Jensen: Oxen - Jäätyneet liekit & Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut - dekkari -lyhyehkösti


Syvälle yhteiskuntaan soluttautunut verkosto jatkaa puuhiaan, mutta mitä kuuluu Oxenille? 
Prescottin kirja kertoo kylmän sodan aikaisen rakkaustarinan sekoittaen faktaa ja fiktiota. Taustaa Boris Pasternakin kirjalle Tohtori Živago.


Jens Henrik Jensen: Oxen - Jäätyneet liekit, 3. osa - 525 s. - suom. ilm. 2020 - De frosne flammer 2016 - suomennos: Sanna Manninen - kansi: Stolzedesign - WSOY ******* kirjaston kirja

Pääpaino on tässäkin osassa Danehof-verkostossa, joka luuli jo päässeensä eroon Niels Oxenista. En paljasta mitä Oxenille on sattunut, jos joku ei ole lukenut vielä edellisiä osia. Oxenin pään menoksi on suunniteltu yhtä sun toista, joista suuri osa (jollei kaikki) on vain taitavaa lavastusta. Niinpä Oxenin on oltava hissukseen, mutta jatkuva pakoilu alkaa olla työlästä ja Oxen alkaa toivoa, että saisi vihdoin viettää normaalia elämää ja tavata lastaan.

Mukana ovat edelleen Margrethe Franck, jolla ei myöskään ole tällä hetkellä kovin mukavat oltavat. Samoin on laita Axel Mossmanin. Syvälle yhteiskuntaan soluttautuneella Danehof-verkostolla on paljon voimakkaita ja tärkeitä suhteita & henkilöitä  - ja valtaa sekä rahaa.

Miten Danehofin tässä jaksossa käy? Danehof =  keskiajalta juontuva salainen valtaeliitti. Danehofilla on kolme huippua: Etelä, Pohjoinen ja Itä. Missä on Länsi?

Ensimmäisen osan eli Hirtetyt koirat olin aikeissa keskeyttää, sillä paikkoja, aikajanoja ja ihmisiä oli liikaa. Luin kuitenkin loppuun ja päätin kokeilla seuraavaa osaa Pimeän miehet. Onneksi tein näin, sillä pidin, kuten myös tästä kolmannesta osasta ja ehkä jopa eniten. Tarinan sisäistämistä helpottivat tutut henkilöt ja Danehofin toiminnan parempi tunteminen. Paljon tapahtuu myös Jäätyneissä liekeissä, jännitystä unohtamatta. Saako paha palkkansa? 
Sarja kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä, muuten ei oikein pääse kunnolla kyytiin. 

Vielä saamme nauttia ainakin yhdestä osasta, jonka tulevaa sisältöä mietin, sillä tässä kirjassa puretaan tarinoita aikalailla. Luotan silti Jenseniin, kyllä hän keksii uusia kuvioita. 

+++++++++
Kirjailija, toimittaja
Jens Henrik Jensen, synt. 1963 Sovindissä, Tanskassa. Toimittajaurallaan kirjailija on matkustellut paljon, mm. Etelä-Amerikassa, Venäjällä ja Balkanilla. Vuonna 2007 Jensen julkaisi rikosromaanin, joka perustuu tositapahtumiin. Kirjasta kasvoi trilogia, jonka pääosassa on poliisi/etsivä Nina Portland. Ehkä nämäkin suomennetaan joskus? 
Jensenin ensimmäinen suomennettu teos oli Oxen - Hirtetyt koirat.
Alun perin kirjailija oli tarkoittanut Oxenin trilogiaksi, mutta suuren suosion myötä se on laajentunut sarjaksi, jonka neljäs osa OxenLupus on ilmestynyt Tanskassa 2018.  Sarjasta on tekeillä myös elokuva, jonka pitäisi valmistua v. 2020

**********
Suomennetut teokset:
Oxen-sarja:
Oxen - Hirtetyt koirat 2018  -   Oxen - Pimeän miehet 2019 - Oxen - Jäätyneet liekit 2020 - Ihmiselle susi ilmestyy kesäkuussa 2021

Linkki toiseen osaan:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/08/jensen-oxen-pimean-miehet-2-osa.html

...................................

Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut, 474 s. - esikoisteos - vakoilujännäri - suom. ilm. 2020 - The Secrets We Kept 2019 - suomennos: Irmeli Ruuska - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - WSOY ******* kirjaston kirja

Kirja kertoo kylmän sodan aikaisesta rakkaudesta. Kirja kertoo 1950-luvun naisista, uhrautumisesta, rakkaudesta, velvollisuuksista sekä hieman sukupuolisesta suuntautumisesta. Kirja kertoo Neuvostoliitosta ja siitä miten vähästä siellä saattoi joutua vankilaan. Kirja kertoo myös tiedustelupalvelusta (CIA), sen konekirjoittajista ja vakoojista. Ja tietysti kirja kertoo siitä kun Boris Pasternak kirjoittaa vaarallista romaaniaan ja miten näin asettaa vaaraan läheisiä ihmisiä.

Tarinassa on neljä vahvaa naiskertojaa, jotka pärjäävät kukin omalla tavallaan tuon ajan (1950-luku) miesten maailmassa. Amerikanvenäläinen Irina, joka hakee konekirjoittajaksi tiedustelupalveluun, mutta hylätään liian hitaan kirjoitusnopeuden takia. Irina kuitenkin kelpuutetaan toisenlaisiin tehtäviin.

Olga Vsevolodovna Ivinskaja puolestaan oli Boris Pasternakin rakastaja miehen kuolemaan asti. Pasternak oli naimisissa ja Olga oli julkinen salaisuus, jonka vaimokin tiesi.

Lisäksi Sally, joka toimi vakoojana ja houkutuslintuna osaksi kauniin ulkonäkönsä ansiosta sekä nimetön konekirjoittaja, joka kommentoi Irinan ja Sallyn tekemisiä.

Lara Prescottin äidin suosikkielokuva oli Tohtori Živago, joten se ehkä innoitti kirjailijaa tutkimaan CIA:n vuonna 2014 julkistamia vanhoja salaisia *) asiakirjoja, joissa paljastettiin kuinka amerikkalaiset levittivät Neuvostoliittoon Boris Pasternakin romaania Tohtori Živago muuttaakseen maan asukkaiden asenteita. Neuvostoliitossa kirjalla oli julkaisukielto. 

*) Asiakirjoissa oli kuitenkin aukkoja ja ne Prescott täydensi fiktiolla. Lisäksi Lara kiinnostui ihmisistä raporttien ja muistioiden takana, konekirjoittajanaisista. Päätäkseen lähemmäksi Olga Ivinskayata kirjailija luki tämän elämäkerran. Tarinassa on siis faktaa ja fiktiota sekaisin.

Elämää on niin Washintonissa, Pariisissa kuin Moskovassakin. Eletään juhlien, mutta eletään myös pakkotyöleirillä. Mukana on rakkautta, mutta myös surullisuutta, sillä jotkut suhteet eivät pääty onnellisesti. Tarinat ristetyvät hyvin enkä lukiessani eritellyt mikä on faktaa ja mikä fiktiota. Näistä muodostui hyvä ja jopa jännittävä kokonaisuus. Mielenkiintoinen kirja.
Tohtori Živago-elokuvan olen nähnyt, mutten ole lukenut kirjaa. Sen olisi voinut lukea ensin.

P.S.
Pasternak sai teoksestaan Nobelin vuonna 1958 ja oli jo aikeissa vastaanottaa sen, mutta lopulta kieltäytyi palkinnosta. Tätäkin kirjassa pohditaan.
Pasternakin poika vastaanotti Nobelin isänsä kuoleman jälkeen vuonna 1988.

+++++++++
Kirjailija, ent.Yhdysvaltojen demokraattisen puolueen poliittisen kampanjan konsultti
Lara Prescott, 37 v.  Asuu Austinissa Teksasissa. Kirjailija on saanut etunimensä Tohtori Živagon sankarittaren mukaan. Ja tietysti Prescott suosittelee katsomaan elokuvan, mutta etenkin lukemaan kirjan.

********
Ilmestyneet teokset:
Sitä ei koskaan tapahtunut 2020
Kirjan elokuvaoikeudet on myyty ja teosta ollaan kääntämässä 30 kielelle

Jos haluat lukea kirjasta ja sen taustasta enemmän, niin mm. näistä blogeista löytyy: Kirjakaapin kummitus ja Kirsin Book Club, jossa myös  Tohtori Živago-kirjasta.

https://kirsinbookclub.com/2020/05/boris-pasternak-tohtori-zivago-lara-prescott-tata-ei-koskaan-tapahtunut-klassikko-ja-sen-taustat/

https://kirjakaapinkummitus.blogspot.com/2020/03/lara-prescott-tata-ei-koskaan-tapahtunut.html

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit