Trevor Noah: Laiton lapsi - Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa - tositarina

Olin yhdeksänvuotias, kun äitini heitti minut ulos liikkuvasta autosta. Se tapahtui eräänä sunnuntaipäivänä.

Trevor Noah: Laiton lapsi - Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa, 358 s. - elämäkerta - suom. ilm. 2020 - Born a Crime. Stories from a South African Childhood - suomennos: Jaana Iso-Markku - Atena ******** kirjaston kirja

- Vartuin aikuiseksi apartheid-ajan Etelä-Afrikassa, mikä oli hankalaa, koska kasvoin perheessä, jossa musta ja valkoinen rotu sekoittuivat - ne sekoittuivat minussa. Äitini Patricia Nombuyiselo Noah on musta. Isäni Robert valkoinen. Sveitsinsaksalainen, jos ollaan täsmällisiä. 

Apartheid-ajan yksi vakavimmista rikoksista oli olla sukupuolisuhteessa toista rotua edustavan henkilön kanssa. Niinpä Noah sanoo olevansa rikos jo syntyessään. Noah sai alkunsa vapaaehtoisesti, sillä Patricia halusi oman lapsen ja nimenomaan Robertin kanssa. Isän ei tarvitsisi puhua lapselle, eikä maksaa hänestä. Saisi tavata lastaan niin paljon kuin haluaisi, mutta ilman velvollisuuksia.
Isän maaksi on syntymätodistukseen merkitty Swazimaa (valehdeltu), eikä isän nimeä ole mainittu.

Tämä kirja kertoo väkivallan ja rotuerottelun keskellä varttuneesta pojasta, josta aina tuntui ettei kuulunut mihinkään. Ei ole musta, eikä ole valkoinen vaan on värillinen ihonväriltään, mutta ei kulttuuriltaan. Värin takia poikaa pidettiin värillisenä, vaikkei hän halunnut olla sitä. Eivätkä ongelmat tähän lopu, sillä jotkut värilliset vihasivat Trevoria hänen mustuutensa takia ja toiset värilliset vihasivat valkoisuuden takia. Voi mitä ristiriitoja ja ongelmia - niitä riitti. Eikä vain pojalle, vaan myös äidille.

Poika asui äitinsä kanssa Sowetossa, mutta vieraili isänsä luona Johannesburgissa, jossa äiti joutui esittämään kotiapulaista. Musta nainen nimittäin työskenteli tuolloin joko tehtaassa tai palvelijana. Äiti ei suostunut, vaan suoritti sihteeriopintoja, konekirjoituskurssin, vaikka mustat eivät saaneet  työskennellä toimistoissa.

Trevor oli lapsena vallaton ja sai teoistaan selkäsaunoja, mutta ei ottanut niistä opikseen. Yksi enoista alkoi kutsua Trevoria Terroriksi.
Äiti oli vahva. Äiti oli ankara. Äiti oli se, joka kasvatti ja koulutti elämään ja äiti on se, jota Trevor kiittää lapsuudestaan ja nuoruudestaan, ja siitä että selvisi hengissä.

Trevor kertoo kirjassaan myös erilaisia faktoja (erilliset luvut), mm. Etelä-Afrikan yhdestätoista kielestä, heimoista, värillisten historiasta, apartheidin hirmuteoista ja vioista:
Kiinalaiset luokiteltiin Etelä-Afrikassa mustiksi ja samaan aikaan japanilaiset luokiteltiin valkoisiksi. Miksikö? Siksi, että Etelä-Afrikan hallitus halusi luoda hyvät suhteet Japaniin voidakseen tuoda maahan heidän hienoja autojaan ja elektroniikkaansa. 

Mielenkiintoinen elämäntarina, joka alkaa Trevorin syntymästä ja sen aikaisista vaikeuksista ja loppuu siihen kun Trevor on nuori mies. Kertoo myös kiihkeän uskonnollisesta äidistä, joka avioituu väkivaltaisen miehen kanssa. Kirjailija kirjoittaa tapahtumista kiihkoilematta tai värittämättä, ikäänkuin todeten, välillä jopa pilke silmäkulmassa. Esimerkkinä tapaus, jossa Trevor lähtee ystävineen esiintymään, tanssimaan erääseen kulttuuritapahtumaan Juutalaiselle koululle. Yksi porukan taitavimmista tanssijoista on nimeltään Hitler ja paikka johon porukka menee esiintymään on täynnä juutalaisia oppilaita kipat päässä. Mitä tapahtuu kun Hitler alkaa tanssia muun joukon kanssa ja Trevor ystävineen alkaa kannustaa: " Go Hit-ler! Go Hit-ler!  Go Hit-ler! Go Hit-ler! Kädet ilmaan Hitlerille! Voitte vain kuvitella mitä tapahtui. En paljasta sitä tässä.

Kannattaa lukea tämä teos, joka avaa juuri värillisten ongelmia ja kokemia vääryyksiä Etelä-Afrikassa 1980- ja 1990-luvuilla.

P.S. Alussa on virke, jossa äiti heittää Trevorin ulos liikkuvasta autosta. Se tapahtui Trevorin parhaaksi ja saattoi jopa säästää tämän hengen. Kirjassa kerrotaan tämäkin tarina.

Kiitoksista:
Ja lopuksi: äitini on tuonut minut tähän maailmaan ja tehnyt minusta sen. mikä nyt olen. Olen hänelle siitä hyvin suuressa kiitollisuudenvelassa - niin suuressa, etten pysty maksamaan sitä koskaan takaisin.

+++++++++
Kirjailija, koomikko ja televisioesiintyjä
Trevor Noah, synt. 1984 Johannesburg / Etelä-Afrikka ja asuu nykyään New Yorkissa.

********
Ilmestyneet suomennokset;
Laiton lapsi - Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa 2020
Teoksesta on tekeillä elokuva.


Kommentit

  1. Aikamoinen elämäntarina nuorella miehellä. Kirja sisälsi onneksi sitä huumoriakin, joka on auttanut kirjailijaa elämässä eteenpäin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti