Anders Roslund: Sä kasvoit neito kaunoinen - 9. osa - dekkari

Olen viisi vuotta. Melkein tasan. Sen minä tiedän. Viisi vuotta ja pari päivää ja pari yötä (...) 
Sä kasvoit neito kaunoinen. Laulan kovaa, niin kovaa, ettei minun tarvitse kuulla, että ovikello soi. Ja se soi uudelleen.

Anders Roslund: Sä kasvoit neito kaunoinen, 462 s. - 9. ja itsenäinen osa Ewert Grens -sarjaan - suom. ilm. 2020 - Jamåhonleva 2019 - suomennos: Annamari Typpö - alkuperäiskansi: Nils Olsson, OINK - WSOY ******* arvostelukappale

"Sä kasvoit neito kaunoisen" voi lukea itsenäisenä teoksena, mutta silti suosittelen lukemaan edelliset osat ensin. Niissä käsitellään Ewertin ja Pietin menneisyyksiä.

Kirjan päähenkilö, rikoskomisario Ewert Grens on 64,5 -vuotias, ei pidä kesästä, ja kuuntelee edelleen mielellään Siw Malmkvista. Mies alkaa neljäkymmenen vuoden työputken jälkeen miettiä eläkkeelle jäämistä. Puoli vuotta olisi vielä jäljellä, mutta mitä sitten...
Grens työskentelee Kronobergin poliisitalossa pääasiallisina apuinaan luotettu Mariana Hermansson ja Sven Sundkvist. 

Seitsemäntoista vuotta aiemmin Grens on hälytetty paikalle, kun erään talon rapusta oli kuulunut tauotta kovalla volyymillä onnittelulaulua "Sä kasvoit neito kaunoinen". Ewers saapuu paikalle  ja oven avaa pieni, viisivuotias tyttö. 
- Grens istuu mustalle nahkasohvalle, kiiltävälle ja suurelle, laskee tytön yhteen nojatuoleista. Hän katsoo tyttöä pitkään, tämä ei näytä pelkäävän, hyräilee vain hiljaa itsekseen, 

Mitä tytön kodissa oli tuolloin  tapahtunut? Grens ei ole pystynyt unohtamaan tapahtunutta seitsemääntoista vuoteen eikä pääse unohtamaan vieläkään, sillä eräs toinen rikos klikkautuu tähän menneisyyden keissiin.

Piet Koslow Hoffmann on entinen rikollinen, joka on aiemmissa osissa tehnyt poliisille töitä. Nyt mies on päättänyt ruveta viettämään normaalia perhe-elämää, vaimonsa ja poikiensa kanssa. Piet on perustanut Hoffmann Security AB:n, joka vuokraa turva-asuntoja. 
Eräänä päivänä Piet tulee töistä kotiin ja löytää kahdeksanvuotiaan poikansa leikkimässä tämän rakastamilla muovihahmoilla.
- Mitä sinä teet?
- Leikin.
- Minä näen kyllä. Mitä sinä leikit?
- Uudella hahmolla (...) Herra Perunapää. 

Piet ottaa käteensä uuden punahattuisen ja sinijalkaisen muovihahmon. Mutta hei, se ei olekaan muovia, sillä se painaa enemmän. Piet tutkii hahmoa ja pelästyy. Mistä hahmo on päätynyt heidän keittiön pöydälleen? 
Käy ilmi, että hahmon mukana oli ollut lappunen, joka saa Pietin veret seisahtamaan. Eikö tämä lopu ikinä? Eikö menneisyydestään pääse koskaan eroon?

Ewert Grens makaa töissä kuluneella vakosamettisohvallaan ja kuuntelee Siw Malmkvistia, kuinkas muutakaan, kun Mariana Hermansson haluaa tulla sisään.
- Murto (...) Ja minä haluaisin, että sinä katsot sitä. Nyt.
- (...) Minä en askartele murtojen parissa.
- (...) Dalargatan 74.
- Niin?
- Kolmas kerros.
- Ahaa?
- Numero 1301.
Grens ei innostu, mutta Mariana on sisukas ja kertoo asiakirjan merkinnästä: 
- Osoitetta Dalargatan 74 koskevista ilmoituksista on rikosnimikkeestä riippumatta kerrottava välittömästi rikosetsivä Ewert Grensille.

Johan tuli Grensiin eloa. Osoite on sama jossa Grens oli menneisyydessään käynyt ja oven oli tullut avaamaan viisivuotias tyttö. Mitä Dalargatanilta on viety, sitä Grens lähtee selvittämään eikä saata aavistakaan millaisiin vaarallisiin tapahtumiin joutuu sekaantumaan.

Kohtaavatko Grensin ja Hoffmannin tiet? Ja jos, niin miten?

Minusta tämä on Grens -sarjan paras kirja sekä myös yksi tämän vuoden parhaimmista ulkomaisista dekkareista. Teksti on vahvaa, tarina on jännittävä ja koukuttava. Tapahtumia riittää, 462 sivua täyttä tavaraa. Ainoastaan yhdestä juonipolusta en oikein pitänyt, vaikka se on kirjoitettu hyvin. En paljasta tässä mikä se polku on, mutta kirjan lukeneet arvannevat. Tämä samainen juonikuvio esiintyy myös ainakin edellisessä osassa, jossa se on rankempana kuin tässä. En anna tästä kuitenkaan miinusta.
Dekkarille epätyypillisesti kirjan alku ja loppu nivoutuvat, jos nyt voisi sanoa, herkästi yhteen. 

Kolme tuntia -kirjan kohdalla Roslund sanoi, että seuraavan kirjan nimessä esiintyy sana "kolme". Yllätys, yllätys! Esiintyikö?? No ei, eikä alkuperäisessäkään nimessä. Olen kyllä vähän pettynyt, mutta toisaalta ymmärrän, sillä vaikka "kolme päivää" liittyy läheisesti tarinaan, niin kolme päivää ei kata kuitenkaan koko kirjaa. (Mutta olisiko se haitannut? Ei.)
Näinköhän seuraava kirja olisi sitten "Kolme viikkoa"?

++++++++
Kirjailija, journalisti  ja ent. Ruotsin televison uutispäällikkö
Anders Roslund, synt. 1961 Jönköping /Ruotsi. Tuli tunnetuksi teoksistaan, joita kirjoitti yhdessä Börge Hellströmin kanssa (1957 - 2017).
Roslundiin on kohdistunut valeteloituksia ja mies on asunut pitkään hotelleissa ja valeosoitteissa. Kirjailijan kanssa on pitkään joutunut asumaan aseistettu henkivartija.

Kuudennen yhteisen kirjan (Kaksi soturia) jälkeen Roslund ja Hellström päättivät purkaa yhteistyönsä, koska tunsivat menevänsä eri suuntiin. Kirjailijat kuitenkin palasivat vielä yhteen kirjoittamaan Kolme minuuttia. Tämän jälkeen miehet jatkoivat taas erikseen ja näin ollen Roslund on kirjoittanut jo Kolme tuntia yksin. Tämä päätös syntyi ennen kuin kirjailija ja entinen nuoriso- ja päihdetyöntekijä Börge Hellström sairastui ja kuoli.
(Lähde: Kolme tuntia-kirja / Roslundin loppusanat)

P.S. Ulcinj on kirjassa tietynlainen teloitustapa. Onko se sitä oikeasti, sitä en tietenkään tiedä eikä googlekaan tiennyt. Mutta Ulcinj on myös Montenegron eteläisin kaupunki ja kunta sekä suosittu rantalomakohde.

Minä löysin ratkaisun. Yhdessä erään viisaan miehen kanssa, joka on myös täällä. Hän sai minulta jotakin ja minä sain häneltä vapauden. Lupasimme toisillemme, ettemme olleet koskaan tavanneet. Että emme enää koskaan tapaisi uudelleen Ja että joskus se on niin yksinkertaista.

*********
Suomennetut Roslundin & Hellströmin teokset:
Ewert Grens -sarja:
Peto 2004 (on voittanut Pohjoismaiden parhaalle dekkarille annettavan Lasiavain-palkinnon vuonna 2005)  - Lokero 21  2007 - Edward Finniganin hyvitys 2008 - Tyttö katujen alta 2010 - Kolme sekuntia 2011- Kaksi soturia 2013 -  Kolme minuuttia 2016 - Kolme tuntia 2018 (ilman Hellströmiä -->)  - Sä kasvoit neito kaunoinen 2020

Kommentit