Pehkonen: Sydämenasioita Jylhäsalmella & Rautaheimo: Hermo - lyhyehkösti - äänikirjat


Rakkautta ja rikoksia äänikirjoina


Kirsi Pehkonen: Sydämenasioita Jylhäsalmella, kesto 7 h 28 min  (kirjassa 190 s.) - osa 1 - lukija: Elisa Salo - Elisan äänikirja 2017 - Otava

Opettajaksi juuri valmistuneen Riinan ja hänen miehensä Akin avosuhde loppuu ja Riina miettii mitä kesällä tekisi. Sopivasti Riinan Sirkka-täti Jylhäsalmella tarvitsisi kesäapulaista lossikahvilaan. Niinpä Riina lähtee avuksi.

Kun Sirkka loukkaantuu joutuu Riina ottamaan enemmän vastuuta kahvilasta. Työt sujuvat ja kahvilassa Riina kohtaa myös mukavia ja vähemmän mukavia asiakkaita. Ennen pitkää rakkautta on ilmassa, mutta onko se kestävää?

Omaan makuuni hieman liian naiivia, yltiöpositiivista ja yksityiskohtaista. Kaikki selitetään niin perinpohjin. Päähenkilö on aika lapsellinen vastavalmistuneeksi opettajaksi. Aivan kuin olisi kuunnellut teinien rakkaushuolia. Luin tällaisia kirjoja joskus nuoruudessani. Tuli mieleen Anni Polva ja muut sen ajan kirjailijat. Hieman liian tyttömäistä minulle, mutta rentouttavaa kuunneltavaa.

Kieli on kaunista ja elävää ja maisemat piirtyivät eteeni. Itse tapahtumia ei ole paljon ja tarina on ennalta-arvattava. Possessiivisuffikseja voisi käyttää enemmän. Lukijan äänestä pidin, soveltui tällaiseen kirjaan.
Oiva kesä- ja lomakirja tai milloin sitten haluaakin lukea tai kuunnella kesäistä kevyttä tarinointia. Sopii hyvin kaikenikäisille lukijoille/kuuntelijoille.
Sarjan kannet mukavan luonnonläheisiä. Kansien tekijätietoja en löytänyt.

+++++++
Kirjailija ja luokanopettaja
Kirsi Pehkonen, synt. 1965 Kajaanissa, asuu Kuopiossa. Harrastaa mm. lukemista, liikkumista ja kasvimaan kitkemistä.

********
Ilmestyneet teokset:
Jylhäsalmi -sarja:
Sydämenasioita Jylhäsalmella 2017 - Jylhäsalmella salamoi 2018 - Juuret Jylhäsalmella 2019 - Jylhäsalmen sydänkesä 2020

Muita mm:
Mahalasku 2010 - Lahja - 24 joulutarinaa 2015 - Karhuvaaran uhri (rikosromaani) 2015 - Käsikirjoituksesta kirjaksi. Miten kirjailijat muokkaavat tekstiään 2018 - Käydään pöytän! Ystäväkirja ruokahetkiin 2020

Lisäksi nuorille:
Jääkiekkosarja: Aloituskiekko 2011 - Punaviiva 2012 - Vieraskentillä 2013 - Ketjukaverit 2014 - Voittolaukaus 2015

HyväUni 2005
....................................................................

Juha Rautaheimo: Hermo - Murharyhmän mies, Piki / Ellibsin E- äänikirja, kesto: 12 h, 10 min. (kirjana 356 s.)  - lukija Jari Nissinen - toim. Sari Rainio - Siltala 2019

Kirja on a) Juha Rautaheimon elämäkerta ja b) rikostarinoita, joissa "Hermo" on ollut mukana tutkinnanjohtajana tai muuten.

Rikostarinoita ja ja poliisihistoriaa eri vuosikymmeniltä, infoa televalvontatietojen käytöstä, rekistereiden määrän kasvusta ja DNA:n mukaan tulemisesta. Lisäksi on paljon omaelämäkertaa, opiskeluita, työpaikkoja, perheen perustamista, lasten syntymistä ja menetystä.

Äänikirjaksi tämä taisi olla väärä valinta, sillä lukemattomat yksityiskohdat esim. tarkkoine päivämäärineen ja osoitteineen & rappuineen, jopa kerroksineen olivat aika puuduttavaa kuunneltavaa. Kirjassa ne olisi voinut vain silmäillä.
Muutenkin tuntemattoman ihmisen työpaikkojen vaihtamiset ja vaimon synnytykset yms. yksityiselämän aiheet eivät kiinnostaneet. Liikaa yksityiskohtia ja vieraita nimiä ja paikkoja.

Ne puolestaan mitkä kiinnostivat olivat rikostarinat, joita mahtuikin kirjaan aika paljon eri vuosikymmeniltä. Mukana olivat niin Lahden taksisurma 2001, poliisimurhat 1997 ja miljoonaperijän kaappaus 2009. Joukossa myös vähemmän tunnettuja tapauksia, mm. Jallu Koirasesta, joka huitoi kainalosauvallaan naisten käsilaukkuja ja teki lukuisan määrän muitakin rötöksiä. Näitä tarinoita olisin kuunnellut vaikka koko kirjan verran.
Tarinat on kerrottu kiinnostavasti ja monipuolisesti ja lukijan ääni sopi hyvin tähän kirjaan.

Rautaheimo päätyi poliisiksi sattumalta päättäessään osallistua poliisikoulun pääsykokeisiin. Myöhemminkin ajatteli, että työ olisi vain väliaikaista. Tosin kävi.
Rautaheimo on ollut tutkijana tai tutkinnanjohtajana parissa sadassa rikosjutussa. Raskaimmiksi työssään mies sanoo uhrien läheisten surun, tapaturmat, nuorten itsemurhat ja kätkytkuolemat.

Rautaheimo on eläkkeellä, mutta seuraa edelleen rikosuutisia. Ei kaipaa enää entistä työtään, mutta työyhteisöä kyllä.

En ole vuosiin kuunnellut yhtään äänikirjaa ennen kuin taas nämä kaksi. Äänikirjat eivät jotenkin ole minun juttuni, joka tuli taas kohdallani todistetuksi.


+++++++
Kirjailija, ja mm. rikosylikomisario, Helsingin Murharyhmän ent. päällikkö
Juha "Hermo" Rautaheimo, synt. 1952. Helsingissä, asuu Keravalla. Poliisina vuodesta 1974 ja työskenteli neljäkymmentä vuotta Murharyhmässä.
Harrastaa kuorolaulua, ryhmäjumppaa ja purjehdusta.

Juha Rautaheimo ikuistettuna Dekkarifestivaaleilla syyskuussa 2019
(ⓒ Piritta's photo)

********
Ilmestyneet teokset:
Hermo - Murharyhmän mies 2020
Lisäksi kirjoittanut artikkeleita.

Kirja on omistettu kaikille niille, joita vakava väkivaltarikos tai yllättävä kuolema on koskettanut - ja kaikille niille, jotka selvittelevät työkseen väkivaltarikoksia ja yllättäviä kuolemia.

^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit