Camilla Läckberg & Henrik Fexeus: Mentalisti 1/3 - dekkari

 

Hän yrittää vetää itsensä kaiteen avulla ylös, mutta käsivarret ovat kilometrien pituiset. Kaide leijuu korkealla hänen päänsä yläpuolella eikä hänellä ole enää käsitystäkään siitä miten se toimii.

Camilla Läckberg & Henrik Fexeus: Mentalisti, 619 s.- osa 1/3 - suom. ilm. 2021 - Box 2021 - suomennos: Kirsi Kokkonen - kansi: Elisa Konttinen - kannen tausta: Pixabay - Otava ******* kirjaston kirja

Trilogian toisessa pääosassa on itsepäinen ja kokenut rikosetsivä Mina Dabiri, joka on ollut poliisina kymmenen vuotta. Mina on yksinäinen susi, sillä hänellä on kaikenlaisia hieman erikoisia piirteitä, jotka estävät sosiaalisen kanssakäymisen. Mina on ylihygieeninen ja tositositosi bakteerikammoinen. Tämä kammo saa naisen välttämään ylimääräisiä ihmissuhteita. 
- Hän ei halunnut jutella vieraiden ihmisten kanssa. Paitsi jos oli kyse työasioista. (...) Joskus Mina unelmoi maailmasta, jossa ihmiset olivat oppineet pesemään kätensä kunnolla, käyttivät muovikäsineitä ja suusuojuksia, ja jossa kaikkialle oli pystytetty suuria kylttejä, joissa luki "Pidä etäisyyttä".
Lisäksi naisella on pari salaisuutta.

Toinen päähenkilö on julkkismentalisti Vincent Walper. Mies vetää esityksiinsä satoja katsojia minne ikinä meneekin. Vincent on perheellinen mies, joka on avioitunut ex-vaimonsa siskon kanssa. Heillä on poika ja lisäksi taloudessa asuu Vincentin kaksi teini-ikäistä nuorta. Vincent on ahtaanpaikankammoinen ja lisäksi hänellä on pakkotoimintoja. Walper kääntää etiketit samamsuuntaisiksi, laskee kaiken ja kaikkea: portaat, suupalat:
- 184 paikkaa. Kahdeksastoista neljättä oli myös kiertueen viimeinen esityspäivä. Ja 23 paikkaa rivillä, 8 riviä, 1 plus 3 plus 8 oli 13.
Mies on suosittu ja loistava lavalla, mutta omaa perhettään ei tahdo oikein ymmärtää eikä elämää helpota uusperheen arki. Lisäksi miestä on "rangaistu" hyvin mustasukkaisella vaimolla. 

Tarina alkaa kamalalla murhalla, johon liittyy taikurirekvisiittaa. Kyseessä on  Sword box eli sellainen taikurin käyttämä koristeellinen laatikko, johon avustaja kömpii sisälle ja sitten taikuri tekee taikojaan, vaikkapa taikoo avustajan pois laatikosta, sahaa kahtia tai milloin mitäkin.
Tällaisesta amatöörimäisesti kyhätystä laatikosta löytyy ruumis. 

Mina on saanut vinkin tulla puhumaan Vincentin kanssa, koska tämä tietää paljon ihmisen psyykestä sekä myös tavallisesta taikuudesta. Poliisit ovat ymmällään tekijästä, joten tarvitsisivat ulkopuolista apua.
- Mutta eikö teillä ole omat rikospsykologit tällaista varten? (...) Rikollisten profilointi ei ole minulle ihan jokapäiväistä.

Vaikka Vincent kuinka vakuuttaa ettei ole saanut profilointiin tarvittavaa koulutusta ja että on vain viihdyttäjä, niin silti Mina haluaa miehen mukaan tutkintatiimiin. 
Ja Vincent suostuu. Hyvä, että suostui, sillä mies löytää ruumiista jotain, joka antaa vihjeitä mahdollisesti uusiin tai jopa jo joskus tapahtuneisiin murhiin. Vincent miettii murhaajan psykologista profiilia: tekijä on kylmän laskelmoiva ja tunteellisen aggressiivinen eli olisiko rikollisella narsistinen persoonallisuus- sekä empatiahäiriö. Sellaiset häiriöt voisivat selittää murhien harkitun suunnittelun, muun muassa. Ja henkilö on perehtynyt klassiseen näyttämötaikuuteen.

Vincent on nyt mukana tutkintaryhmässä, mutta jotkut eivät ole iloisia mentalistin mukaantulosta. Eräs tiimin jäsenistä jopa pitää miestä vain pellenä. Lapsista yhden mielestä se jännittävää, toisen mielestä noloa ja kolmas välittää vain legoista. Ja vaimo... on vaimo.

Tämä erikoisryhmä työskentelee varsinaisen organisaatiokaavion ulkopuolella, ja sitä johtaa Julia Hammarsten. Mukana myös omahyväinen, kaksimielisyyksiä viljelevä Ruben Höök, joka luulee olevansa Jumalan lahja maailman naisille ja myös käyttäytyy siten. Christer Bengtsson, paikan grand old man, asuu yksin, liikkuu vähän ja pupeltaa roskaruokaa. Ja vielä sympaattinen, mutta alati väsynyt Peder Jensen. Väsynyt koska perheeseen on juuri syntynyt kolmoset. Oman lisänsä antaa Milda Hjort, oikeuslääkäri.
Tällä tiimillä aletaan selvittää laatikkorikosta, joka ei tietenkään jää ainoaksi, vaan tulossa on arvoituksia ja lisää erikoisia murhia. 

Tarina etenee nykyisyydessä sekä Kvibillessä vuonna 1982. Tästä en kerro enempää, ettei tule vihjeitä. Joskin johtaisivatko ne edes oikeaan suuntaan, sitäkään en paljasta.

Saadessani dekkarin käteeni katsoin ensityökseni sivumäärän - 619 sivua! Olen tosi harvoin lukenut näin paksua dekkaria, joka kantaisi alusta loppuun. Kantoiko nyt? Ei minusta. Tarina itsessään on mielenkiintoinen, mutta yksityiskohtia ja tiettyjä asioita jankataan liikaa. Käy esim. todella selväksi, että Vincentin vaimo on mustasukkainen, että Mina on bakteerikammoinen käsidesillä lotraaja ja Peder aina väsynyt. 
Alku lähtee etenemään hyvin ja olen jo hihkumassa, että Läckberg is back, mutta sitten alkaa junnaus. Onneksi loppupuoli alkoi taas vetää ja yllätyksiäkin on tiedossa. 

Hahmoina Vincent ja Mina täydentävät hyvin toisiaan. Tarinassa saamme perehtyä myös Vincentin menneisyyteen. Sen sijaan muiden menneisyyksiä / salaisuuksia ei paljasteta.
Yksityiselämää on siteeksi, jonkun kohdalla enemmän kuin jonkun toisen. Näillä kuvauksilla lukija pääsee hyvin kyytiin ja saa käsityksen millaisia hahmoja tarinassa esiintyy. Lisäksi jotkut hahmojen yksityiselämään liittyvät asiat oli hienosti upotettu muun tekstin sekaan. 

Olen lukenut koko Läckbergin tuotannon, lukuunottamatta viimeisintä (Hopeasiivet). Eniten olen pitänyt Fjällbacka -sarjan alkuosista, jotka tuntuivat tuolloin, viitisentoista vuotta sitten, erilaisilta ja uusilta. En ole lukenut niitä uudelleen, joten en osaa sanoa miltä tuntuvat nykyään. 

Edeltävä Kultahäkki oli kuitenkin jotain uutta Läckbergiltä, mutta minuun se ei kolahtanut. Niinpä en lukenut jatko-osaa. Ajattelin jopa, että jos Läckberg alkaa kirjoittaa Kultahäkin tyylisiä dekkareita, niin taidanpa sanoa bye. 
Pari vuotta sitten kun Kultahäkki ilmestyi, luin että Läckberg olisi palaamassa Fjällbacka-sarjaan. Olen kirjoittanut silloin näin: Kirjaan on tulossa toinenkin osa, mutta sitten palataan taas Fjällbacka-sarjaan ja Erika Falckiin. Miksei Läckberg luo kokonaan uutta dekkarihahmoa? 
Kirjailija on näköjään kuullut toiveeni (heh), koska nyt ilmestyi toisenlainen dekkari, jossa on epätavalliset ja hyvin omalaatuiset hahmot. 
Dekkarissa on muutamia raakoja yksityiskohtia, mutta muuten väkivaltaa ei ole.

Mutta se tärkein asia, pidinkö dekkarista? Hm, kirjassa on paljon hyvää, mutta välillä myös tuskastuttavasti löysää tarinointia, jota toivoisin vähennettävän seuraaviin osiin. Läckberg osaa kirjoittaa sujuvaa ja selkeää tekstiä, kunhan olisi malttanut tiivistää. 
Mietin myös, että monta seikkaa olisi voinut säästää seuraavaan osaan. 
Parikirjoittaminen tuntuu myös toimivan. Ei ihme, sillä Läckberg ja Fexeus ovat vanhoja tuttuja, ja he ovat jo vuosia pohtineet yhteistyötä. Haluaisin tietää millainen työnjako heillä on. Kirjoittaako Fexeus myös, vai toimiiko vain mentalismin asiantuntijana. Fexeus on menestynyt kirjailija itsekin, joten ainakin tekstin tuottaminen on hallussa. Asia kiinnostaa minua sen verran, että aion mennä kuuntelemaan Läckbergiä ja Fexeusta Helsingin kirjamessuille. 

Summa summarum: Mentalistissa on sen verran kiinnostavia elementtejä, että aion lukea seuraavatkin osat. Haluan tietää enemmän tästä mystisestä ja bakteerikammoisesta Minasta. Edelleen, kertomus on täynnä henkilöhahmoja, joilla jokaisella tuntuu olevan omat kammonsa, oudot piirteensä, omituisuutensa ja salaisuutensa  Tällaiset hahmot ovat loistavaa ainesta vaikka millaisille tarinoille. 
Vaikka nyt ei mennyt ihan nappiin, niin odotan silti jatkoja. 

Sinun ei tarvitse. Se on puhdas. Pesit sen juuri. (...) Jätä se pullo. Nyt olet maaninen. Lusikka. On. Puhdas. Lopeta.

P.S. Mentalisti oli henkilö, joka loi psykologian, vaikuttamisen ja salaisten temppujen avulla kuvitelman esimerkiksi siitä, että hänellä oli yliluonnollisia kykyjä tai että hän pystyi lukemaan ajatuksia.
(Lähde: Mentalisti)

+++++++
Kirjailija, ent. ekonomi:
Camilla Läckberg, synt. 1974 Fjällbackassa ja asuu Tukholmassa. Kirjailijan kirjoja on käännetty 43 kielelle ja julkaistu yli 60 maassa. Läckberg on Euroopan suosituimpia dekkaristeja.
Kuvasin kirjailijan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2021.


Kirjailija, tv-juontaja, luennoitsija ja Ruotsin tunnetuin mentalisti:
Henrik Fexeus, synt. 1971 Örebron kunnassa Ruotsissa.

Kuvasin kirjailijan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2021.

Läckbergin ilmestyneet teokset:
Fjällbacka-sarja:
Jääprinsessa 2006 - Saarnaaja 2007 - Kivenhakkaaja 2008 - Pahanilmanlintu 2009 - Mantelintuoksua lumimyrskyssä 2009 - Perillinen 2010 - Merenneito 2011 - Majakanvartija 2012 - Enkelintekijä 2013 - Leijonnankesyttäjä 2015 - Noita 2017
- Huom. Syksyllä 2021 Läckberg alkaa kirjoittaa jatkoa Fjällbacka -sarjaan.
Faye-sarja:
Tulossa: Käenpoika (Fjällbacka-sarjaa) - ilm. lokakuussa 2022

Kultahäkki 2019 - Hopeassiivet 2020
Linkki: Kultahäkki

Kultahäkki oli Ruotsin myydyin kirja vuonna 2019. 

sekä suomentamattomia ruokakirjoja (2 kpl)  ja Super Charlie -lastenkirjasarja (6 kpl
)

Fexeuksen ilmestyneet teokset;
Nuortenkirjatrilogia (12-15 -vuotiaille) Viimeinen illuusio:
Menetetyt 2019 - Ontot 2019 - Ensimmäiset 2020

Muut:
Valtapeli - Vaikuttamisen jalo taito 2014 - Viettelyn jalo taito - 168 vinkkiä miten saat hänet  2017 - Ajatusten lukemisen taito 2020 - Reload - palaudu fiksusti, hallitse stressiä 2021 (kirj. yhdessä Catharina Enbladin kanssa) 

Fexeuksen kirjoja on myyty yli miljoona kappaletta, käännetty yli 27 kielelle ja teokset ovat voittaneet lukuisia palkintoja.

+ muutamia suomentamattomia teoksia.

Läckbergin ja Fexeuksen yhdessä kirjoittamat teokset:
Mentalisti-trilogia:
Mentalisti 2021 1/3
Tulossa: Kultti 2/3 - ilmestyy elokuussa 2022

Kommentit

  1. Minä olen lukenut vain Fjällbackaa, en ole uskaltanut tarttua Kultahäkkiin kun siitä ei ole oikein kukaan tainnut pitää... :D Tätä Mentalistia voisi kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole montaa kehua Kultahäkistä kuullut. Kannattaa kokeilla Mentalistia (vaikka vähän jaarittelua sisältääkin, mutta sehän on minun mielipiteeni). On ainakin taas vähän erilaista Läckbergia.

      Poista

Lähetä kommentti