Katarina Wennstam: Saalistaja, 6. osa - dekkari

 

Senkin piittaamaton pentu, Margareta sanoo mielessään. Toinen ääni hänen sisällään kuitenkin huutaa: Missä sinä olet? Miksi et vastaa?

Katarina Wennstam: Saalistaja, 431 s. - 6. osa Charlotta Lugn & Shirin Nour -sarjaan -  suom. ilm. 2021 - Vargen 2019 - suomennos: Laura Beck - kansi: Miroslav Sokcic - Otava ******** arvostelukappale


54-vuotias rikoskomisario Charlotta Lugn on tunnetusti pätevä tutkija, joka on pestattu Tukholmaan kotikaupungistaan Göteborgista.
Charlotan luona asuu nyt hetkellisesti Greta-tytär poikaystävänsä Mårtenin kanssa. Charlotta alkaa olla pikkuhiljaa sitä mieltä, että haluasi kodin taas vain itselleen.

Kolme nuorta on bilettämässä. Heillä on sääntö: jos he tulevat yhdessä, he myös lähtevät yhdessä. Nyt kuitenkin yksi nuorista haluaa lähteä jo kotiin, mutta toiset eivät. Niinpä yksi lähtee, muttei saavukaan perille. Vanhemmat huolestuvat ja tekevät katoamisilmoituksen.

Charlotta on tullut töihin ja saa kuulla, että puistosta on löytynyt vaatteita. Voisivatko ne kuulua sille nuorelle, jonka vanhemmat ovat käyneet poliisilaitoksella? 

Asianajaja Shirin Nourilla oma pieni asianajajatoimisto, jossa hoitaa mm. oikeusavustajan tehtäviä. Nour on tunnettu heikossa asemassa olevien tyttöjen puolustamisesta. 
Tällä kertaa menneisyydestä on tullut nykyisyyttä. Nourin entinen asiakas on kuollut väkivaltaisesti ja syytettynä on juuri vankilasta vapautunut ex-poikaystävä. Puolustus yrittää osoittaa, että uhri olisikin itse syyllinen kuolemaansa. Shirin edustaa naisen sukua ja vastassa on kivikova puolustusasianajaja Jonas Wahl.
Jonas Wahl  ei ole koristautunut asioilla, joihin useat muut miespuoliset puolustusasianajajat ovat niin ihastuneita; kiiltävillä kultaisilla mansettinapeilla, isolla kallilla kellolla tai taaksepäin nuolluilla hiuksilla.

Ruotsin televison uutistoimittaja Jane Wester on saanut uuden nuoren työtoverin, eikä ole asiasta kovin mielissään. Toimituskokouksessa keskustellaan nuoren henkilön katoamisesta ja siitä mitä puistossa nyt on mahdollisesti tapahtumassa. Jane epäilee olisiko puistosta löytyneestä tossusta juttuaiheeksi asti. Kuinka ollakaan kokouksessa uusi nuori kollega sanoo toivovansa, että saisi jatkossa tehdä tärkeät rikosreportaasit.
- Kyllä, piru vieköön. Hän todellakin sanoi niin. 
Miten joku vasta-alkaja uskaltaa kehua itseään kun ei edes ollut vielä syntynyt siilloin kun Jane oli jo raportoinut Palmen murhasta. Kaiken lisäksi uutispäällikkö käskee Janen Letizian avuksi. Letizian avuksi? Eikös sen pitäisi olla toisin päin. 

Mahtaako kadonnut nuori löytyä? Miten käy oikeudenkäynnissä?

Kirjailijan kirjat kertovat usein perheväkivallasta, naisten oikeudesta omaan ruumiiseensa sekä seksuaalisesta väkivallasta. Eikä tämä dekkari ole poikkeus.
Minusta Wennstamin kirjat ovat olleet ihan luettavia, mutta jostain syystä tämä ei oikein napannut. Tarina ei etene. Olen lukenut lähes 200 sivua... liikaa jahkailuja poliisiasemalla, kerrotaan seksin eri lajeista ja kaikenlaisia spekulointeja on runsaasti.

 Shirin läpikäy sivukaupalla entisen miesystävänsä ja opettajansa Nilsin kanssa oikeustapahtumia (historiaa myöten), joilla ei suoranaisesti ole tekemistä meneillään olevan keissin kanssa. Tämän tyylistä:
- Tuomiostuin arvioi olosuhteet, ja jos esimerkiksi katsoo tapausta NJA 2007 sivulta 194, sekä hovioikeus että korkein oikeus ovat sitä mieltä, että naisen uskottomuus oli senkaltainen lieventävä seikka, joka voi johtaa rangaistuksen lyhentämiseen.

En erityisemmin ole oikeussalidekkareiden ystävä ja Saalistajassa on oikeudenkäyntitapahtumia minulle liikaa. Lisäksi Janen hahmo ärsytti. Outo uutistoimittaja, joka kääntää selkänsä hyvälle aiheelle, jota kaiken lisäksi tarjotaan kahdesti. Ei kelpaa, mutta ei kelpaa Janen pomollekaan. 
En pitänyt myöskään loppuratkaisusta, joka vaikutti hutaisten kirjoitetulta. Tunsin lukijana olevani huijattu. 
Pitkitetty tarina, jossa lopulta ei tapahdu kovinkaan paljon. 
Olen lukenut Wennstamin kirjat ja pitänyt kaikista enemmän tai vähemmän. Nyt olin pettynyt.

++++++++
Kirjailija, journalisti, luennoitsija
Katarina Wennstam, synt. 1973, asuu Nackassa.  Kirjailija on toiminut myös Ruotsin tv:n rikosreportterina.

**********
Suomennetut teokset:
Syyttäjä Madeleine Edwards -sarja:
Tahra 2011-  Turman lintu  2012  -  Alfauros 2013

Komisario Charlotta Lugn & asianajaja Shirin Nour -sarja:
Petturi  2015  - Kivisydän 2016 - Varjot 2017 - Hämärän tyttö 2018 - Jengi 2019 - Saalistaja 2021


Linkki edelliseen osaan: Jengi
(Bonuksena Kicki Sehlstedt: Älä silmä pieni)

Kommentit