Max Seeck: Pahan verkko - 2. osa - dekkari

 

Totuus on aina enemmän tai vähemmän näkyvillä, Jessica rakas. Totuus on ääriviivat, joiden sisus on täydennettävä väreillä, eivätkä värit aina loju valmiina pöydällä. Joskus ne pitää kaivaa hankalasta paikasta. 

Max Seeck: Pahan verkko, 2. osa Jessica Niemi -sarjaan - 448 s. - ilm. 2020 - kansi: Markko Taina - Tammi ******** kirjaston kirja

Pahan verkko tempaisee mukaansa heti ensisivuilta:
Prologista: "Tätä sinä et saa, hän sanoo ja napauttaa kynnellä lasia. Koulutytöt eivät saa juoda alkoholia. Sehän on vastoin lakia. (...) Asuna ei ole koulutyttö. Ei tietenkään. Mutta tarpeeksi nuori näyttääkseen sellaiselta. Akifumi tuntee kuinka käsi pusertuu nyrkkiin ja hampaat painautuvat yhteen.

Lisa Yamamoto ja Jason Nervander ovat kaksi nuorta ja erittäin seurattua somevaikuttajaa. Lisa ja Jason ovat mystisesti kadonneet kuuluisan räppärin Kex Mace'sin levynjulkaisujuhlien jälkeen. Kukaan ei tunnu tietävän nuorista mitään, kukaan ei ole nähnyt mitään ja kun vielä jonkin ajan kuluttua rannalta löytyy ruumis, niin tutkittavaa riittää.
Lisäksi kuolleen verestä löytyy mystistä ainetta, joka aiheuttaa ihmetystä. Tarina alkaa.

Päähenkilönä jatkaa rikosylikonstaapeli Jessica Niemi. Hän on hieman rikkinäinen ihminen, jolla on tietynlaisia henkisiä ongelmia, rankka menneisyys ja salaisuuksia, joista ei ole tiennyt kuin Erne Mikson. Joitain asioita Jessica haluaisi paljastaa työkavereilleen, mutta pelkää näiden reaktioita. 

Rikoksia alkaa tutkia tiimi, joka voisi olla paremminkin yhteenhitsautunut. Jessica luottaa oikeastaan vain Jusuf Peppleen. Ja myös Rasmus "Rasse" Susikoskeen, joka on kolmekymppinen introvertti vanhapoika ja entinen koulukiusattu. Juristi ja poliisin erityiskonsultti, joka asuu vielä vanhempiensa talon yläkerrassa pienessä matalassa huoneessa. 

Nina Ruskan kanssa Jessicalla ei mene kovin hyvin erään töppäyksen takia. Erne Miksonin jälkeen porukka on saanut uuden päällikön, joka jostain syystä tuntuu inhoavan Jessicaa. Ylikomisario Helena "Hellu" Lappi suosii mieluummin rikosylikonstaapeli Jami Harjulaa, jota Jessica pitää mielistelijänä. 
Antipatioistaan huolimatta pomo on nimennyt Jessican päätutkijaksi, mutta tällä lienee tarkoituksensa. 
- ...hän (Jessica) on hetken pohtinut, antaisiko Hellu tutkinnan vetovastuun sittenkin Jami Harjulalle. Olihan mies osoitettu tutkimaan Aurinkolahden naista, joka on kuin onkin koko vyyhdin toistaiseksi ainoa ruumis. Mutta nyt kun asiaa ajattelee, kaikki vaikuttaa selvältä: Hellu on valinnut hänet ukkosenjohdattimeksi. Päätutkijana Jessican on helpompi epäonnistua. 

Katoamiset ja löytynyt ruumis ovat vasta alkua tapahtumille, joita alkaa vyöryä yksi toisensa jälkeen. Mitä löytyy kun Nina menee käymään Jasonin asunnolla, ja on saada sydänkohtauksen avatessaan erään lukitun oven? Mitä/mikä on kambo? Miten sammakko liittyy tarinaan? Kuka on kuollut nainen ja liittyykö katoamisiin? Kuka on Akifumi? Mitä kadonneet nuoret ovat touhunneet ja ennen kaikkea löytyvätkö he? Eikä tässä kaikki, voisin esittää kysymyksiä liudan lisää, mutta enpä taida. Tarinassa on niin monta kiinnostavaa juonipolkua, että joudutte lukemaan ne ihan itse. 

Seeck on kehittänyt hyvin henkilöhahmojaan ja tehnyt heistä sopivan erilaisia. On mielenterveysongelmia, sisäänpäinsuuntautumista, kieroilua, juonittelua ja mitä nyt kullakin. Kiitos myös siitä, ettei ole ahnehdittu liikaa henkilöitä ja tapahtumia. Silti juonien pyöritys on taidokkaan kiinnostavaa ja addiktoivaa.

Uskollisen lukijan kohdalla sanoin arvostelussani, etten oikein pitänyt kirjan lopusta, koska mielestäni tarina tuntui hieman levähtävän ja tuli kiireen vaikutelmaa. Nyt  näitä ongelmia ei ollut. Koko tarina vetää alusta loppusivuille asti. 
Ja ne yllätykset! Kun lukijalta saada vedetyksi matto alta, on tarina onnistunut. 

Sanoin myös:"Uskollisesta lukijasta saisi todella hyvän elokuvan tai tv-sarjan."
Ja miten kävi. Hollywoodissa on nyt tekeillä tv-sarja, joka saanee päivänvalon joskus parin vuoden kuluttua.

Eikä ole ihme, että elokuva tulee mieleen molemmista osista, sillä Seeckin tapa kirjoittaa on hieman leffamainen, luvut ovat lyhyitä ja tarinoissa eteneminen sähäkkää. Mielenkiinto luodaan heti kirjan alussa. Ei tarvitse lukea sataa sivua ennen kuin alkaa tapahtua. 
Monet dekkaristit tuntuvat nykyään unohtaneen lukujen loppukoukutuksen. Se tunne, kun pitää lukea seuraava luku ja seuraava ja vielä seuraava... Max ei ole tätä unohtanut - pisteet siitäkin. 
Ja hei, tällä kertaa en toivonut tiivistystä. 

Seeck tunnustaa, että on kirjoja kirjoittaessaan miettinyt myös kansainvälistä levitystä, ja kysynyt ulkomaisilta kustantajilta mikä kiinnostaisi myös Suomen rajojen ulkopuolella. Vastaus oli: naispäähenkilö, sarjamurhaaja ja luminen Suomi. Nämä tiedot mielessään ja soudtrackit taustalla soimassa Seeck alkoi kirjoittaa Jessica Niemi- sarjaansa. Go Max Seeck go!

As ASAP as possible. Very important VIP person. RIP in peace.

++++++++
Kirjailija, markkinointialan yrittäjä ja elokuvatuottaja
Max Seeck, synt. 1985 Helsingissä,  Asuu Espoossa.

Max Seeck Varkauden Dekkarit festivaaleilla elokuussa 2020.
(Festarialueella oli lampaita, kanoja, kukkoja ja jopa siilejä vipelsi pihamaalla.)
(ⓒ Piritta's foto)
 


*********
Ilmestyneet teokset:
Daniel Kuisma -trilogia:
Hammurabin enkelit 2016  - Mefiston kosketus 2017  - Haadeksen kutsu 2018

Jessica Niemi -sarja:
Uskollinen lukija 2019 - Pahan verkko 2020 -

Linkki ensimmäiseen osaan:
Pinterest
Twitter

Kommentit

Lähetä kommentti