Tampereen Kirjafestivaalit 2022 Kirjarouvan silmin - kuvakooste - sis. kirjalinkkejä - kirjatapahtumat

 

Tampereen Kirjafestivaalit 3. - 4.12. 2022 Tampere-talossa.


Suuri kirjallisuustapahtuma järjestettiin nyt toisen kerran. Vuonna 2020 oli pienimuotoisempi Kirjaviikko, jonka tapahtumista on koostelinkki kirjoituksen lopussa.
Nyt festareilla nähtiin liki 200 ohjelmanumeroa. Mukana kirjailijoita, muusikoita sekä satakunta näytteilleasettajaa. Myös lapset ja nuoret oli huomioitu 

Tapahtumat oli sijoitettu ympäri Tampere-taloa kahdeksalle lavalle ja seitsemään tilaan. Lisäksi viikolla oli ohjeisohjelmaa ympäri kaupunkia kirjastoissa sekä klubeissa.

Oma ohjelmani lauantaina 3.12.2022:

Ensimmäisenä törmäsin tuttuihin henkilöihin, joiden kanssa olen aina messuilla jutellut. Muutamaa kirjaa lukuunottamatta olen myös lukenut heidän tuotantonsa. Kannattaa tutustua olla olevien kustantajien kirjoihin, ovat mukavaa vaihtelua nordic noiriin.

Kustantamo Huipun perustaja ja kirjojen suomentaja Anne Kilpi. Kädessään hänellä on saksalaisen Zoë Beckin trilleri/dystopia Minun silmäni näkevät

Yhtä hyvin  Kilpi olisi voinut tarttua johonkin Simone Buchholzin Chastity Riley -sarjan dekkariin, esim. Revolverisydän, 1. osa  Virkistävän erilaisia rikoskirjoja ja onnistuneita suomennoksia.  Suosittelen!

Kirjailija, kääntäjä, kustantaja Zoë Beck esiintyi myös Kirjafestareilla. Olen kuunnellut kirjailijaa aiemmin, joten jätin nyt haastattelun väliin. Mutta piti käydä kysymässä mitä Beckin kahdelle kissalle kuuluu. 

Punainen Silakka on moderniin japanilaiseen rikoskirjaallisuuteen erikoistunut kustantamo (per. 2019). Kauppias ja kustantaja Rami Ahonen pitelee uutuutta eli Keigo Higashinon viimeisintä suomennosta: Namiyan puodin ihmeitä. Tätä en ole vielä lukenut (Kiitos kirjasta!) mutta aiemmat kyllä. Linkki vaikkapa edelliseen kirjaan:

Tämä ei olekaan mikään ihan tavallinen lahjapaperi, vaan se on tehty Punaisen Silakan kirjojen pohjalta. Tekijä on kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä Mikko Saarainen.
En olekaan aiemmin nähnyt dekkarilahjapaperia, hyvä idea!

Jorma Mahlanen Minervasta haastatteli tietokirjailija Kai Myrbergiä

Kai Myrberg

Ohessa linkit pariin kirjailijan kirjaan: Viimeinen paraati Pjongjangissa

Olen lukenut myös edellisen teoksen Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia
Pohjoiskorealainen lääkäri vitsaili sikalassa vieraillessaan: "Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia." Miten miehelle kävi ? Lue kirjasta.

Iloiset dekkaristit Saija Kuusela ja Niko Rantsi olivat jo olleet haastattelussa ja istuivat nyt signeerauspöydän ääressä.
Olen lukenut Kuuselan kaksi dekkaria. Jos rikostapahtumat Norjassa kiinnostavat, niin voit aloittaa tästä: Katse, 1. osa  Toinen osa on nimeltään Vyöry.

Myös Niko Rantsin rikoskirjat olen lukenut - melkein, sillä uusin Rikospoliisin silmin - Tositarinoita Suomesta on nyt kuuntelussa.
Dekkarisarjaan on ilmestynyt kaksi kirjaa. Aloitusosa: Sinun puolestasi vuodatettu, 1. osa
Jatko-osa Kuka viereesi jää, 2. osa voitti Vuoden johtolanka 2022 -palkinnon vuoden parhaasta kotimaisesta jännityskirjasta.
Kolmas osa ilmestyy huhtikuusa 2023: Vimeiseen henkäykseen asti.

Esikoisdekkaristi Valtteri Mörttistä haastatteli Aila-Liisa Laurula.
Linkki kirjaan: Mutta suurin niistä on raha

Utelin Valtterilta jouluun liittyviä juttuja (niin kuin parilta muultakin henkiölöltä). Mitä kyselin? Se selviää myöhemmin ilmestyvässä postauksessa.

En yleensä kuuntele moneen kertaan saman kirjailijan haastattelua. Poikkesin tavoistani, sillä Matti Laineen esiintymistä on ilo seurata. Sanavalmis ja eloisa kirjailija. En ihme, sillä Laine on myös näyttelijä,käsikirjoittaja ja muusikko.
Elias Vitikan uusin teos: Kuolemanloukku, 6. osa

Jatkuuko Elias Vitikka -sarja?  Nähtäväksi jää. Ehkä jatkuu, ehkä jää taoulle ja tilalle tuleekin muuta. Odotan jännityksellä.

En muista milloin viimeksi olisin käynyt kuuntelemassa Tampereen omaa poikaa  Seppo Jokista. Haastattelijana CrimeTimen Jouni Tervo.

Jokisen dekkarisarjassa päähenkilö komisario Sakari Koskinen vanhenee kirja kirjalta. Jokiselta on joskus kysytty loppuuko sarja kun Koskinen jää eläkkeelle. Ei kuulema lopu, sillä voihan eläkkeelläkin tehdä hommia, esim. antaa konsultointiapua. 

Aamulehden Tulenkantaja-palkinto jaettiin nyt kymmenennen kerran. Vuoden palkinotehdokkaiksi oli valittu viisi tänä vuonna julkaistua kaunokirjallista teosta, joiden vientimahdollisuuksiin kilpailun esiraati uskoi.
Voittaja sai palkinnoksi 5000 euroa ja Kirjallisuuden viestikeskuksen Filin valmennusohjelman teoksensa viemiseksi ulkomaille.

Kilpailun päätuomarina eli diktaattorina toimi tamperelainen menestynyt kirjailija Emmi Itäranta.

Seinälle heijastetuista kuvista ei oikein saa selvää, joten kirjakuvat alla.

Lavalla, hetkeä ennen voittajan julistusta. Vas. Satu Rämö, Aino Louhi, Noora Vallinkoski ja Merja Mäki. Viides ehdokas Riku Siivonen joutui lähtemään Lappiin töihin eikä siis päässyt paikalle.

Satu Rämö
Hildur (WSOY) on Islannin syrjäseuduille sijoittuvan dekkarisarjan avaus.
Olen lukenut ehdokkaan kirjan, josta linkki alla:.

Aino Louhi

Tähtien välinen avaruus (Suuri Kurpitsa) on aikuisten kahvipöytäsarjakuvakirja eron jälkeisestä maailmasta.

Noora Vallinkoski

Koneen pelko (Atena) on romaani luokkaeroista ja suuresta murroksesta, jossa tietokone panee työmiehen polvilleen.

Merja Mäki
Ennen lintuja (Gummerus) on historiallinen romaani, joka kertoo sotaa Karjalasta pakenevan nuoren Allin tarinan.
Lisää täällä: Ennen lintuja

Riku Siivosen tyhjä tuoli.
Kaikki isäni tavarat (WSOY) on itseironinen autofiktio elämän, traumaattisten perhesuhteiden ja keski-iän kivuliaisuudesta.

Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu kuuntelee Emmi Itärantaa.

Emmi Itäranta kertoo mitkä tekijät vaikuttivat valintaan.

Voittajan kukat ja palkintopysti odottamassa.

Merja Mäki saa kuulla voittaneensa.

Myös Aamulehden kuvaajan kamera on kääntynyt kohti voittajaa.

Jussi Tuulensuu ja Merja Mäki.

Lämpimät onnittelut Merja Mäelle! Hieno kirja, suosittelen lukemaan!

Kiertopalkintoon on kaiverrettu voittajien ja kirjojen nimet.



Tapasin käytävällä Päivi Alasalmen, jonka teoksiin olen tykästynyt. Kirjailijalta on ilmestynyt lukemattomia teoksia eri genreistä. Viimeisimpinä olen lukenut historiallisen romaanin Sudenraudat

Alasalmi on myös hyvä dekkaristi, josta todisteena Hallavainen -sarja, joka sijoittuu Tampereelle. Sarjasta on ilmestynyt paperiversiona 1. osa : Alamaailman kuningatar (arvio samassa linkissä Satu Rämön Hildur -kirjan kanssa tuossa ylempänä). Sarjan osat 2-4 ovat toistaiseksi ilmestyneet vain  äänikirjaversioina:  Häkkilinnut, Kyy povellani, Myrkynkylväjä

Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala). Marko Suomi haastatteli.


Sivistynyt ja miellyttävä ihminen oli kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas ja lukijoiden suosikki 2022.  Onnittelut! 
Turuselle myönnettiin myös alle 40-vuotiaille kirjailijoille jaettava Kalevi Jäntin palkinto. Onnea tästäkin!
Teoksesta: Rakas ukki on kuollut ja talo pitää tyhjentää, uurna valita sekä järjestää hautajaiset. Samaa aikaan parisuhde kiristyy.

Juttelin hetken myös kirjailija Anneli Kannon kanssa. Tunnustin hänelle, että suuren suosion saanut historiallinen romaani Rottien pyhimys (2021/Gummerus) on valitettavasti vielä lukematta. Kirja on sentään ostettu ja odottaa pinossa. 

Rottien pyhimys on romaani Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaamisesta 1500-luvulla.

Aika on aina ollut tärkeä asia työni takia, joten kiinnostaa tietää miten haastattelu pidetään annetuissa minuuttimäärissä. Tampereella tapahtuma-avustajat huolehtivat ajassa pysymisestä. Kaisla Karri näyttää haastattelijalle 5 minuutin ja 2 minuutin aikoja.

Oma toive: kun aikaa on jäljellä tuo kaksi minuuttia, niin voi kun haastattelija ei enää kysyisi mitään. Haastateltava/ haastateltavat saattavat nimittäin vastata tooosi pitkästi ja sitten ollaankin yliajalla. Varsinkin Tampere-talossa ajassa pysyminen olisi tärkeää, sillä esityksiä on kolmessa kerroksessa ja joskus ajoissa ehtiminen seuraavaan haastatteluun tuotti tuskaa. 

Mielenkiintoinen haastattelu, jossa Tammen viestintäpäällikkö Johanna Harkkila haastatteli Keltaisen kirjaston palkittuja kääntäjiä.
Keltainen kirjasto on tarjonnut suomalaisille laadukasta käännöskirjallisuutta jo vuodesta 1954.

Helene Bűtsow on  kääntänyt mm. kirjan Kazuo Ishiguran Klara ja aurinko ja Don DeLillon Hiljaisuuden.
"Kirjat ovat oikuttelijoita, jotka puhuvat omalla äänellään," sanoi Helene Bűtsow viisaasti.

Johanna Harkkila

Einari Aaltonen on kääntänyt Keltaisesta kirjastosta mm. Abdulrazak Gurnahin Loppuelämät.
"Kääntäminen on lukemista." - Einari Aaltonen

Huomiseen.

Sunnuntaipäiväni Kirjafestareilla 4.12.2022

Tätä mukia olin katsellut jo lauantaina.

Ensimmäiseksi kiirehdin kuuntelemaan: Aikamme kritiikkikohut. Aiheesta keskustelivat Tampereeen yliopiston opiskelijat Tytti Koivisto ja Henna Lääveri vieraanaan kirjallisuuskriitkikko Vesa Rantama. Haastattelijana toimi Ida Ylimyllymaa (oik.)

Paneelissa puhuttiin kolmesta kritiikkitapauksesta. Tarkastelun alla olivat Miki Liukkosen yli tuhatsivuinen romaani Elämä: esipuhe (2021), Meri Valkaman Sinun Margot (2021)  ja Anna Erikssonin elokuva W (2022).


Keskustelemassa eläinoikeusaktivisti, feministi ja vammaisten oikeuksien puolestapuhuja Katariina Aakus sekä kansanedustaja Anna Kontula. Haastattelijana kirjallisuuden tutkija Maria Laakso.

Maria Laakso

Katariina Aakus ja Anna Kontula



Visualistina tämä oli yksi festareiden kiinnostavimmista esityksestä. Aamulehden valokuvaaja Ossi Ahola kertoi työstään ja muutamista kuvistaan, joista jotkut allaolevassa koosteessa. Kameraa Ahola sanoi parhaaksi ystäväkseen.

Kuvissa: MM-voittajat, Vilma Murto, Reetta Hurske (alhaalla). Areenan rakennustöitä pikkukuvassa alhaalla ja keskikuvassa naisella on kädessään tryffeleitä.


Anna-Riikka Carlson WSOY:ltä haastatteli Ujuni Ahmedia ja Elina Hirvosta.
 
Elina Hirvonen
Ujuni Ahmed

Anna-Riikka Carlson 


Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on Elina Hirvosen ja Ujuni Ahmedin teos siitä millaista on ollut kasvaa naiseksi Suomessa, kun on muuttanut tänne Mogadishusta 3-vuotiaana. (takakansi)

Kiitos kirjasta ja signeerauksista.

Ehdin jututtaa hieman Ann-Christin Antellia ennen kuin hän kiipesi esiintymislavalle. 

Trilogian viimeinen osa ilmestyy helmikuussa 2023: Puuvillatehtaan kilpailija.
Sitä odotellessa voi kuunnella tunnelmallisen äänikirjan Joulu Örndahlin ruukissa. Kirja sijoittuu ajallisesti Puuvillatehtaan varjossa- ja Puuvillatehtaan perijä -kirjojen väliin. 

Kirpunkokoisilta näyttävät esiintyjät lavalla. Kirjasta lisää: Puuvillatehtaan perijä, 2. osa


Gummeruksen Eeva Herrainsilta haastattelee.

Ann-Christin Antell

Tiina Lehikoinen: Punelma (Like). Kustantajan sivuilta: "80-luvulla syntynyt dokumentaristi herättelee eloon Eino Leinon routavuosiromaanissa esiintyvän onnettoman palvelunaisen hahmon ja aloittaa dialogin tämän kanssa."

Tiina Lehikoista haastatteli Päivi Haanpää (oik.).

Sitä sun tätä:
* Kiitoksia mediapassista! Kiitoksia järjestäjille ja ystävälliselle henkilökunnalle! Lämmin kiitos myös jokaiselle, joka mahdollisesta kiireestään huolimatta ehti pysähtyä valokuvattavaksi!💚

* Poiketen muista käymistäni kirjamessuista ei kirjabloggareille tänäkään vuonna järjestetty minkäänlaista ohjeisohjelmaa. Harmi. 

* Kirjafestareita oli mahdollista seurata suorana Aamulehden sivuilta. Aamulehti lähetti molempina päivinä koko ohjelman Aamulehti- ja Maestro -salista. 

* Talossa oli myös omaa oheisohjelmaa, johon en tosin osallistunut. Oli mm. pakohuonepeli, lukukoira Sintti, oli pinssien valmistusta kierrätyskirjoista.  Tietysti oli mahdollisuus vierailla myös muumimuseossa ja -kaupassa tai viihtyä Viiniä Pöytään -tapahtumassa. 

* Muutamia tapahtumaperuuntumisia oli myös. Eniten jäin kaipaamaan tähtivieraan Alex Schulmanin esiintymistä (Malman asema - Nemo Kustannus)

* Tapahtuma oli lämminhenkinen ja kiireetön, vaikka toisinaan "juoksinkin" paikasta toiseen. Päällekkäisyyksien vuoksi valintoja piti tässäkin tapahtumassa tehdä. 
Saleissa tehdyissä haastatteluissa oli rauhallista, mutta Sorsapuistosalissa oli liikaa hälinää, etenkin Open mic-lavalla. Sorsapuistosalissa oli nimittäin myös näytteilleasettajia ja ostajia sekä muita vaeltelijoita. 

* Oli mukava jutella bloggaajaystävien, tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Tampereen festareilla kaikilla tuntui olevan enemmän aikaa kuin muissa kirjatapahtumissa.  

Päivä oli jo pimentynyt kun lähdin festareilta. Perinteisesti kävin moikkaamassa muumia, jonka kanssa toivotamme kaikille oikein hyvää loppuvuotta, rauhallista joulua ja uutta vuotta!

Lukemisiin ensi vuoteen!

Vuoden 2023 kirjatapahtumia:

* Kouvolan Dekkaripäivät kesäkuussa 2023

* Vanhan kirjallisuuden päivät Sastamalassa 30.6. - 1.7.2023 -  teemana jalo kilpa

* Dekkarifestivaali Helsingissä 16.9.2023

* Turun Kirjamessut 29.9. - 1.10.2023-  teemana tanssi

* Helsingin Kirjamessut 26. - 29.10.2023

* Tampereen Kirjafestarit 2.12. - 3.12.2023 (? ei vahvistettu) 

Linkit vuoden 2021 festareihin ja vuoden 2020 koronan takia tynkätapahtumaan: 

Tampereen Kirjafestivaalit 2021

Tampereen kirjaviikko 2020

P S. Löydät minut instagramista eri nimellä eli #pirittaolen 

Kommentit

  1. Kiitos koosteesta!
    Suosittelen lämpimästi tuota Ahmedin ja Hirvosen kirjaa. Luin viime yönä sen loppuun, pakko oli saada lukea vain lisää ja lisää. Äärimmäisen tärkeä puheenvuoro.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että kirja on hyvä. Saatoin niin päätelläkin kun kuuntelin haastattelun. Ja onneksi kirja on jo pinossa.

      Poista
  2. Aivan mahtava kooste. Kiitos. Taas tuli eteen kirjasuma,josta pitäisi valita mitä lukee seuraavaksi. On jo mielessä muutama.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva jos viihdyit kuvamatkalla. Mukavia lukuhetkiä uusien kirjojen parissa.

      Poista
  3. Mistä osiosta löytyy luettelo julkaistavista uutuuksista (kaikki 2023). Joskus olen löytänyt, mutta nyt ei sattunut silmään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaista päivitystä ei ole. olemassa. On vain uutuusdekkarit keväälle 2023. Kustantajien syksyn ja kesän teosluettelot (kaikki genret) ilmestyvät vasta huhtikuun tietämillä ja kun luetteloita on ilmestynyt tarpeeksi, niin postaan oman listani, Mutta vain dekkarit.

      Tämän kevään dekkarilistan löytät nopeiten krjoittamalla hakukenttään: Kevään 2023 - tai hitaammin: arkistoi-kohdasta valitse marraskuu ja selaa (on päivätty 30.11.2022).

      Toivottavasti löydät.

      Poista

Lähetä kommentti