Marklund: Napapiiri, 1. osa & Frennstedt: Palava kosto, 3. osa - dekkarit

 

Kosteata ja kuumaa. Napapiiri-nimisestä kirjapiiristä katoaa yksi jäsen. Palavassa kostossa rikostutkija Tess Hjarmarsson yrittää löytää pyromaania.

Tämä perjantaiaamu sattui olemaan ankean harmaa, ja ilmassa oli paljon kosteutta. Se oli poislähtöjen ja rauhattomuuden aikaa.

Liza Marklund: Napapiiri, 365 s. - 1. osa - suom. ilm. 2021 - Polcirkeln 2021 - suomennos: Antti Autio - kannen kuva: Vastavalo - Otava

Carina, Susanne, Agneta, Sofia ja Gitte ovat teini-ikäisiä  tyttöjä, jotka kokoontuvat kirjaston takahuoneeseen keskustelemaan Napapiiri-nimisessä kirjapiirissä. Systeemi on se, että kukin vuorollaan valitsee kirjan ja vetää lukupiirin. Kaikki menee hyvin, kunnes eräässä tapaamisessa tulee sanaharkkaa ja lukupiiri keskeytetään. Sitten yksi tytöistä katoaa. Olisiko kina ollut aiheena tytön katoamiseen? 
Kuluu neljäkymmentä vuotta ja kadonnut löytyy kätkettynä siltarakenteisiin. 
Ruumiin löytymisen jälkeen pidetään löytyneelle muistohetki ja tällöin kirjapiiriläiset tapaavat uudelleen. He keskustelevat menneisyydestä ja päivittävät nykyisyyttä. 

Tapausta alkaa tutkia poliisipäälikkö Wiking Stormberg, joka on tuntenut Napapiirin jäsenet jo nuorena ja ollut aikoinaan monen tytön haaveissa.
(Eikö siis ole jäävi, vaikka tapaus onkin vanhentunut?) 
Paikkakunnalla oli ollut myös Napapiiri-niminen jääkiekkojoukkue, jossa Wiking oli pelannut. 

Tapahtumat sijoittuvat Stenträskin kuvitteelliseen pikkukaupunkiin. Mitä salaisuuksia pohjoisen pienessä kaupungissa mahtaa muhia?

Luin aikoinaan Annika Bengtzon- sekä Maria Eriksson - sarjat ja pidin niistä. Sitten muutaman vuoden hiljaisuuden jälkeen ilmestyi Helmifarmi, joka ei ollut mieleeni. 
(Linkki Helmifarmiin alla, jos kiinnostaa tietää miksen pitänyt kirjasta.)
Uteliaana tartuin Napapiiriin, joka vaikutti aluksi mielenkiintoiselta, mutta lopulta osoittui minulle pettymykseksi. Kirja on, anteeksi vain, tylsä. Paljon turhanpäiväistä jorinaa, esim. selostuksia sillan korjaamisesta. 
Tarina jakautuu kirjapiirin tyttöjen valitsemien teosten nimien mukaisiin lukuihin ja ko. kirjan valinneen tytön tarinaan 1980- sekä 2019-luvulla. Vladimir Nabokovin Lolita sisältää Carinan tarinan, Alex Haleyn Juuret Susannen tarinan, Maj Sjöwall & Per Wahlöön Poliisimurha on Birgitan eli Gitten. Mark Twainin Tom Sayerin seikkailu-luvussa kuulemme Agnetasta ja Colleen McCulloughin Okalinnut -luvussa kerrotaan Sofiasta.
(Olen muuten lukenut kaikki mainitut kirjat.)

Oletin, että tarinassa mainituilla kirjojen sisällöllä olisi ollut suurempi merkitys juonen kulkuun.
Arvasin loppuratkaisun. Nähtäväksi jää luenko trilogian toisenkin osan, jossa ilmeisesti kerrotaan mitä Wiking Strombergin kadonnelle vaimolle on tapahtunut. 

+++++++
Kirjailija, toimittaja
Liza Marklund, synt. 1962 Piitimessä, Pohjois-Ruotsissa.
Marklund omistaa Jan Guilloun ja Ann-Marie Skarpin kanssa Piratförlagetin, joka on Ruotsin suurimpia kustantamoita.
Marklundin kirjoja on käännetty noin 40 kielelle ja myyty yli 20 miljoonaa kappaletta.

*******
Suomennetut teokset:
Annika Bengtzon -sarja: Uutispommi 2000 - Studio sex 2001 - Paratiisi - 2001 - Prime Time 2002 - Punainen susi 2003 - Nobelin testamentti 2006 - Elinkautinen 2007 - Paikka auringossa 2008 - Panttivanki 2011 - Ajojahti - 2013 - Rautaveri 2015
Sarjan dekkareista on tehty elokuvia.

Maria Eriksson -sarja: Uhatut (Maria Erikssonin kanssa) 2002 - Turvapaikka (Maria Erikssonin kanssa) 2004

Itsenäiset teokset:
Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan (yhdessä Lotta Snickaren kanssa)  2006 - Halkovaras 2010 - Postikorttimurhat (yhdesssä James Pattersonin kanssa) 2011 - Vastalauseita. Kirjoituksia 1985 - 2010 , 2012 - Helmifarmi 2018

Linkki: Helmifarmi
(Bonuksena Kåre Halldénin Samppanjaruhtinas)

Napapiiri-sarja:
Napapiiri 2021 - 
...............................
Jouset kuuluvat taas, nopeat ja napakat. Kuuluvat kovempina. Liian kovina ja todellisina ollakseen unta. (...) Lieskat loimuavat hiljaisuudessa, lepattavat pitkin ikkunaa ympäröivää seinää.

Tina Frennstedt: Palava kosto, 414 s. -3. osa Cold Case-sarjaan -  suom. ilm. 2022 - Skärseld 2021 - suomennos: Jonja Rajala - Like Kustannus

Sarjan päähenkilö on nelikymppinen rikostutkija Tess Hjarmarsson, jolla on ollut kaikenlaisia parisuhde- ja äitiongelmia. 

Tessin Cold Case-ryhmä selvittää vuosikymmenen takaista murhaa. Sitten Tessin kotikylässä Österlenissä alkaa raivota tuhopolttovyyhti, jota Tess määrätään tutkimaan. Osaan poltetuista taloista on jäänyt ihmisiä loukkoon, mutta onneksi karkuunkin on päästy. Selvityneet ovat pystyneet kertomaan, että talon palaessa he samalla kuulivat jousimusiikkia. 
Palaneista taloista löydetään punaisella maalattu iso numero. Mikä merkitys niillä on?

Mukana tarinassa ovat Tessin lisäksi hänen työparinsa Marie Erlingerikoinen psykologi ja profiloija Carsten Morris ja kohta eläkeikäinen Lundberg. Sandra Edding oli edellisessä osassa päällikkönä, mutta nyt hänellä on toisenlainen rooli. Minne on kadonnut 185-sentttinen Rafaela Cruz?

Minusta toinen osa on tähän mennessä paras. Palavassa kostossa on liikaa löysää tekstiä. Hyvää on, että yksityiselämä on sopivassa suhteessa rikoksien kanssa. 

Tarina on fiktiota, vaikka yhtäläisyyksiä todellisiin tapahtumiin ja tapauksiin on paljon. Tällä kertaa kirjassa ei kerrota mitkä tositapahtumat ovat kyseessä. (Yritin kyllä etsiä Googlesta.)

Kirjailija on suunnitellut sarjaa viisiosaiseksi.

+++++++
Kirjailija, rikostoimittaja
Tina Frennstedt, synt. 1969 Lundissa. Kirjailija on yksi Ruotsin tunnetuimmista rikostoimittajista ja on työskennellyt sekä sanomalehdissä että televisiossa. 

********
Ilmestyneet teokset:
Lupaus  2019  -  Epäilys 2020 - Palava kosto  2022

Linkit edellisiin osiin:

Lupaus, 1. osa
(BonuksenaDaniel Colen Loppupeli

 Epäilys, 2. osa

Kommentit