Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta - kauno - viihde

 

Kaiken on oltava paremmin kuin hyvin. Kaiken on oltava täydellistä.

Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta, 430 s. - viihde - suom. ilm. 2020 - It Started with a Secret 2020 - suomennos: Pirjo Ruti - Bazar Kustannus Oy ******** ennakkokappale

Lainey ja hänen ystävänsä Kit ovat olleet töissä kuusikymppisen pariskunnan omistamassa vanhassa linnassa Loiren laaksossa Ranskassa. Bill ja Biddy olivat suunnitelleet rahoittavansa linnan kulut majoittamalla vieraita ja järjestämällä tilaisuuksia. Linna on vanha ja varsinainen rahareikä. Kun yksi paikka saadaan kuntoon, niin toinen hajoaa. Lopulta pariskunnan rahat ovat loppu, toiminta on lopetettava ja Lainey ja Kit saavat potkut.

Nuoret etsivät töitä ja näkevät ilmoituksen, jossa haetaan pariskuntaa perheen avuksi merenrantataloon pieneen St Carysin kylään Pohjois-Cornwalliin. Tarjolla olisi asunto, auto, kohtuupalkka ja joustavat työajat. Lainey ja Kit päättävät hieman huijata ja kertoa olevansa pariskunta, ehkä se menisi läpi. Eihän sitä tarvitsisi sanoa olevansa naimisissa. 
 
Niin Lainey ja Kit lähtevät Menhenick Houseen. Talo on tyylien sekamelska ja ympäröivät nurmikot ja kukkapenkit olivat hoitamattomia ja kastelemattomia. Mutta se huikaiseva merinäköala. 
Talon emäntä ei ole kotona, sillä käy ilmi, että nuoret ovat saapuneet tuntia liian aikaisin. Tytär kuitenkin avaa oven ja päästää sisään. Voi mikä sotku.
- Keittiön joka ainoa pinta oli ruokapakettien, käytettyjen mukien ja lasien, meikkien, kirjojen, dvd-levyjen, aurinkolasien, lautasten ja lehtien peitossa. Tiskiallas on täynnä ja nurkassa jököttää surffilauta. Jopas on paikka.

Kohta saapuu keski-ikäinen perheen äiti kahden koiran, Ernien ja Glendan, kanssa. Haastattelu aloitetaan ja Majella kertoo keitä talossa asuu: Ensinnäkin minä. Mieheni Tony kuoli viisi vuotta sitten. Lisäksi seitsemäntoistavuotiaat kaksoset Violet ja India sekä yksitoistavuotias Harry, kaksi koiraa ja kaksi kissaa. Plus Seth, Tonyn aikuinen poika edellisestä avioliitosta. Seth omistaa matkailualan yrityksen, jossa Majella työskentelee.
Lopuksi vielä talon omistaja, Majellan appi, erikoinen vanha mies, Sir Richard Myles. 

Tietysti Laineyn ja Kitin valkoinen valhe menee läpi ja heidät palkataan. Ja näin tarina voi alkaa...
Isossa talossa riittää puuhaa. Nuoret viihtyvät ja perheen väki on tyytyväinen. Ja kuten kunnon viihderomaaniin kuuluu mukana on rakkaustarina tai kaksi tai kolme tai...
Ajan kuluessa käy myös ilmi, ettei nuorten salaisuus olekaan ainoa, vaan perheessä ja sen ulkopuolisilla henkilöilläkin on pimitettävää.

Tarina on kirjoitettu hyvin, huumoria unohtamatta, mutta omaan makuuni hieman liian puhtoinen, ennalta-arvattava ja imelähkö. Ja tietysti mukana on tyrmäävän näköisiä, pitkiä, kiiltävähiuksisia naisia ja komeita, kapealanteisia, jykeväleukaisia litteävatsaisia miehiä. 

Kaipasin kirjaan jotain rosoa, joko tapahtumimiin tai henkilöihin. Enemmän kuin mitä esimerkiksi Majellan apessa oli. Mies osoittautui entiseksi Hollywoodin filmitähdeksi, jolla vielä kahdeksankymppisenä oli ympärillä pyöriviä faneja.
Onneksi henkilöhahmoihin oli sentään saatu erilaisia tyyppejä, eivätkä kaikki asiat ihan alusta lähtien olleet niin auvoisia. 

Jokunen viihdekirja vuodessa menettelee ja nyt sattui osuvaan kohtaan. Olin lukenut tätä ennen muutamia dekkareita ja Édouard Lousin Väkivallan historian, joiden jälkeen kaipasin jotain pään tyhjentäjää. Siihen tämä kirja on omiaan, leppoisa ja harmiton. Mitään ei tarvitse pohtia, kaikki on pureskeltu valmiiksi. Hyvän mielen romaani, jossa on pirteä kansi (kuten näytti olevan muissakin Mansellin teoksissa). 
En ihmettele, että Jill Mansellin kirjat ovat suosittuja, sillä tällaisia kepeämpiäkin romaaneja tarvitaan. Teosten käännösoikeudet on myyty yli kolmeenkymmeneen maahan ja monet romaaneista ovat bestsellereitä.

Jos olisi kesä, niin sanoisin, että tässä on kirja laiturinnokkaan. Mutta koska on syksy, niin sanon, että tämän kirjan kanssa voi käpertyä mukavaan lukupaikkaan ja lähteä matkalle Cornwallin kauniisiin maisemiin. 

Ilma oli lämmin, meri ruiskukansininen ja lokit kaartelivat ylhäällä taivaalla, jolla aurinko paistoi matalalta.

+++++++
Kirjailija, ent. terveydenhuollon ammattilainen
Jill Mansell, synt. 1958 Britanniassa.
Tuottoisa viihdekirjailija, jonka teoksia on myyty maailmanlaajuisesti yli 13 miljoonaa kappaletta.

********
Suomennetut teokset:
Kaikki alkoi salaisuudesta 2020
Lisäksi kolmisenkymmentä suomentamatonta teosta.

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit