Cecilia Samartin: Kolibri - kauno

 

Pieni kolibri laulaa tuomastasi hyvyydestä ja läpi pimeimmän yön ohjaa meitä ja muistuttaa.

Cecilia Samartin: Kolibri, 319 s. - suom. ilm. 2020 - Colibri  2020 - suomennos: Susanna Paarma - kannen suunnittelu: Eija Kuusela - Bazar Kustannus Oy ********* arvostelukappale

Tarina saa alkunsa, kun 28-vuotias rannikkovartija Pete Murphy on partioimassa Los Angelesin rahtisataman vesillä ystävänsä Alin kanssa ja he saavat hälytyksen: joku on hypännyt mereen Vincent Thomas-sillalta.
- Silminnäkijöiden mukaan aidan yli kiipesi nuori nainen noin puoli seitsemältä. Hänellä oli punainen huivi kaulassa ja pitkä, tumma tukka. 

Hyppääjiä on usein vaikea paikallistaa, etenkin jos merenkäynti oli kovaa. Nyt oli. Kierreltyään aikansa miehet huomasivat vedessä jotain. Se oli punainen huivi. Ja kuinka ollakaan sen vieressä häälyi tumma hahmo. Pete älysi sen hyppääjäksi, riisui takkinsa, potkaisi kengät jaloistaan ja sukelsi. Pete saa kädestä kiinni, mutta menettää otteensa. Aika alkaa loppua. Sitten Pete saa hyppääjän hiuksista kiinni ja miehet nostavat naisen veneeseen. Nainen on tajuton oltuaan vedessä ainakin parikymmentä minuuttia, mutta tuntuisi olevan vielä hengissä. Ambulanssi vie naisen sairaalaan. Ehtiikö apu ajoissa, sitä pohtii Pete. 

Jostain syystä Pete ei saa naista mielestään ja käy sairaalassa kysymässä naisen vointia. 
- Tämä nuori kaunis nainen ei ole avannut silmiään tänne tultuaan. Kauniskin hän on. Oletteko aivan varma, ettette tiedä hänen nimeään?

Pete tuntee olevansa naisesta vastuussa kunnes löytyisi sukulainen tai selviäisi edes kuka on kysesssä. Katoamisilmoitusta ei nimittäin ole tehty. Hoitaja lupaa ottaa yhteyttä Peteen, jos nainen herää tai hänelle tapahtuu jotakin. Normisti vain sukulaisille tiedotetaan, mutta koska Pete on pelastanut naisen hengen ja on Richard Geren näköinen, niin hoitaja suostuu ilmoittamaan.

Pelastustapahtuma saa Peten mieleen asioita menneisyydestä. Asioita, joita ei välttämättä haluaisi käydä läpi. Samojen vanhojen episodien vuoksi myös suhde Josh-veljeen on katkennut. 

Pete käy usein sairaalassa naista katsomassa. Aikanaan hyppääjän henkilöllisyys selviää ja vierailuillaan Pete tutustuu myös naisen perheeseen, joka tuntee olevansa kiitollisuudenvelassa. Perhe kutsuu Peten päivälliselle, mutta Pete ei oikein innostu, vaikka sisimmässään tietää, että menisi. Pete haluaa tietää naisesta enemmän.
- Tilattuaan oluen hän mietti - kuten oli miettinyt lukemattomat kerrat kutsun hyväksyttyään  - olisiko sittenkin viisainta nousta ja poistua ennen kuin perhe saapuisi.

Bethany Franco käy tapaamassa vankilassa vanhaa miestä. Mies on kotoisin Guatemalasta, köyhästä kylästä. Miehen pikkuveli oli ollut runoilija. joka kantoi mukanaan kitaraa ja sävelsi lauluja vastineeksi saamistaan kolikoista. 
- Illan tullen veljeni soitti kitaraansa ja minä ja siskomme lauloimme, jotta emme ajattelisi vatsassa kurnivaa nälkää. La Cancion on de Colibri oli yksi suosikeistani. Se on kolibrin laulu espanjaksi. - Kolibrit eivät laula. - Itse asiassa laulavat, mutta niiden laulun kuullakseen on kuunneltava sielullaan. 

Vanha mies kertoo Bethanylle elämäntarinaansa. Miksi? 

Osoittautuu, että Bethanylläkin on ongelmia. Omalla tiellään Beth saa tietää jotain sellaista mitä ei olisi halunnut tietää ja siksi halusi päästä perheestään eroon. Ja kun vielä Peten ja Bethin tiet kohtaavat molempien elämä muuttuu.

Kirjailija on yksi käännöskirjallisuuden suosikeistani, ja siksi olen lukenut kaikki suomennokset. Samartin on monipuolinen tarinankertoja, joka on käyttänyt hyväkseen myös oman sukunsa historiaa, mm. Nora & Alicia (kertoo kahdesta teini-ikäisestä serkuksesta. jotka asuvat Havannasssa 1956. Elämä on ihanaa kunnes tulee vallankumous ja maa ajautuu sisällissotaan). Tämä kirja on kirjailijan romaaneista suosikkini. 
Samartinin kirjoissa käsitellään myös mm. prostituutiota (Kirottu kauneus),  "Naiset valkoisissa" -protestiliikkeen syntyä Kuubassa (Naiset valkoisissa), perheen ja sukupolvien välisiä suhteita (Mofongo).

Kolibri kertoo rakkaudesta, toivosta, menneisyydestä, perheenjäsenten välisistä suhteista, anteeksiannosta ja siitä miten kauas lapsuuden tapahtumat voivat mielessä ulottua. 
Tarinaltaan Kolibri on muista Samarinin kirjoista poikkeava, mutta hienosti kirjailija osaa taas käsitellä aiheita. Ja kirjan kansi on kaunis. 
Suosittelen, niin tätä kuin koko tuotantoa.

Ruosteinen autonromu kuljetti minut ihmeellisiin paikkoihin. Ajoin ylös purppurarinteitä auringon laskiessa, taas alas laaksoon ja koko matkan merelle. Ajoin läpi valoja kimmeltevien kaupunkien ja pitkin valtameret ylittäviä siltoja. 

P.S.  Maailman pienin lintu kuuluu kolibrien heimoon: 5,7 cm / 1,8 grammaa (kimalaiskolibri). Kolibrit erottuvat muista linnuista kykenemällä lentämään paikallaan tai jopa taaksepäin (ainoina lintuina maailmassa) räpyttämällä siipiään kiivaasti 15-80 kertaa sekunnissa. Kolibrien sydämensyke saattaa olla 500 lyöntiä minuutissa. Kolibrisukuja on yli viisikymmentä.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++++
Kirjailija, ent. psykoterapeutti
Cecilia Samartin, synt. 1961 Havannasa, Kuubassa. Kirjailija vietti lapsuutensa Kalifornassa. Perhe muutti Yhdysvaltoihin Samartinin ollessa vain yhdeksän kuukauden ikäinen.Vanhemmat pakenivat vallakumouksen jälkeistä hallintoa. Kirjailija ei uskalla matkustaa synnyinmaahansa, sillä Kuuba epäilee hänen toimivan CIA:ssa.

Kirjailijan perheen salaisuus 25 vuoden takaa: Samartinin isoisä on kotikylässään Espanjassa ampunut miehen rakkaudesta naiseen. Ammutun miehen veljet uhkasivat kostolla ja niinpä isoisän vanhemmat lähettivät tämän Kuubaan. Isoisä ei ikinä enää nähnyt rakkauden kohdettaan, eikä päässyt koskaan tekonsa yli.
(Lähde: Me Naiset 2013  Yle uutiset 2018)

************
Suomennetut teokset: 
Peregrino-trilogia:
Señor Peregrino 2010 (1/3) - La Peregrina (2/3)  2013 - Los Peregrinos (3/3)  2016

Muut:
Nora & Alicia 2011  - Kaunis sydän 2012   -  Mofongo 2016  -  Kirottu kauneus 2018 - Naiset valkoisissa 2019 - Kolibri 2020

Linkki edelliseen Samartinin teokseen "Naiset valkoisissa":

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit