Heidi Köngäs: Siivet kantapäissä - kauno

 

Olen menettänyt suhteellisuuden tajuni lopullisesti, kuinka ihmeessä kuvittelen pääseväni Radioteatteriin, Suomen tämän hetken kaikkein kuumimpaan työpaikkaan!

Heidi Köngäs: Siivet kantapäissä, 363 s. - ilm. 2021 - kannen suunnittelu: Anna Lehtonen - Otava ******* kirjaston kirja

Kirja kertoo Vuokko Maria (Marja) Rankkalasta, joka oli kääntäjä, näyttelijä, dramaturgi ja ohjaaja. Yleisradion Radioteatterissa Rankkala työskenteli vuosia. Rankkala oli näyttävä nainen, jolla oli hoikka uuma ja pitutta 177 cm.

Nuorempana ja ennen Yleisradiota Rankkala hankki kymmenen vuoden ajan rahaa näyttelemällä ja tekemällä käännöstöitä. Sota-aikoina Rankkala oli lottana kotiseudullaan Konnunsuolla. Radioon Marja Rankkala hakeutui itse ja kuinka ollakaan Olavi (kirjassa Janus) Paavolainen pestasi tekemään käännöstöitä. Vakinainen dramaturgi-ohjaajan paikka aukesi vasta myöhemmin.

Marja oli aina kiinnostunut taiteista - ja miehistä, joista muutamia kirjassakin esiintyy. Ensin oli Urpo sitten keski-ikäinen eroamassa oleva esimies Olavi Paavolainen. Hänen kanssaan Marja asui jonkin aikaa, ts. mies raijasi romppeitaan pikkuhiljaa Marjan pieneen asuntoon. Suhde alkoi lopahtaa kun Marja tajusi ja sai tietää, että miehellä oli samaan aikaan suhde Hertta Kuusisen kanssa. Niinpä Marja heitti Paavolaisen ulos.
Ruotsalaisen Pallen kanssa oli salasuhde vuosia ja viimeisimpänä mainitaan kaksikymmentäneljävuotias "Pentu" ja tällöin Marja on jo neljäkymmentäkahdeksan. Tämäkin suhde loppuu aikanaan.

Eli, Marjalle olivat tärkeitä taide, työ ja miehet. Perheen perustaminen ei liiemmin kiinnostanut.
Tarina loppuu vuoteen 2002, jolloin 83-vuotias Marja on yksinäinen nainen. Kotiapu käy. Kavereilta ei kehtaa anella apua. Kukaan ei ole käynyt. Joululahjapullot on tyhjennetty. 
- Vanhuus ei kyllä sovi minulle, ei niin yhtään. En sittenkään osannut varautua siihen, että kaikki olisi yhtä perkelettä, että minäkin menen alas, alas, alas.
Marja läpikäy papereitaan ja pohtii miehiään, joista muutamat sattuivat olemaan kaksineuvoisia. Kiinnostuneita miehistä ja naisista, lopulta enemmän omasta sukupuolestaan. 
- Miksi minä törmäsin kolme kertaa mieheen, joka piti pojasta minussa?

Olen pitänyt Köngäksen kirjoista. Tämä on hieman erilainen teos. Siivet kantapäissä on fiktiota, mutta  kirjoitettu Rankkalan kirjallisen jäämistön perusteella. Mielenkiintoinen kurkistus Rankkalan elämään, intohimoiseen naiseen, jolla oli vahva rakastamisen kaipuu ja taito. 
Kuunnelmien luettelointi ja niistä maininnat veivät hieman tilaa muulta tarinoinnilta. Olisi ollut mukava lukea mm. kuunnelmantekoprosesseista enemmän. Politiikkaan viitattiin, ja siitäkin olisin mielelläni kuullut lisää. Myös perhe kiinnosti. Isä oli Konnunsuon tilanhoitaja ja perheeseen kuului myös äiti ja kaksi veljeä, joista toinen joutui kahdesti sotaan. Rankkalan lotta-ajat olivat kiinnostavaa luettavaa.
Kaikkineen olisin halunnut tietää Rankkalasta enemmän, mutta ehkei materiaalista irronnut. 

Tällä teoksellaan Köngäs jatkaa viime aikoina ilmestyneitä kirjoja, joissa kirjoitetaan Suomen historian unohdetuista naisista. Syksyllä, ennen tätä kirjaa luin Jari Järvelän Aino A:n, jossa päähenkilönä on Alvar Aallon Aino-puoliso. Järvelän Klik kertoi puolestaan kertoo unohdetusta naisvalokuvaajasta, Iriksestä.

Linkki: Aino A.

Linkki: Klik

Hienoa, että suomalaisten unohdettujen historian naisten tarinoihin on tartuttu. Kukakohan kirjoittaa seuraavaksi ja kenestä? 

Rankkala sanoitti myös muutaman laulun, joista eräs antoi nimen tälle teokselle. Laulu on "Joka pojalla on siivet " ja sitä on esittänyt mm. Vesa-Matti Loiri. YouTube-linkki: Loiri: Joka Pojalla On Siivet

Marja Rankkala 1918 - 2002

Pian pilviä ei enää erota ja horisontti on kuin mustalla lastalla vedetty viiva.

++++++
Kirjailija, toimittaja, tuottaja, ohjaaja
Heidi Köngäs, synt. 1954 Tukholmassa ja asuu Helsingissä. Köngäs on ohjannut paljon ja tunnetuin työ lienee Liian paksu perhoseksi 1998

Kuvasin Heidi Köngäksen Turun kirjamessuilla syksyllä 2021.


*********
Ilmestyneet teokset:
Romaanit:
Luvattu 2000 - Vieras mies 2002 - Hyväntekijä 2006 - Jokin sinusta 2008 (kuuluu samaan trilogiaan kuin Sandra ja Mirjami, vaikka 3. osa Jokin sinusta julkaistiin ensimmäisenä) - Dora, Dora 2012 - Hertta 2015 - Sandra 2017 - Mirjami 2019 - Siivet kantapäissä 2021

Linkki edelliseen kirjaan: Mirjami


Lastenkirjat:
Henkselirouva ja hänen koiransa Korkki 2010 - Henkselirouva ja Pusu-Sammakko 2011 - Henkselirouva ja sinivärinen Pupu 2013

Kommentit