Ari Wahlsten: Ikiuni - 5. osa - dekkari

 

Nainen ojensi minulle ison pullean kätensä kämmenselkä edellä kuin olisi tahtonut minun suutelevan sitä. Tartuin siihen ja puristin kevyesti, jolloin hän kiitti minua saapumisestani. "Oletan teidän tietävän, kuka minä olen."

Ari Wahlsten: Ikiuni 239 s. - itsenäinen 6. osa Kit Karisma -sarjaan - ilm. 2021 - kansi: Timo Numminen - Crime Time ******** kirjaston kirja

Oletko lukenut Kit Karisma-sarjaa? Jollet ole, niin alla lyhyesti päähenkilöstä, jonka tiedot olen poiminut edellisistä teoksista ja jonka yksityiselämästä ei tässäkään opuksessa liiemmin avauduta. 
Päähenkilö Kit Karisma on tummaihoinen noin nelikymppinen miamilais-suomalainen yksityisetsivä, joka pitää nyrkkeilystä, naisista, iskelmistä ja etenkin vanhoista tangosavikiekoista. Washingtonissa syntynyt Kit on suomalaisen lähetystövirkailijan ja afroamerikkaisen turvallisuusmiehen avioton poika. Karisma on asunut sekä Yhdysvalloissa että Suomessa, jonne on jäänyt.

Kit Karima on saanut kutsun saapua hienostohotellin ylimmän kerroksen sviittiin. Siellä yksityisetsivä tapaa 55-vuotiaan pullean naishenkilön ja hänen kolmekymppisen aviomiehensä Jukan.
- Katriina Viisparta oli kansainvälistä arvostusta nauttiva oopperalaulauja ja suuri diiva niin näyttämöllä kuin sen ulkopuolellakin. 

Diivalla on vain yksi lapsi, nyt jo aikuinen mies, josta olisi tarkoitus keskustella. Poika on saanut uhkauskirjeen ja äiti haluaa tietää kuka lähettäjä on. Poika itse ei suhtaudu kovin vakavasti kirjeeseen koska on tottunut saamaan kaikenlaisia uhkauksia ammattinsa puolesta. 
Jan on kolmekymppinen valokuvaaja, jolla on kyseenalainen maine. Mies on toiminut paparazzina brittiläisille lehtitaloille ja on hyvä työssään, vaikka päihteitä käyttääkin. Muutettuaan Suomeen Jan on työskennellyt kotimaisille juorulehdille. 
Onkohan Janilla salakuvien joukossa joitain törkyotoksia? Onko tehnyt kuvilla muutakin kuin myynyt lehdille, esimerkiksi kiristänyt? Kit Karisma haluaa ottaa siitä selvää.

Kit näkee muutamia Janin ottamia salakuvia ja käsittää etteivät ne saa päätyä julkisuuteen. Olisiko joillakin kuvan henkilöillä syytä uhkailla Jania? Vai ovatko kuvatut edes nähneet otoksia?

Tutkimuksissaan Kit törmää vanhaan "ystäväänsä" rikollispomo Armas Leimuun, jota ei toivonut enää näkevänsä. Onko Armas omilla asioillaan vai onko joku palkannut hänet? Kitin mollaaminen herkkänahkaiseksi ja tyhmäksi nuuskijaksi ei ainakaan taida edistää Leimun toimia positiivisempaan suuntaan. 
- Ei ihme, että olet tuollainen mitätön nolla, joka tehdä kituuttaa hommiaan tällaisessa surkeassa pytingissä. Sinussa ei ole mitään kunnianhimoa, ei mitään tyyliä. Solmionikin maksaa enemmän kuin koko sinun vaatekertasi.

Parin vuoden takaisessa tapauksessa Kit oli auttanut nuorta Annabella Sutista, muttei välittäisi häntäkään enää tavata. Toisin kuitenkin käy.
Annabellalla näyttäisi menevän nyt hyvin, sillä hän on kihloissa hyvin varakkaan vanhan miehen kanssa, joka saattaisi ikänsä puolesta olla vaikka morsiamen isoisä. Rakkautta yli ikärajojen vai onkohan heillä sittenkin joku diili?

Kun vielä kuvioihin mukaan tulevat entinen olympiaurheilija, suomalaisten natsihenkisten nationalistien näkyvin ja tunnetuin johtohahmo sekä erään puolueen varapuheenjohtaja, niin soppa on valmis.

Kiristystä, lahjontaa, suhteita, kieroilua ja kovia otteita. Näistä on Ikiuni tehty. Miten kolea kaveri, Kit Karisma, taas selviää?

Wahlsten jatkaa valitsemallaan tiellä, eli hard boiled-linjalla. Tieteen termipankki sanoo kovaksi keitetystä dekkarista mm. näin:" Rikoskertomus, jolle on ominaista lakoninen, karkeuksia ja hirtehishuumoria viljelevä dialogi... (...) jonka sankari on kova ja kyyninen yksityisetsivä, joka käy taistelua rehottavaa rikollisuutta ja korruptiota vastaan. Ja käyttää itsekin toisinaan laittomia keinoja. Petolliset kauniit naiset kuuluvat myös asiaan....." 
Näin myös Ikiunessa, laittomia keinoja, kauniita naisia ja huumoria. 
 
Pidän Kit Karismasta, joka on sujuvasanainen heppu, joka ei malta olla hiljaa edes tiukoissa paikoissa.
Vaivatonta luettavaa, jossa on sopivasti sekoitettu huumoria jännitykseen. 
Viisparta, on siinä diivalla ja hänen miehellään sukunimi, heh.
Edellisen osan, Hyvästi enkelini, tarinasta pidin kuitenkin enemmän, sillä se oli selkeämmin kirjoitettu. 
Seuraavaa osaa eli Kyynelten laaksoa odotellen. 
Edit: ilm. alkuvuodesta 2022.

+++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijä, sanoittaja ja laulaja
Ari Wahlsten, synt. 1963 Helsingissä, jossa myös asuu. Kirjailija oli Lapinlahden Linnut -ryhmän jäsen 1994-2006.
Moninaisten tehtäviensä ohella Wahlsten opettaa myös Kriittisen Korkeakoulun kirjoittajakoulussa.

Ari Wahlsten Varkauden Dekkarit-festareilla kesällä 2019. 

Istuin vuosi tai pari sitten Varkauden festareilla kirjailijan takana ja tuijottelin tätä tekstiä, joka oli Wahlstenin t-paidan selkämyksessä.

'********
Ilmestyneet teokset: 
Kosteiden mestojen balladi 2012 - Jobikirja 2014 

Kit Karisma -sarja:
Kuka pelkää mustaa miestä 2016 - Lumimies 2016 - Nelisormi 2017 - Hyvästi enkelini 2020 - Hyvästi enkelini 2020 - Ikiuni 2021

Tulossa: Kyynelten laakso ilmestyy 28.2.2022

Linkki edelliseen osaan: Hyvästi enkelini

Kommentit

Lähetä kommentti