua mukaillen kangas.

Jaana Lehtiö: Aika pahentaa haavat, 328 s. - 9. osa Juha Muhonen -sarjaan - ilm. 2022 - Myllylahti

Lopussa lista lastenkirjoista.

Rikoskomisario Juha Muhonen tiimeineen on soitettu paikalle tutkimaan mitä Porvoon tuomiokirkon mäenrinnettä kiertävästä tukimuurista on löydetty. 
- Kirkon alle tai sen ympäristöön olivat ehtineet saada leposijansa tuhannet vainajat.

Porvoon tuomiokirkon pihamaata oli käytetty hautausmaana vuoteen 1789 asti, mutta  tämä löydös osoittautuu kuitenkin uudemmaksi. Uteliaita alkaa vyöryä paikalle, mutta poliisit saavat liian innokkaat häädetyiksi kauemmaksi.

Tietysti paikalle saapuu kärppänä myös paikallislehden toimittaja Kylli Viima, jolla on tapana kirjoittaa räväköitä juttuja aiheesta kuin aiheesta. Nytkin Viima kuvaa innokkaasti poliiseja ja rikospaikan ympäristöä, itseään unohtamatta. Poliisia ihmetyttää mistä Viima saa tietonsa niin nopeasti, kuka on vuotaja?

Löydöksen sijainnin vuoksi myös museoväki on kiinnostunut. Museomestari Nooramarikki Silver Porvoon museolta on huolissaan rikkoutuneesta muurista.
- Stop tykkänään, sanon, ennen kuin rikotte mitään lisää. Pitäkää huoli, että museon asiantuntija kutsutaan paikalle virallisella pyynnöllä. 

Apuun on pyydetty siis museon arkeologi Carl Berggren. Mies, jolla on kuuluisa vaimo. Viveca Berggren on julkkisterapeutti, joka vetää kursseja netissä ja pitää vastaanottoa Vanhassa Porvoossa.

Eikä pidä unohtaa myöskään entistä historianopettajaa, nykyistä paikallisopasta Hilkka Alitupaa, jolla on taipumus osua paikalle aina kun jotain tapahtuu. Monestiko Alitupa saa työntää nenänsä asioihin, joihin ei saisi, ennen kuin poliisi hermostuu?
- Joka tapauksessa rikostutkinnassa harrastelijat olivat vaaroille altistuvia puuhastelijoita. He sotkivat tärkeitä johtolankoja.

Kuka muurin uumenista löytyy? Se kyllä selviää, mutta tekoon syyllistä ei ole löytyä. Mitä muuta Vanhan kaupungin sokkeloisilla kaduilla mahtaakaan tapahtua? 
Joka tapauksessa Muhosella kollegoineen riittää puuhaa ennen kuin rikokset selviävät.

Muhonen panostaa, paitsi rikoksiin, myös erilaisten leivonnaisten maisteluun. Makealle persona Muhonen on aina valmiina pullahetkeen, jolloin maistuvat solmupulla, rahkatorttu, mustikkapiirakka ja ties mitkä herkut.
- Hän nosti leivonnaislautasta, katseli tuoretta voisarvea ja hengitti sen tuoksua ennen kuin asetti tassin pöydälle. 

Lehtiön dekkareissa on rikoksia, mutta on myös yksityiselämää (ja pullan syöntiä). Joskin nyt Muhosen ja Ellenin elämää oli vähemmän kuin joissakin aikaisemmissa osissa.
Dekkarin tapahtumat etenevät rauhalliseen tahtiin, kuten Lehtiön kirjat yleensä. Leppoisa on päähenkilökin, Juha Muhonen. Tekstiin on upotettu myös huumoria, esimerkiksi:
- Ainoa asia mitä hän (Muhonen, blog. huom.) ihmetteli, oli kirjojen tarinoissa tarkkaan kuvailtu syöminen ja juominen. Eikö dekkareissa ollut tärkeintä juoni, se että rikos paljastuu, eikä se, mitä rikospoliisi syö?

Niin, ylläkuvattua on juuri Lehtiön kirjoissa. :D

Lehtiö on tehnyt suuren taustatyön kolutessaan Vanhaa Porvoota ja museon tiloja.
Extraplussaa kirjailija saa mainitsemalla Facebookin dekkariryhmän:
- Jos rikosaiheet kiinnostivat, niin Alituvan olisi syytä etsiä luettavaa Facebookin Dekkariryhmän lukusuosituksista.
Toisen extraplussan annan sarjan sijoittumisesta Porvooseen. Kaupunki on näet kovin tuttu koska olen asunut siellä ja mm. päässyt ripille Porvoon tuomiokirkossa. 

Jos verkkaiseen tahtiin etenevät dekkarit kiinnostavat, niin tartupa Lehtiön Juha Muhonen -sarjaan. Kirjat voi halutessaan lukea itsenäisinä teoksina.

Kansi (jonka tekijää en kirjasta löytänyt :( ) sopii hyvin aiheeseen. Kuvassa on Porvoon museon eli Vanhan raatihuoneen torni. 

Aurinko paistaisi lämmittävästi kirkon pihalla, se tekisi hyvää. Juha vei Ellenin katsomaan pihan lounaiskulmalta avautuvaa maisemaa. Joki kylpi auringonvalossa.-
- Ihana Porvoo, Ellen huudahti.

P.S. Porvoon raatihuone on Suomen vanhin raatihuonerakennus. Ensimmäinen kirjallinen maininta raatihuoneesta on vuodelta 1545 ja toinen 1616. Keskiaikaisen kaupunkiperinteen mukaisesti Porvoossa julistetaan vuosittain joulurauha. Julistus tehdään jouluaattona kello 16.00 raatihuoneen portailta.
(Lähde: Wikipedia)

Kirjan taustalla on äitini tekemä kanavatyötaulu.

+++++++
Kirjailija, aineopettaja
Jaana Lehtiö, synt. 1960 Turussa, asuu Porvoossa.

*******
Ilmestyneet teokset:
Juha Muhonen -sarja:
Joka viisautta rakastaa 2013 - Uutta auringon alla 2014 - Kolmas oli ensimmäinen 2015 - Älä aivan vielä 2017 - Kalliolla kukkulalla kuolema 2018 - Mitään ei tapahtunut 2019 - Montako päivää vielä 2020 - Mitä mieleen jää 202 - Aika pahentaa haavat  2022

Tulossa: Kuvien takana kuolema, ilm. syksyllä 2023

Vain yksi linkki:
Mitä mieleen jää, 8. osa

(Bonuksena Helena Immosen Operaatio Punaonen kettu - joka kannattaa myös lukea)

Lastenkirjasarja Taika Valo yhdessä kirjailija Helena Miettisen kanssa: 
Taika Valo ja Pelukylän pokaali 2014 - Taika Valo ja lentävä Plotina 2015 - Taika Valo ja kummallinen pallo 2016 - Taika Valo ja Pelukylän pakkaset 2017 - Taika Valo ja kultainen lokki 2019


Kustantajalle kiitos kirjasta! 

Kommentit