Kim Thúy: Em - Rakasta - kauno

Jos sydäntä puristaa, kun luette näitä tarinoita ennalta arvattavasta hulluudesta, odottamattomasta rakkaudesta ja tavallisesta sankaruudesta, on hyvä pitää mielessä, että koko totuus olisi todennäköisesti aiheuttanut hengityksen lamaantumisen tai euforisen reaktion.
(Ote kirjan ensimmäisesta luvusta.)

Kim Thúy: Em - Rakasta, 123 s. - suom. ilm. 2021 - Em 2020 - suomennos: Emma Luoma -  kansi: Sanna-Reeta Meilahti - taustakuva: Pixabay - Gummerus ******** kirjaston kirja 

Vietnamin kielessä sana em tarkottaa ensijaisesti pikkuveljeä tai pikkusiskoa perheenjäsenenä. Sana ääntyy samoin kuin ranskan aime, rakasta.

Em -kirjasta puhuttaessa haluan mainita myös edelliset teokset, eli Ru ja Vi
Ru on omaelämäkerrallinen teos Vietnamista, jossa kirjailija vietti lapsuutensa. Kirjassa kerrotaan venematkasta pakolaisena sekä ajasta pakolaisleirillä Malesiassa plus elämästä Kanadassa, uudessa kotimaassa. Vietnamin kielinen sana "ru" tarkoittaa kehtolaulua tai tuudittamista.

Vi tarkoittaa sanatarkasti "arvokas pikkuruinen". Ja sitähän Vi on, sillä hän on nelilapsisen perheen hellimä kuopus ja ainoa tytär. Vi on Ru-romaanin sisarteos, jossa on enemmän perheen ja ystävien asioita. Tämäkin kirja on omaelämäkerrallinen.

Em - Rakasta on kuvaus Vietnamin sodasta ja siihen osallistuneiden siviilien ja sotilaiden kokemuksista, mutta myös rakkaudesta ja huolehtimisesta. Em on tarina kirjailijan lapsuuden Vietnamista. 

Alexandrella on työntekijänä kuusi tuhatta vietnamilaista kulia.
- Kulit tiesivät, että kumipuut olivat arvokkaampia kuin heidän elämänsä. 
Alexandre pelkää sekä itsensä että kumipuidensa puolesta ja purkaa ahdistustaan turvautumalla palvelijoiden ja nuorten naisten seuraan. Sitten mies huomaa, että metsiin ruiskutettu agent orange -kasvimyrkky oli tappanut ison osan viljelmän puista ja vastarintaliikkeen kommunistisissit olivat murhanneet työnjohtajan.
Miehen raivo purkautui Maihin, joka sattui tielle. Näin Alexander kohtasi Main raivon vallassa, Mai kohtasi Alexandren vihan vallassa.

Mai oli saanut tehtäväkseen soluttautua kumipuuviljelmille tuhoamaan yksitellen puita. Tehtävä keskeytyi kun Mai rakastui Alexandreen. Syntyy Tam. Syttyy sota. Vain lastenhoitaja ja Tam jäävät henkiin ja lastenhoitajasta tulee Tamille hyvä ja huolehtiva äiti. 
Aikanaan Tam pääsee Saigonin maineikkaampaan kouluun. Lastenhoitaja oli pelastanut isäntäperheen kodista kirjan, jonka sisällä on koruja ja näin pystyi elättämään heitä ja maksamaan koulun. 

Tam kohtaa paljon hävitystä, mutta selviytyy aina. Tam kohtaa myös miehen, jonka kanssa viettää kolme yötä ja joka lupaa tulla takaisin. Tam odottaa kolme tuntia, kolme päivää ja kolme vuotta, mutta mies ei palaa eikä Tam saa koskaan tietää, ettei mies voikaan palata.

Tam kohtaa tiellään myös muita sotaa nähneitä. Kaikkea ja kaikkia yhdistää elämänlanka. Em on se lanka, joka yhdistää kumipuuviljelmien työntekijät, kalifornialaisten kynsihoitoloiden naiset ja operaatio Babyliftin orvot, jotka evakuoitiin Saigonista vuonna 1975.

Em - Rakasta on yhtä voimakas teos kuin kaksi edellistäkin ja on käsittämätöntä kuinka 123 sivuun on saatu mahtumaan niin paljon. Teoksissa on yhteensä 400 sivua eli vähemmän kuin monessa yksittäisessä opuksessa. Silti näissä kirjoissa on erikseen enemmän kuin monessa paksussa kirjassa. 
Thúy on vahva kertoja, jonka teksteissä ei ole mitään ylimääräistä ja silti ne tekevät suuren vaikutuksen.

Em-romaani pistää ajattelemaan. Historiallisia faktoja:
- 8 744 000 sotilasta osallistui sotaan, jota kävivät Yhdysvallat, Vietnamin pohjoisosa ja Vietnamin eteläosa.
- 58 177 amerikkalaissotilasta kaatui ja 153 303 haavoittui
- Pohjois-Vietnamissa kuoli 1,5 miljoonaa sotilasta ja 2 miljoonaa siviiliä
- Etelä-Vietnamissa kuoli 255 000 sotilasta ja 430 000 siviiliä.

Kirjailija kysyy missä ovat luvut orvoista, leskistä, murskatuista unelmista ja särkyneistä sydämistä.

Entä operaatio Babylift.:
- Gerald Ford osoitti kaksi miljoonaa dollaria operaatioon, jonka tarkoituksena oli tuoda amerikkalaisten sotilaiden siittämät orpolapset pois Vietnamista. 

Operaatio Babyliftin ensimmäinen lento päättyi onnettomuuteen.
- Kuoliaaksi palaneiden tai ilmanpaineen laskun vuoksi tukehtuneiden orpojen tuhkat haudattiin Thaimaahan. Heidän elämänsä päätepiste on tuntemattomassa, vieraassa maassa, mihin viittaa jo heidän elinaikanaan saamansa nimitys bųi đȍi, elämän pölyhiput.

Teos, jossa rakkaus ja huolehtiminen ovat toisella puolella ja toisella sota, julmuudet, väkivalta. Kaiken keskellä on kuitenkin rakkaus. Vahvatekstinen teos, jossa on runollisuutta, lähimmäisenrakkauttta, mutta myös väkivaltaa ja julmuutta. Suosittelen, romaani on sikäli helppolukuinen, että luvut ovat lyhyitä eikä mihinkään aiheeseen takerruta. 
Teosta varten Thúy haastatteli ihmisiä, joiden kertomusten pohjalta tarina on koottu. 
Pieni, mutta niin suuri kirja!

Minulle kannet ovat tärkeitä ja tutkin ne tarkkaan sekä ennen että jälkeen lukemisen miettien miten hyvin kansi istuu kirjan tekstiin. Yritän myös omissa taustakuvissani antaa oikeutta kirjoille sekä liittää aiheen jollakin tavalla kirjaan.
 
Jo Ru:ta lukiessani ihailin kaunista kantta, joka oli suunniteltu hieman poikkeuksellisesti. Upeita kansia kaikki kolme!
Olin aiemmin lukenut tekstin, jossa kirjojen kansisuunnittelija Sanna-Reeta Meilehti kertoi näiden kansien synnystä. Kirjan välissä oli yllätyksekseni Kirjasuunnittelijoiden killan irrallinen lehtinen, jossa on sama tarina kuin aiemmin lukemassani tekstissä. Toivon, että tämä lehtinen pysyy teoksen mukana. Alla teksti, jossa myös kuvat edellisistä kirjoista:



Ihminen kuuluu eläinlajiin, jolla on vain yhtä väriä yhdeksänkymmenenviiden prosentin alalla vartalostaan. Ihminen ei voi pörhistää höyheniään, lakaista maata hännällään eikä puhaltaa kurkkupussiaan täyteen ilmaa valloittaakseen puolison tai säikyttääkseen vihollisen.

++++++++
Kirjailija, ent. ompelija, tulkki, ravintolan omistaja, koulutukseltaan juristi:
Kim Thúy, synt. 1968 Saigonissa. Perhe pakeni Vietnamista venepakolaisena kun kirjailija oli kymmenvuotias. Laivamatkan jälkeen perhe päätyi pakolaisleirille, josta neljän kuukauden asumisen jälkeen pääsi Kanadaan, josta tuli uusi kotimaa.

Helsinki Litissä 2019 kävin kuuntelemassa eläväistä ja huumorintajuista kirjailijaa, josta ei olisi voinut arvata millaisia kauheuksia hän on elämänsä aikana nähnyt ja kokenut.

*******
Ilmestyneet teokset:
Ru 2019 - Vi 2019 - Em - Rakasta 2021 
Em - Rakasta oli myyntimenestys ilmestyessään ja sitä myytiin ensimmäisen kuukauden aikana
yli 50 000 kappaletta,

Linkki edellisiin kirjoihin: Ru     ja       Vi

Kommentit

Lähetä kommentti