Eppu Nuotio: Maggie ja minä - kauno

 

Minä ja Ulrika siirrymme ilman nivellyksiä asiasta toiseen, meidän lauseidemme polut risteävät, solmuuntuvat ja yhtyvät. 

Eppu Nuotio: Maggie ja minä, 233 s. - ilm. 2020 - kansi: Timo Numminen - Gummerus ******* kirjaston kirja

Keski-ikää lähestyvä Hanna on avioliitossa Paulin kanssa ja pariskunnalla on esikouluikäinen Pessi-poika. Hanna on äitiyslomasijaisena Kansallisteatterin puvustamossa. 
Turkoosihiuksinen Kia työskentelee teatterin kassalla ja kertoo kuuluvansa lukupiiriin. Hanna innostuu ja haluaa mukaan. Kirjapiirin seuraava käsiteltävä teos on Venny Soldan-Brofeldtin Merimajamme ja me.
(Kirja, joka on oikeasti ostettavissa;)
Venny Soldan-Brofeldt: Merimajamme ja me, 188 s. - ilm. 1930 -WSOY - myynnissä mm. Aktikvaarissa hintaan 58 €.

Välillä kotiarki alkaa tympiä Hannaa:
- ...pyykkikone laulaa koko päivän, saan siivottua keittiön, keräilen kaikki ympäri kotia kulkeutuneet likaiset astiat, täytän ja tyhjennän tiskikoneen.....

Niinpä naisten lukupiiristä tulee mukavaa vaihtelua ja on kiva tutustua uusiin ihmisiin: Mariaan, Lauraan, Anneen ja Kaisaan. Kia oli tuttu töistä ja yllättäen myös Ulrika osoittautuu "tutuksi". Hanna oli törmännyt naiseen kukkakaupan edustalla kun Ulrika oli juossut palauttamaan pudonneet hansikkaat.  

Kirjapiiri keskustelee Vennyn kirjasta:" 
- Millaisen kuvan te saitte Vennystä ja Juhanista?" (...)
- Olihan se nyt aika jännittävä kuvio, että Juhani Aholla on lapsi Venny Soldan-Brofeldtin siskon, Tillyn kanssa.

Ahon pariskunta oli sinnitellyt vuosia yhdessä vaimon pitäessä kulisseja yllä. Sitten Venny saa tarpeekseen. Tuusulasta ja Tillystä on päästävä kauemmaksi. Ja sitä paitsi Vennyllä on Maggie, Maggie Gripenberg, modernin tanssin jumalatar.

Palataan vielä hetkeksi Hannaan ja Ulrikaan, sillä tämä on lähinnä heidän tarinansa. Keski-ikäinen Ulrika on naimisissa pianisti Matsin kanssa. Ulrika harrastaa tanssia ja työskentelee vanhustenhoitajana hoitokodissa.
Heti ensitapaamisesta lähtien Hannasta oli tuntunut, että nainen (silloin satunnainen ohikulkija) saattaisi ymmärtää kaiken. Hannasta oli todella mukavaa kohdata Ulrika uudelleen.
- Me Ulrikan kanssa puhumme kuin olisimme kumpikin olleet eristyksessä, pitkiä aikoja vailla keskustelukumppania. (...)

Lukupiirin jälkeen naiset menevät vielä viinilasilliselle ja juttu kulkee vaivattomasti:
-Milloin viimeksi kukaan on keskittynyt tuolla tavalla minuun, ollut kiinnostunut kaikesta mitä sanon, kysynyt mistä haaveilen ja kuunnellut kun vastaan?
Erotessaan Hanna ja Ulrika halaavat pitkään ja lämpimästi. Kotimatkalla Ulrikalta tulee WhatsApp-viesti:
Minä olen aina ollut sitä mieltä, että lukevat naiset ovat ihanimpia. Terveisin Maggie

Siitä alkoi Hannan ja Ulrikan ystävyys. 

Minusta tämä oli oikein mukava tarina naisten välisestä ystävyydestä. Aikajanat Vennyn (1902 - 1921) ja Hannan (nykyisyys) välillä toimivat hyvin, tosin Venny- & Maggie-luvut ovat aika lyhyitä, mutta ei haitannut. Nuotio kehittää naisten välistä suhdetta intiimimpään suuntaan, mutta en paljasta miten käy. Lukupiirikuvailut vaikuttivat aidoilta. Kirjassa eletään Hannan yksityiselämääkin ja saamme myös vilkaista millaista on teatterin kuliseissa, puvustamossa. Lisäksi Hannan ja Paulin avioliitossa on pientä säröä, jota yritetään paikkailla. Tarinaa elävöittävät Lukunaisia - WhatsApp -ryhmän lyhyet kommentit. 

Muutama kielioppivirhe sattui silmään. 

Nuotio on eittämättä yksi niistä kirjailijoista, jolta taittuu eri kirjallisuuden lajit. Mitähän seuraavaksi?

P.S. Vendla "Venny" Irene Soldan-Brofeldt (1863 - 1945) oli suomenruotsalainen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kuvataiteilija, taidemaalari, korusuunnittelija ja -muotoilija. Naimisissa Juhani Ahon kanssa. Ahon virallinen nimi oli tuolloin vielä Brofeldt. 
Margarita "Maggie" Gripenberg (1881 - 1976) oli suomalainen tanssija, opettaja ja koreografi, jonka sanotaan olleen hyvä ystävä Juhani Ahon, mutta erityisesti hänen vaimonsa Vennyn kanssa.

Yle TV1 teki vuonna 2003 Venny Soldan-Brofeldtin elämään perustuvan 8-osaisen televisiosarjan "Venny", ohjaajana Pekka Ruohoranta. Olen nähnyt sarjan ja pitänyt siitä.

Alussa on liike, Venny sanoo, katsokaa, miten valo liikkuu mallin vartalolla, seuratkaa liikettä, sillä ilman liikettä kuva on kuollut.

++++++++
Kirjailija, näyttelijä, ilmaisutaidon opettaja, ohjaaja ja suomentaja
Eija-Riitta eli Eppu Nuotio, synt. 1962 Iisalmessa ja asuu nykyään Helsingissä. Nuotio on äärimmäisen tuottelias kirjailija, joka on kirjoittanut lukuisia lastenkirjoja, tv-ohjelmia, kuunnelmia, näytelmiä, musikaaleja, konserttikäsikirjoituksia ja romaaneja. Yksi tunnetuimmista on Pii Marinista kertova dekkarisarja. 
Lisäksi Nuotio kirjoittaa yhdessä Pirkko Soinisen kanssa Salome Virta-sarjaa. 

Kuvasin Eppu Nuotion Turun kirjamessuilla 2019.

**********
Ilmestyneet teokset:
Kirjoja on niin paljon, että kannattaa itse googlata. Ohessa dekkareita, jotka olen lukenut:

Pii Marin -sarja: 
Musta 2006 - Kosto 2007 - Maksu 2008 - Varjo 2009 - Paine 2010 - Loppu 2011

Ellen Lähteen tutkimuksia -sarja:
Myrkkykeiso 2017 - Anopinhammas 2018 - Elämänlanka 2020 

Salome Virta -sarja (yhdessä Pirkko Soinisen kanssa):
Nainen parvekkeella 2016 - Sakset tyynyn alla 2018 - Punainen vaate 2019

Muista kirjoista olen lukenut:
Mutta minä rakastan sinua 2015 - Maggie ja minä 2020
Tulossa: Niin kuin vierasta maata, ilm. elokuussa 2021

Kommentit