Adler-Olsen: Uhri 2117, 8. osa & Dahl: Vapaus - dekkari - lyhyehkösti


Kaksi kovaa dekkaristia! 

"Kuuntele tarkkaan, poikani", hän sanoi. "Pian näet tästä päivästä unta, ja sellaisia öitä tulee monta, ennen kuin näiden äänten ja tuoksujen muistikuva haihtuu mielestäsi. Katso nyt oikein tarkkaan ympärillesi, niin kauan kun voit, ja kanna näkemääsi sydämessäsi, jotta et koskaan täysin menettäisi sitä."

Jussi Adler-Olsen: Uhri 2117, 511 s. suom. ilm. 2020 - 8. osa Osasto Q -sarjaan - Offer 2117 2020 - suomennos: Katriina Huttunen - kansi: Mika Tuominen - Gummerus *********kirjaston kirja

Tämä sarja pitää lukea järjestyksessä!

Toimittaja Joan Aiguaderilla ei nyt mene kovin hyvin, mutta hän äkkää tilaisuutensa tulleen kun Välimerellä hukkuu pakolaisia. Barcelonassa on teline, johon päivittyy uhrimäärä.
- Tuo lukema näyttää meille, kuinka monta pakolaista on tämän vuoden aikana hukkunut Välimereen.
TV11 on päättänyt keskittyä reportaaseissaan vain yhteen henkilöön. Tästä Joan keksii voivansa kirjoittaa huomaamattomasta uhrista numero 2117. Aiguader lähtee paikalle, mutta mitä hän saa irti tapahtumista? Entä irtoaako skuupin aineksia? Ja ennen kaikkea, kuka on uhri numero 2117?

Alexander on nuorukainen, joka ei halua poistua huoneestaan, vaan haluaa elää virtuaalitodellisuudessa. Hänellä on myös eräs ajatus, jonka haluaisi toteuttaa. Ensin kuitenkin pitää saavuttaa luku 2117, mutta mitä sitten tapahtuisi? Jostain syystä Alexander halusi soittaa poliisille. Gordon Taylor Osasto Q:sta vastaa puhelimeen, mutta ei  ota tätä pojan ensimmäistä soittoa kovin vakavasti. Mitä Alexander on touhuamassa?

Osasto Q:lla on tilat Kööpenhaminan poliisitalon kellarissa ja ryhmän tehtävänä on selvittää vanhoja, selvittämättömiksi jääneitä rikoksia. Ryhmää vetää apulaispoliisikomisario Carl Mørck, jonka yksityiselämässä on sattunut ja tapahtunut kaikenlaisia ja tässä osassa Carl yllättyy perinpohjin. Mukana on myös Gordon Taylor, uusimpana tulokkaana (tullut tutuksi jo aiemmin). 
Lisäksi Rose, jolle myös on sattunut yhtä sun toista sarjan kuluessa. Rosen tarina oli edellisessä osassa. 
Ryhmässä on myös syyrialainen Hafez el-Assad, jonka menneisyydessä lienee jotain hämärää. Uhri 2117:ssä avataan Assadin elämää enemmän. Mitä miehestä paljastuu, se saattaakin olla yllättävää.
Myös Hardy, Carlin entinen työtoveri, on mukana omalla tavallaan. 

Minusta tämä osa, ajankohtaisine aiheineen, on yksi Osasto Q:n parhaimmista, joskin aiheiden käsittely on sen verran rankkaa, että joillekin lukijoille saattaa olla liikaa. Ainakin kirjassa tapahtuu paljon ja koko ajan, mutta silti tarina pysyy kuosissaan eikä lässähdä epämääräisyyksiin. Henkilöitä on juuri sen verran sopivasti, että lukija pysyy kärryillä ja koska edelliset osat pitäisi olla luettuina tätä ennen, niin myös päähenkilöt ovat tuttuja ennestään. Enkä todellakaan kaivannut tiivistystä, vaikka sivuja on yli 500. Hyvä sarja, olen pitänyt kaikista osista!

Selfiet-kirjan ohella Uhri 2117 jatkaa uudenlaisella linjalla. Nimittäin näissä tarinat kertovat myös aina yhdestä Osasto Q:n jäsenestä. Selfieissä päähenkilö on Rose ja nyt on vuorossa Assad. Kuka mahtaa olla seuraava?

++++++++
Kirjailija, joka pitää itseään enemmän jännitys- kuin rikoskirjailijana on entinen toimittaja ja muusikko:
Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen, synt. 1950 Kööpenhaminassa, jossa asuu Barcelonan lisäksi. Komea nimi miehellä, eikö. Haluatko tietää miksi yksi nimistä on suomalainen Jussi? Asia selviää Selfiet-kirjan postauksessa, linkki alla.
Kirjailija on opiskellut lääketiedettä, sosiologiaa, poliittista historiaa ja elokuvantutkimusta. 
Vapaa-aikanaan soittaa mielellään kitaraa, eikä säveltaminenkään ole vierasta.

Osasto Q-sarjan kirjailija on suunnitellut kymmenosaiseksi. Niinpä meillä olisi odotettavissa vielä kaksi osaa, hyvä!
Suosittelen lukemaan järjestyksessä, jos haluaa pysyä kärryillä hahmojen värikkäässä yksityiselämässä.

Vangista tehty elokuva oli vuonna 2013 Tanskan katsotuin elokuva ja sarjan elokuvia on tulossa lisääkin.

Carl Mørckin hahmolla on todellisuudessa vastine. Jussin isä oli psykiatri, jonka kautta pikkupoika pääsi tutustumaan sairaalapotilaisiin. Oikea Mørk oli tappanut vaimonsa ja tullut sen jälkeen hulluksi. Tapaus piinasi Mørkia koko elämän ajan, eikä mies parantunut koskaan. Jussille mies oli kuitenkin kovin kiltti ja opetti että hyvä ja paha asuvat samassa ihmisessä. Lisäksi rikoskomisario Mørckissa on hieman kirjailijaa itseään ja loppu on mielikuvitusta.

(Lähteet Wikipedia, Kaleva 10.11.2017 ja www.lukulampu.fi - sieltä löytyy myös Adler-Olsenin englanninkielinen haastattelu, joka on tehty 9.10.2014.)

P.S. Perseverando on latinaa ja tarkoittaa "sinnikkäästi".

P.P.S. Luulin aluksi, että tarinan Joan on nainen, mutta onkin mies. Jos olisin lukenut kirjaa ruotsiksi tai englanniksi, niin sukupuoli olisi selvinnyt aiemmin.

***************'''
Suomennetut teokset:
Osasto Q-sarja: Vanki 2012 -  Metsästäjät 2013 -  Pullopostia 2014 -   Tapaus 64  2015 -  Poika varjoista 2016 - Vartija 2017 -  Selfiet 2018 - Uhri 2117

Edit: Osa 9 (Natrium Chlorid) ilmestyy Tanskassa marraskuussa 2021, joten uskaltaisikohan toivoa, että suomennos ilmestyisi jo keväällä 2022.
Tulossa: Edit 2. 25.2.2022 Ei ilmestynyt keväällä, mutta Natriumkloridi ilmestyy syyskuussa 2022. 

Muut: Aakkostalo 2001 - ...ja hän kiitti jumalia 2003

Linkki edelliseen osaan "Selfiet"
http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/07/jussi-adler-olsen-selfiet-7-osa.html

Sinun ei tarvitse ymmärtää mitään. Sen kuin vain ihmettelet.

....................................
Et voi puhua vapaudesta kuin se olisi jotain yleistä. Se sana on mennyt pilalle. Minä tulen aina vihaamaan vapautta.

Arne Dahl: Vapaus, 374 s. - 4. osa Berger & Blom -sarjaan - Friheten 2020 - suomennos: Kari Koski - kansi; Sanna-Reeta Meilahti - Into Kustannus ********* kirjaston kirja

Tämänkin sarjan osat on luettava järjestyksessä, muuten putoaa kärryiltä. Etenkin Molly Blomin kohdalla, jonka menneisyyttä ei tässä kirjassa enää avata ja menneisyyden tapahtumat liittyvät tämän osan tarinoihin.

Sarjan toinen päähenkilöistä on Sam Berger, joka on nykyisin turvallisuuskonsultti eli yksityisetsivä. Toimenksiannot ovat yleensä vakuutuspetoksia, kunnes tulee toisenlainen, erittäin rahakas työtarjous. Eräs henkilö on kidnapattu ja aikaa hänen pelastamisekseen on vain kolme vuorokautta. Kykeneekö Sam Berger tähän?

Molly Blomin elämässä on tapahtunut jotakin tärkeää, mutten kerro mitä.

Mukana myös rikoskomisario Desiré "Deer" Rosenkvist, tuttu edellisistä osista.

Tarinassa on myös Venäjän mafia, mutta edelliset osat lukeneet tietävät sen jo. Mitä tämä ryhmä tällä kertaa touhuaa?

Vaikka Vapaus oli mielestäni parempi kuin kaksi edellistä osaa (vaikkei yhtä hyvä kuin aloitus), niin minusta A-ryhmä -sarja on parempi. Ymmärrän, että kirjailija on hakenut sarjassaan uudempaa kulmaa, mutta onko onnistunut, se lienee makuasia. Lisäksi Dahlilla on tässä sarjassa mukana näitä dekkareiden kliseitä, kuten esimerkiksi että akku loppuu puhelimesta kriittisellä hetkellä, tai puhelin/ase on jäänyt jonnekin ja se että lähdetään yksin vaarallisiin paikkoihin plus muitakin samantyylisiä juttuja.
Joka tapauksessa on itsestään selvää, että tämä sarja jatkuu, sillä kirja loppuu chilfthangeriin, joista joskus pidän ja joskus taas ärsyttää. Eli, seuraavakin osa on luettava.

Dahlilla on ollut tapana käyttää todellisia rikostapauksia tarinoidensa pohjana. B & B-sarjassa niin ei tehdä. Lisäksi nyt mennään tyyliltään lähemmäksi psykologisia trillereitä. Dahl halusi Berger & Blom-sarjassa katsoa omaan itseensä ja omiin pelkoihinsa, sinne pimeisiin kellareihin ja portaikkoihin.
(Lähde: ESS/ Kulttuuri ja viihde 2017)

Jos vertaan Adler-Olsenin Osasto Q:ta ja Dahlin Berger & Blom -sarjaa, niin mielestäni Osasto Q voittaa. 

++++++++++
Kirjailija, kirjallisuuden tutkija, kriitikko ja toimittaja:
Arne Dahl, synt. 1963, asuu Tukholmassa. Arne Dahlin oikea nimi on Jan Arnald. Kirjailija ehti kirjoittaa viisi A-ryhmän dekkaria salanimellä ennen kuin paljastui. Jos kiinnostaa tietää enemmän, mm. miten selvisi Göteborgin kirjamessuilla kirjoitettuaan kaksi kirjaa, niin siitä enemmän Sydänmaa-linkin takana (alla).


Arne Dahl ehti poseerata Turun kirjamessuilla 2019
(ⓒPiritta's foto) 

*********
Ilmestyneitä teoksia:
A-ryhmä:
Verikyynel 2004  - Pudotuspeli 2004 - Vuoren huipulle 2005 - Eurooppa Blues 2006 - Maan alla 2007 - Juhannusyön uni 2009 - Kuolinmessu 2010 - Pimeyden kutsu 2011 - Jälkijäristys 2011 - Valvova silmä 2012 sekä suomentamaton Elva (2008), jossa on A-ryhmästä kertovia tarinoita

Sam Berger & Molly Blom -sarja:
Rajamaat 2017 - Sydänmaa 2018 - Äkkisyvä 2019 - Vapaus 2020

Suomentamattomat:
Opcop-sarja: 4 kirjaa  ja lasten kirjasarja Hans & Hennes (4 kirjaa)
Omalla nimellään, Jan Arnald, on julkaisut muutamia kirjoja.

Linkki toiseen osaan: Sydänmaa
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/09/arne-dahl-sydanmaa-2-osa.html

Linkki kolmanteen osaan: Äkkisyvä (Bonuksena Börjlindien Polttopiste - 5. osa)
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/08/borjlind-polttopiste-5-osa-dahl.html

Hänen päästään putoaa jotain, kirkasta, pyöreää. Vastaa kun se pysähtyy hänen reiteensä, joka hädin tuskin näkyy kuvassa, huomaan että se on kyynel.

Kommentit

  1. Vapaudessa oli tosi mahtava loppukoukku seuraavaan kirjaan, aika iljettävä. Ruumiita tuli lopussa liukuhihnalta, joten en tykännyt siitä, vaikka fiktiotahan tämäkin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, joten seuraavakin osa on luettava.
      Pidän edelleen A-ryhmän kirjoista enemmän.

      Poista
  2. Olen lukenut Q-ryhmästä kertovaa sarjaa järjestyksessä, mutta en ole ehtinyt vielä yhtä pitkälle kuin sinä.

    Luin juuri Vapauden ruotsiksi (en ole vielä blogannut). En pitänyt siitä ollenkaan niin paljon kuin A-ryhmän kirjoista. Sinun mainitsemiasi kliseitä on paljon. Loppukoukkukin oli vastenmielinen.

    VastaaPoista
  3. Minä hyppäsin tähän Dahlin kirjaan ilman aikaisempien osien lukemista. Sehän kyllä närästi pitkään alussa, mutta kun oikein päästiin vautiin, niin sitten olikin menoa!
    Ai niin. Olenkin vallan unohtanut, että mikäs se koukku olikaan...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti