Antti Tuomainen: Hirvikaava, osa 2/3

 

Vaikka tilanne seikkalupuistossa onkin juuri tällä hetkellä vaikea, näen tulevaisuuden kuitenkin valoisana: kaikki matematiikan ansiota ja pienen vaivannäön tulosta.

Antti Tuomainen: Hirvikaava 303 s. - osa 2/3 - ilm. 2021 - Otava ******* kirjaston kirja

Hirvikaava on trilogian toinen osa, joten hieman kertausta, jos Jäniskerroin on päässyt unohtumaan ja jos haluaa palauttaa henkilöitä mieleen.
Henri Pekka Olavi Koskinen on vakuutusmatemaatikko, joka on joutunut irtisanoutumaan vakuutusyhtiötyöstään, koska ei ollut kelpuuttanut uutta pilipalihommaa. Töitä etsiessään Henri perii veljeltään velkaisen SunMunFun -nimisen seikkailupuiston. Se on kooltaan Stockmannin tavaratalon ja lentokentän välimuoto, pituus kaksisataa metriä ja korkeutta viisitoista metriä. 

Puiston mukana tulee tietysti henkilökuntaa, joista mukana edelleen turvallisuuspäällikkö Esa ja myyntitiskin takana oleva tehokas ja innokas Kristian. Lonkeroa naukkaava Minttu K. on myynti- ja markkinointipäällikkö. Samppa vastaa lasten erilaisista teematunneista sekä laitteiden käytöstä. Käyrässä Kakussa työskentelee Johanna. Mukana puiston toiminnassa on ollut myös taiteellinen Laura Helanto, johon liittyy kaikenlaista (lue Jäniskerroin). Laura ei kuitenkaan ole kokonaan poissa kuvioista, päin vastoin, Laura on vahvasti mukana. 

Henri yrittää selvitä veljensä jättämistä veloista ja velkojista vaaroja uhmaten ja saada puistosta taas menestyvän, kunnes...

Miksi henkilökunta oli eräänä aamuna ollut niin kovin vaisu? Sehän selvisi kun Henri astui huoneeseensa ja näki siellä henkilön menneisyydestä. Tulijalla on asiaa, joka ei yhtään miellytä. Miehet päätyvät kuitenkin jonkinlaiseen kompromissiin, mutta onko Henri tekemässä virhettä?

Henri oli havitellut puistoon uutta laitetta, Hirvihyppyä, joka tarkoittaisi puistolle kaivattua kilpailukykyä ja jonka voisi ostaa Suomen Leikistä. 
- Hirvihyppy oli korkeampi kuin yksikään nykynen laiteemme, ja se oli muutenkin kooltaan jättimäinen. Se tarjosi liki kymmenen aktiviteettia itsessään. 

SunMunFunilla oli kaksi vuotta sitten allekirjoitettu hyvä sopimus Suomen Leikki-firman kanssa. Kun Henri menee puljuun tekemään tarjousta on edessä vastoinkäymisiä.
Mutta Harri tarvitsee välttämättä Hirvihypyn ja on päättänyt saada sen keinoilla millä hyvänsä.

Ikävyydet eivät lopu tähän, sillä valitettavasti puiston nykyinen kenttäpäällikkö alkaa sooloilla tavoilla, jotka heikentävät puiston toimintaa. Lasketaanko ikävyyksiin myös se, että rikostutkija Pentti Osmala nahkakengät jalassaan alkaa pyöriä nurkissa kyselemässä kaikenlaista. Mitä poliisi oikein haluaa? 
Mukaan astuu myös pääomasijoittaja, joka jostain syystä ja väen vängällä haluaisi ostaa SunMunFunin. 

Henriä pelottaa, että tehty työ eli puiston nostaminen velkasuosta valuu hukkaan. Miten käy SunMunFunin? Kuka on henkilö menneisyydestä? Saako Henri himoitsemansa Hirvihypyn? Henrin täytyy käyttää kaikki matemaattiset kykynsä puiston hyväksi, sikäli kun se edes riittää.

Aikamoinen tarina taas. Kirjailija itse on sanonut kirjaa rakkauskertomukseksi, joka on tietysti myös jännäri. Olen samaa mieltä: rakkautta ja rikoksia, joiden toteuttaminen ja käsittely on tuomaismaista. Turpiin tulee, mutta tulkoon. 

Tuomaisen kielellinen iloittelu ja huumori kukkii tässäkin osassa. Tosin jotkut, turhan usein mainitut, Käyrän Kahvilan tuotteet tuntuvat vähän liikaa lastenkirjamaisilta, etenkin kun syötäviä on aika paljon:
Klovnipuustit, Pikkurosvon Pimahdus, Lohikäärmeen Liekkipotut, Kapteeni Kieputuksen Kalapuikot jne.

Keskustelut naisystävän kanssa puolestaan ovat todellista mannaa:
- Sanoit puhelimessa että saattaisit haluta kasvattaa osuuttasi...osuuttamme, tai minun osuuttani sinun...
(...)
- Minusta sitä voi ajatella korkona, aloitan, - ja korkona korolle. Eli kun alkusijoitus on yksi, vuoden kuluttua meillä on yksi plus korko, mutta seuraavana vuonna yksi plus korko plus koron korko, ja sitä seuraavana vuonna...
 

Viihdyin Hirvikaavan parissa. Alkuun hieman nikottelin sitä että Tuomainenkin on astunut sarjakirjoittajien joukkoon, sillä olen pitänyt itsenäisistä teoksista, jotka erottavat Tuomaisen massasta. Mutta täytyyhän kirjailijan tehdä niin kuin hyvältä tuntuu. Tuomainen kertoi kirjamessuilla, että Jäniskertoimen jälkeen tuli vahva tunne, että Henri Koskisen tarinaa pitää jatkaa, koska se puhuttelee. Trilogian jälkeen toivon, että kirjailija palaa kirjoittamaan itsenäisiä dekkareita.

Extraplussat annan maltillisesta sivumäärästä.

Kolmannessa osassa selvinnee seikkailupuiston kohtalo. Onko edessä uppoaminen vai huikaiseva menestys? Entä mikä eläin on kirjan pääosassa? Veikkaan, että seuraavakin eläin elää luonnossa, kuten jänis ja hirvi. Kettu, minkki, susi, karhu??? Nähtäväksi jää. 

Tulossa on sota, hän sanoo. - Seikkailupuistosota.

+++++++++
Kirjailija
Antti Tuomainen, synt. 1971 Helsingissä, jossa myös asuu.
Tuomainen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä kirjailijoista, jonka kirjoja on julkaistu 30 maassa. 
Vuonna 2019 The Times nimesi Tuomaisen Euroopan hauskimmaksi kirjailijaksi.

Kuvasin Antti Tuomaisen Turun kirjamesssuilla lokakuussa 2021.

Parantaja on Vuoden johtolanka-palkittu vuonna 2011. Mies joka kuoli- kirjasta tehdään kuusiosainen tv-sarja, jonka kuvaukset aloitettiin  Haminassa kesällä 2021. Synkkä niin kuin sydämeni -kirjasta on tulossa elokuva. Jäniskerroin-kirjasta ollaan tekemässä Hollywood-elokuva. Pääosaa tulee esittämään Steve Carell. Jäniskerroin ilmestyy Englannissa lokakuun puolessa välissä ja sitä varten Tuomainen oli käynyt signeeraamassa tuhat kirjaa. Huh, aikamoinen teko!

**********
Ilmestyneet teokset:
Tappaja toivoakseni 2006 - Veljeni vartija 2009 - Parantaja 2010 - Synkkä niin kuin sydämeni 2013 - Kaivos 2015 - Mies joka kuoli 2016 - Palm Beach Finland 2017 - Pikku Siperia 2018 - 

Linkki edelliseen kirjaan Pikku Siperia

Trilogia:
Jäniskerroin 2020 - Hirvikaava 2021
Tulossa: Majavateoria, ilmestyy elokuussa

Linkki ensimmäiseen osaan: Jäniskerroin 1/3

P.S. Kirjan taustakuvan, hirvi seinällä, olen kuvannut museossa.

Kommentit

  1. Minulla on Jäniskerroin parhaillaan lainassa, en ole vielä aloittanut. Tykkäsin kovasti Palm Beach Finlandista, Tuomaisella on kyllä ihan oma tyylinsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palm Beach Finland on yksi suosikeistani. Uskon, että pidät näistä uusistakin.

      Poista
  2. Tykkäsin Jäniskertoimesta, joten tämäkin on varauksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuomaisella on kyllä ihan oma tyylinsä, dekkarit erottuvat massasta. Hirvikaava jatkaa samalla humoristisella otteella kuin Jäniskerroinkin, pidät varmaan tästäkin.

      Poista

Lähetä kommentti