Peter Mohlin & Peter Nyström: Viimeinen elämä - dekkari - esikoisteos - dekkariviikko

 

John tiesi olevansa valveen ja unen rajamaastossa, mutta hänellä ei ollut aavistustakaan, kuinka kauan hän oli lipunut näiden kahden maailman välillä. (...) Hän ei näköjään ollut huoneen ainoa potilas. Kun hän näki kasvot, kipu takaraivossa räjähti uudelleen.

Peter Mohlin & Peter Nyström: Viimeinen elämä, 525 s. - suom. ilm. 2020 - Det sista livet 2020 - suomennos: Jänis Louhivuori - kansi: Nic Oxby - taustakuva: Mikko Ojaniemi/Scannoora - Bazar Kustannus Oy ******** arvostelukappale

#dekkariviikko ja (7/7) viimeinen teos. Toivottavasti näistä dekkarista on löytynyt lukuvinkkejä. 
Kaikkiin edellisiin on lopussa linkit.
Dekkareiden lukeminen ja niistä postaaminen ei tietenkään lopu tähän, sillä puolet lukemistani kirjoista (n. sata per vuosi) on jännäreitä. Lukupinossa on jo nyt odottamassa monta mielenkiintoista dekkaria. Kannattaa pysyä kuulolla, jos uutuusrikoskirjallisuus kiinnostaa. 

Ruotsin menestyneimmän yrityksen AckWen omistajan lapsi katoaa Karlstadissa. Perhe on upporikas ja oletetaan, että lapsi on kidnapattu. Lunnasvaatimusta ei kuitenkaan kuulu. Uskotaan, että nuori on murhattu, sillä syyllinenkin tiedetään, tosin todisteet ovat hatarat, eikä ruumista ole löydetty.

Kymmenen vuotta myöhemmin FBI:n agentti joutuu kiperään tilanteeseen ja uskoo loppunsa koittaneen.
Mies joutuu sairaalaan ja selviää hengissä. Kuka on pelastanut Johnin hengen? Se on suuri yllätys. 

John Adderley joutui todistajaksi erääseen oikeudenkäyntiin Baltimoressa. Jotta voisi todistaa täytyy miehen oikeudenkäynnin jälkeen osallistua todistajansuojeluohjelmaan, ottaa uusi identiteetti ja muuttaa maasta. 
John haluaa väen vängellä Ruotsiin, vaikka häntä varoitetaan lähtemästä sinne. Miksi juuri Ruotsiin? Siksi, että John on kotoisin Karlstadista, jossa on sukua. John on kuitenkin luottavaisin mielin, sillä ei ole ollut yhteydessä sukuunsa kahteenkymmeneen vuoteen. Johnin vanhemmat olivat eronneet, ja John oli lähtenyt isänsä mukana Jenkkeihin ja velipuoli jäi äidin kanssa Ruotsiin. 

Todistajansuojelu myöntyy vastahakoisesti siihen, että John muuttaa Ruotsiin. Adderley saa poliisin töitä cold case-ryhmästä, joka tutkii nuoren katoamista. Tehtävä osoittautuu visaiseksi. Tapaus on aikoinaan lopetettu tuloksettomana koska nuorta ei ole löydetty, ei elävänä eikä kuolleena. 
Entä mikä on *) bucket list, jonka nuori oli tatuoinut käsivarteensa? Sekin selviää tarinan edetessä. Mutta sitä John ei saata aavistaakaan millaisen ketjureaktion saa aikaiseksi keissin avatessaan. 

Onko lapsuudenpaikkojen näkeminen se syy miksi John halusi nimenomaan Karlstadtiin? Vai onko taustalla ihan jotain muuta? Oliko Ruotsiin paluu ylipäätään järkevä teko?

Kirja aloittaa uuden sarjan (taas sarja!), jonka pääosassa on FBI-agentti John Adderley. Tarinassa edetään vuorotellen vuosissa 2009 ja 2019. Henkilöhahmoja ja tapahtumapaikkoja oli ainakin minulle sopivasti. Hyvä niin, sillä monet esikoisdekkaristit sortuvat siihen, että esiin marssitetaan liian suuri määrä hahmoja ja paikkoja. 
Päähenkilö on aika kliseinen, sillä tämäkään päähenkilö ei selviä traumoitta. Mies on kuitenkin älykäs, ja tuntuu lämminhenkiseltä, mutta pidän häntä myös hieman ajattelemattomana ja lörppönä, sillä tekee ja puhuu asioita, joita en kuunaan tekisi tai sanoisi kenellekään, jos tilanteeni olisi sama. 

Kirjassa on aika paljon yksityiselämää, mutta juonien takia ymmärrettävää. Ja hienoa, että tämä päähenkilö harrastaa öljyväreillä maalaamista. 

Varsinaisia tapahtumia on suhteellisen vähän verrattuna sivumäärään (525 s.) joten onneksi kirja ei ollut paksumpi. Pieni tiivistys ei silti olisi tehnyt pahaa. Kirjailijat kertovat kiitos-sanoissaan, että matkan varrella sivumäärä karsittiin sata sivua. Hyvä niin. 
Tarina on kuitenkin kiinnostava, hyvin kirjoitettu ja dekkari loppui sellaiseen kohtaan, että haluan tietää mitä sitten tapahtuu. Joten luen kyllä seuraavan osan.

Valonheittimet valaisivat alhaalla levittäytyvää satamaa, kun laiva purki lastiaan. Hän näki niiden valossa lumihiutaleiden lankeavan maahan ja kohentavan sen ohutta valkoista vaippaa. 

P.S. Bucket list tarkoittaa listaa kaikista niistä asioista, jotka haluaisit tehdä elämäsi aikana. Ja kun toive on toteutunut, niin ruksaat sen. 

+++++++
Kirjailija, toimittaja
Peter Mohlin
ja
kirjailija, teatterikäsikirjoittaja ja ohjaaja 
Peter Nyström 
Miehet ovat kasvinkumppaneita ja kirjoittaneet yhdessä ensimmäisen "rikosromaaninsa" kymmenvuotiaina. 

********
Ilmestyneet teokset:
John Adderley -sarja:
Viimeinen elämä 2020

Viimeinen elämä palkittiin Ruotsissa vuoden parhaana esikoisdekkarina.
Tulossa: Toinen sisko ilmestyy marraskuussa 2021

Linkit Dekkariviikon aiempiin kirjoihin:

1. ma 7.6.2021: Arttu Tuominen: Vaiettu
2, ti 8.6.2021: David Ärlemalm: Varjot silmien alla
3. ke 9.6.2021: Pauliina Susi: Yksityisetsivä - Varjo kannoillasi
4. to 10.6.2021: Seppo Jokinen: Siipirikkoiset
5. pe 11,6,2021: Carmen Mola: Verimorsian
6. la 12.6.2021: AkiVirtanen; Merenneitomurhat
7. su13,6,2021:  Mohlin & Nyström: Viimeinen elämä

:::::::::::::

Kirjablogistien kirjaviikkoa emännöi tänä vuonna Niina Kirjakissa  -blogista, jossa ilmestyy 14.6. Dekkariviikon koontijuttu.


Kirjakaupat nostavat esiin kesän lukusuosikkeihin kuuluvaa rikoskirjallisuutta viettämällä kahdeksatta valtakunnallista Dekkariviikkoa. 

Kommentit

  1. Kyllä tässä tosiaan hyviä vinkkejä piisaa! Nyt on tullut kyllä tosi paljon uusia dekkareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu. Esikoisia ilmestyy kuin sieniä sateella. Jostain täytyy karsia kun kaikkia ei vaan ehdi lukea.

      Poista

Lähetä kommentti