Tampereen Kirjaviikko 2020 / minikuvakooste käynneistäni - kirjatapahtumat - kirjakoosteet


Tampereen kirjamessujen - Kirjafestareiden piti olla 28. - 29.11.2020. No, ei ollut, kuten ei muitakaan isoja tapahtumia. Oli tarkoitus, että tapahtuma olisi levinnyt myös Tampereen klubeille, kirjastoihin ja ravintoloihin. 

Kirjamessujen tilalle järjestettiin Kirjaviikko 23. - 29.11.2020. Paikalla oli viitisenkymmentä kirjailijaa. Oli kirjallisuuskeskusteluja, kirjatori ja konsertteja. Joka päivälle oli ohjelmaa, yksi tai enemmän. Jos kiinnostaa näin jälkikäteen tutustua ohjelmaan, niin netistä löytyy. Valitsin tarjonnasta neljä: Mikko Alatalo Tuomas Marjamäen haastattelussa, kaksi Pirkkalaiskirjailijoiden nykykirjallisuutta -tapahtumaa sekä Aamulehden Tulenkantaja-palkinnon jaon.  

Tampereen Kirjaviikko 23. - 29.11.2020

Tapahtumapaikkana Tampere-talo.

Keskiviikko 25.11.2020

Hygieniasta oli huolehdittu. Tampere-taloon astuttaessa edessä oli desinfiointilaite ja maski piti laittaa kasvoille jo ulkosalla.

Pirkkalaiskirjailijoiden nykykirjallisuutta -tapahtuman juonsi proosarunoilija Tiina Poutanen
Aamulehti lähetti Aulaklubit suorana verkossaan. 

Anneli Kanto ja Kirjoittamassa (Reuna). Kanto kertoi kirjoittaneensa tätä tietokirjaa viisi vuotta. Teos sisältää lyhyitä tekstejä: mm. ideoista, aloittamisen vaikeudesta ja versioinneista. 


Jokaisen esiintyjän jälkeen mikrofoni desinfioitiin, kuten kuvasta näkyy.


Heli Rantala ja Kaikkien aikojen kookoskeikka (WSOY, kuvitus ja kansi: Henna Ryynänen). Kirjan pääosassa kymmenvuotias Tuuli-tyttö. Rikkinäisillä sateenvarjoilla myös osansa. Soveltuu alakouluikäisille ja ääneen luettuna myös pienemmille. Ja miksei vanhemmillekin, sillä minä ainakin kiinnostuin.

Kirjailijat saivat tuoda rekvisiittaa muassaan ja Heli Rantala toi kookospähkinät.

Annika Eronen ja Ristiinan enkeli (Myllylahti). Tämä sarjan kolmas dekkari kertoo menettämisestä ja surusta. Päähenkilönä on rikoskomisario Hannu Savolainen. Tapahtumat sijoittuvat Ristiinaan, jossa Eronen vietti lapsuuden kesiään. 

Heidi Mäkinen ja Ei saa elvyttää (Karisto). Kirjassaan Mäkinen halusi pohtia kuolemaa, vanhenemista ja suhtaumistaan eutanasiaan. Mäkinen on eläkkeelle jäänyt lääkäri. Kirja kertoo uraohjus Aurista, joka joutui 68-vuotiaana jäämään pois hammaslääkärin työstään. Aurilla ei ole ollut harrastuksia, ei ystäviä, ei ole ehtinyt lukeakaan ja mieskin on kuollut. Sitten Auri onkin jo kahdeksankymppinen ja haluaisi vain kuolla. 

Artemis Kelosaari ja Aaveiden Tampere (Haamukustannus). Kirjan toinen kirjoittaja on Rimma Erkko ja kuvittaja Suvi Kari. Kirja koostuu kymmenestä luvusta, joista Kelosaari on kirjoittanut puolet ja Erkko toisen puolen. Tarinallinen teos. 

Marko Annala ja Kuutio (Like).  Kirjailijan kolmas romaani kertoo isyydestä ja rakkaudesta. Kirjassa on kauniita hetkiä ja tummaa huumoria. Tarina sijoittuu vuoteen 2024, jolloin Rubikin kuutio täyttää viisikymmentä vuotta.

Marko Annalan oli tarkoitus tuoda rekvisiitaksi Rubikin kuutio, mutta siitä oli vain palaset jäljellä. Poika oli pistänyt kuution päreiksi.

Arto Lappi ja Pohjoiset tuulenpesät (Estone Kustannus). Teos on tarina- ja runokirja, jossa teksti on kirjoitettu biisin nimiin, musiikkiin ja otsikoihin. Pohjoisen tuulenpesät on trilogian toinen osa, itsenäinen jatko runokokoelmalle Veden ääret (2018)

Harri István Mäki ja Musta kiekko (Estone Kustannus) Kirja on psykologinen tarina, joka sijoittuu kirjailijan nuoruuden ja lapsuuden Unkariin ja jakautuu kolmeen eri aikakauteen: 1948 -1984 / 1945 - / 2020.  
Teoksen teemoina ovat pahuus, sen uhka sekä fasismin varjot. 
Kirja on tarkoitettu 14 - 20-vuotiaille, mutta soveltuu myös vanhemmille. 

Aulassa oli avoinna kirjatori koko viíkon.


Perjantai 27.11.2020


Mikko Alatalo ja Hän hymyilee kuin Mikko (Docendo). Haastattelijana kirjan toinen kirjoittaja Tuomas Marjamäki. Teos on elämäkerta, joka kertoo niin laulajan urasta kuin kansanedustajuudestakin.


Kitara pöydällä antoi osviittaa siitä että musiikkia saattaisi olla tiedossa.

Ja olihan sitä.
                                                                   
Perjantain Pirkkalaiskirjailijoiden tapahtuman juonsi suomalaisen kirjallisuuden tutkija, kriitikko ja tieteiskirjailija Markku Soikkeli. (maskiton kuva alempana)

Jukka-Pekka Palviainen ja Hanaa, Kosonen sekä Allu ja apinajahti.
Pojilta oli kysytty mitä kirjassa pitäisi olla, jotta se olisi kiinnostava. Vastaus: jännitystä, mopoja ja tyttöjä. 
- Hanaa, Kosonen  (Karisto) aloittaa humoristisen nuortensarjan, jossa mopopojat joutuvat jännittäviin tilanteisiin. Suositellaan etenkin pojille.
Allu ja apinajahti (WSOY, kuvittaja Christel Rönns) kertoo kuinka ison sirkuksen apina karkaa ja saa koko Kuoppakylän sekaisin. Suositusikä 6 -9-vuotiaille ja Allu-sarjassa on ilmestynyt muitakin kirjoja.


Esikoiskirjailija Meri Luttinen ja Myrskynsilmä (WSOY, kansi: Riikka Turkulainen)Esikoisteos kertoo 16-vuotiaasta Kainusta, joka joutuu luopumaan entisestä elämästään kun hänestä tulee suuri tietäjä. Tämää fantasiakirja on tarkoitettu nuorille, jotka etsivät omaa paikkaansa elämässä.  

Marisha Rasi-Koskinen ja REC (S&S, kansi: Jussi Karjalainen)Teos on mysteeri, matkakertomus ja dokumentti, fiktio fiktiosta. Se on myös romaani ystävyydestä, rakkaudesta, vallankäytöstä ja rajattomuudesta.

Katja Kaukonen ja Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan (WSOY, kansi: Marja-Leena Muukka). Tämä yhteisöromaani kertoo saaresta, jonne mieleltään sairaat naiset lähetetään toipumaan, tai unohtumaan. Teos, jossa on potilaita ja henkilökuntaa sekä lintusymboliikkaa. Yhdessä pääosassa on saari, jolla ei ole nimeä. Saari vaikuttaa kaikkiin henkilöihin luoden valoa ja lämpöä. 

Silja Järventausta ja Ympäristön avajaiset (Teos, ulkoasu Camilla Pentti). Teos on kirjailijan viides runokokoelma, jossa ympäristöllä on tärkeä osuus. Kenen ympäristössä ollaan? Haluaako ympäristö olla ihmisen kanssa? 

J.S. Meresmaa ja hänen uusimmat nuortenkirjansa:

- Naakkamestari (Robustos, kansi: Mika Vaaranmaa). Tämä versio on selkomukautettua fantasiaa. (Alkup. ilm. 2016.) Eräänä aamuna Enni löytää pihalta naakan ja joutuu elämänsä seikkailuun. Tarina sijoittuu 1900-luvun Tampereelle. Kirjan avulla voi myös tutustua fantasiakirjallisuuteen,
- Minä, kissa (Art House, kuvitus Julia Savtchenko). Kuva- ja tietokirja esittelee noin 20 kissaa, jotka ovat painaneet tassunsa historiaan. Oiva kirja kissaihmisille.
- Dodo (Myllylahti) on nuorille tarkoitettu säieromaani. Teos kertoo yksinhuoltajaäidin kasvattamasta Iinasta, hänen poikaystävästään Tuukasta ja heidän vaarallisesta salaisuudestaan, Dodosta.


Johanna Hulkko ja Vähäisiä tyyppivikoja (Atena Kustannus, kansi: Timo Mänttäri). Romaani kertoo Mikasta, perheenisästä ja aviomiehestä, jonka elämässä on muutakin, nimittäin Saabit. Kirjailija sanoi:" Kaikissa ja kaikilla on tyyppivikoja, kuten elämässä yleensä."

M.G.  Soikkeli ja Suomalainen syykirja, Maailmoja rakentamassa ja Neljän miekan tanssi.

- Suomalainen syykirja (Kulttuurivihkot) Ihminen tarvitsee myyttejä hahmottaakseen maailmaa - Esseekirjassa käsitellään 2000-luvun suomalaisia myyttejä, esim. onko suomalaisilla kova viinapää? Mitä joulu ja talvi merkitsevät suomalaisessa kulttuurissa?
- Maailmoja rakentamassa (Oppian) on harrastajakirjailijoille tarkoitettu opaskirja, joka keskittyy kauhun, scifin ja fantasian kirjoittamiseen. Teos sisältää myös harjoituksia.
- Neljän miekan tanssi (Vaskikirjat, kansi: Jani Nummela) on fantasiaromaani aikuisille. Vuorimaan valtakunnassa käydään sotaa jumalia vastaan. Veren ja aatelisten kunnia ratkaistaan pariskuntien nelintaisteluissa. 

Lauantai 28.11.2020

Muumi toivottaa käytävällä tervetulleeksi. Vieressä on muumimuseo, jossa en pistäytynyt, sillä olen käynyt aiemmin.

Tulenkantaja-palkinto:


Tulenkantaja-ehdokkaita odotellessa.

Minua haittasi esiintyjien maskit, olisin halunnut nähdä kasvot. Toki ymmärsin tilanteen. Tämän vuoksi etsin esiintyjien kuvat.

Tilaisuuden juontajana ja haastattelijana toimi Aamulehden kulttuuritoimittaja Markus Määttänen.

Markus Määttänen (Aamulehti, kuva: Emil Bobyrev)

Tlaisuuden avasi Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu (vas.) 
Tuulensuusta en valitettavasti löytänyt sellaista kuvaa, jossa olisi mainittu kuvaaja.  

Markus Määttänen haastattelee Tiia Strandénia (FILIn johtaja)
Kirjallisuuden vientikeskus FILI edistää Suomen kirjallisuuden käännösten ilmetymistä maailmalla.

Tiia Strandén (FILIn sivut, kuva: Heli Sorjonen)


Markus Määttänen haastattelee kirjallisuusagentti Urpu Strellmania (Helsinki Literary Agency Oy)

Helsinki Literary Agency Oy on perustettu vuonna 2017 ja sen toimialana on kotimaisten kirjailijoiden painettujen tai muussa muodossa julkaistujen teosten käännösoikeuksien välitys ulkomaisille kustannusyhtiöille, ulkomaisille kustannusoikeuksien välittäjille tai muille käännösoikeuksia hyödyntäville tahoille sekä mainittuun välitystoimintaan liittyvien neuvonta- ja muiden palveluiden tarjoaminen. 

Urpu Strellman (Helsinki Literary Agency, kuva: Evelin Kask)

Markus Määttänen haastattelee kääntäjä Claire Saint-Germania, joka on ranskantanut monia suomalaisia nykykirjailijoita, kuten esim. Tommi Kinnusta ja Pajtim Statovcia. 

Claire Saint-Germain (Kirkon Ulkomaanavun sivut, kuva: Hanna Matikainen)

Markus Määttänen ja ehdokaspaneeli. Kuvassa vasemmalta oikealle: Antti Rönkä, Marisha Rasi-Koskinen, Inga Magga, Lotta Dufva ja Petri Tamminen. Kuvasta puuttu Miki Liukkonen, joka ei päässyt paikalle.

Ylävas. Petri Tamminen, yläoik. Lotta Dufva, keskellä Inga Magga, alavas. Marisha Rasi-Koskinen ja alaoik. Antti Rönkä.

Tässä vielä ehdokkaat ilman maskia. Marisha Rasi-Koskinen (Otava), kuva: Laura Malmivaara. - Inga Magga (Like), kuva: Toni Härkönen. - Lotta Dufva (Otava), kuva: Niclas Mäkelä - ja Petri Tamminen & Antti Rönkä (Gummerus), kuva: Marek Sabogal. - Miki Liukkonen tuossa alla.

                                                          
Miki Liukkonen  (WSOY), kuva: Aki Roukala

Silloin tällöin onnellinen (Gummerus), kansi: Shutterstock) on kirjailijaisän ja kirjailijaksi kasvavan pojan kirjeenvaihtoromaani.
Limbodusa (Otava, kansi: Piia Aho) on esikoisromaani, joka sijoittuu lähitulevaisuuteen 

Varjonyrkkeilijä (Like) kertoo herkän nuoren urheilijatytön ja valtaansa väärin käyttävän valmentajamiehen suhteesta.
Voittajan kirja REC (S&S) on kuvaus ajasta, jolloin kaikki kuvaavat itseään ja julkaisevat kuviaan ja videoitaan sosiaalisessa mediassa.

Hiljaisuuden mestari 2019 (WSOY) kertoo kulutussidentiteetistämme ja mielensolmuistamme.
Kirja on ehdokkaista ainoa, joka on ilmestynyt 2019, koska aiheet sopivat myös vuoteen 2020. Toiseksi, aiemmin Tulenkantaja-palkinto jaettiin aina maaliskuussa ja siinä olivat ehdokkaina edellisenä vuonna ilmestyneet teokset. Vuodelta 2019 valittiin yksi kirja ja se on Hiljaisuuden mestari (Lähde: Aamulehti).


Päätuomari, kirjailija Kjell Westö...

(Kjell Westö (Otava), kuva: Niklas Sandström

 ... paljasti Tulenkantaja-voittajan nimen, joka oli:

Marisha Rasi-Koskinen kirjallaan REC. Onnittelut!

Tämän noin puolimetrisen muumin myötä katseet kohti vuotta 2021.

Varsinaiset krjamessut siirtyvät ensi vuoteen. Tapahtuman sanotaan olevan silloin poikkeuksellisen hieno, ja siitä on muodostumassa Suomen suurin ja monipuolisin kustantajien ja kulttuurin festari, sanovat Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu sekä Tampere-talon liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen

Tällainen oli minun typistetty kirjaviikkoni. Mainiosti järjestetty kirjatapahtuma, joka antoi viitteitä siitä kuinka upeita tilaisuuksia ensi vuodeksi saamme. Kiitos esiintyjille ja järjestäjille! 
Ensi vuoteen eli 4. - 5. 12.2021.
Pidetään huolta lähimmäisistämme ja itsestämme.


Hyvää joulun odotusta!

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit