Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana - päiväkirja - lyhyehkösti




Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana, 340 s. - suom. ilm. 2019 - The Diary of Bookseller 2017 - suomennos Jaana Kapari-Jatta - Kirjapaja *******kirjaston kirja

Teos on päiväkirja, jota Shaun Bythell on pitänyt tunnollisesti vuoden ajan, helmikuusta 2014 helmikuuhun 2015. Lukujen rakenne on aina sama, ohessa yksi lyhyimmistä luvuista:

Lauantai, 24. tammikuuta
Online-tilauksia: 3
Kirjoja löytyi: 2

Aurinko paistoi, kun avasin kaupan, mutta yhdeltätoista oli jo harmaata. Nicky saapui melkien ajoissa. Hän valitti koko päivän viikolla ollutta flunssaansa ja varasti kipu- ja yskänlääkkeitäni.

Kassa £447,05
15 asiakasta

Uteliaisuuttani katsoin mikä oli sen vuoden suurin kävijämäärä: 95 asiakasta. Ja mikä oli suurin kassa: £1274,03. Nämä molemmat sattuivat festivaaliaikaan, jolloin liikkeellä oli muutenkin enemmän ihmisiä. 

Antikvaarin omistaja yrittää repiä päivittäistä elantoaan käytetyillä kirjoilla. Mutta elämä on paljon muutakin kuin tiskin takana seisomista: ostamista, myymistä, kiertelyä ympäri maata kirjoja hakemassa ja valikoimassa, kirjatapahtumisissa käymistä ja niiden järjestämistä, kirjakerhon kirjojen postittelua jne. jne

Omistaja ruotii välillä aika suorasukaiseen tapaan asiakkaita ja henkilökuntaansa. Kaiken lisäksi kumpikaan ryhmä ei näytä välittävän. Nicky touhuaan omiaan ja on ehdottomasti kaikista apulaisista värikkäin, jo pelkästään pukeutumisessaan:
- Nicky ilmaantui, kuten tähän vuodenaikaan useinkin, mustassa hiihtohaalarissaan. Hän näytti siltä kuin kuuluisi teollisten teurastajien pakastinyksikköön ennemmin kuin kirjakauppaaan.

Lisäksi Nicky lähes säännöllisesti myöhästyy aamuisin ja pitää Herkkuperjantaita, joka tarkoittaa dyykkaamista Morrisonin roskalavalle, jolta löytyy milloin minkäkin näköisiä "herkkuja".

Värikästä tekstiä ja paljon yksityiskohtia. Se mikä vähän ällötti olivat sellaiset kirjat, jotka haetaan likaisista ja kosteista paikoista.

Se puolestaan mikä ihmetytti ja pitkästytti olivat vieraat kirjat ja kirjailijat:
- (...) Garnettin Observatorions on a Tour Through the Higlands and Western Islands of Scotland (1811)  karttoineen ja ja kauniine soikeine kuparilaattakuvineen sekä Campbellin A Journey from Edinbourh to Parts of North Britain (1802) (...)

Uutta minulle oli Georg Orwellin kirjakauppiasura. Jokainen teoksen uusi kuukausi alkaa Orwell-lainauksella,
- Huhtikuu
Meillä oli poikkeuksellisen hyvä varasto, mutta silti epäilen, mahtoiko kymmenenkään prosenttia asiakkaistamme erottaa hyvää kirjaa huonosta. (Georg Orwell: "Muistoja kirjakaupasta")

Olin ohittanut tämän kirjan, mutta kehujen jälkeen päätin kuitenkin lukea. Jos nyt olen ihan rehellinen (ainahan minä olen), niin olin ihan vähän pettynyt. Vaikka kirjassa on paljon kaikkea, niin välillä samantyylisen tekstin toisto, vieraat kirjat, kirjailijat, henkilöt, paikat, tapahtumat yms. alkoivat puuduttaa. Kirjan pelasti Bythellin humoristinen tyyli. Ja pääasiahan on, että kirjailija itse vaikuttaa tyytyväiseltä:
- ... muistan, että ennen kuin ostin kaupan, olin melko mukautuva ja ystävällinen. Jatkuva typerien kysymyksien tulva, alan huolestuttava taloudellinen tilanne, alituinen kinastelu henkilökunnan kanssa sekä asiakkaiden loputon, uuvuttava tinkiminen ovat tehneet minusta tällaisen. Muuttaisinko tästä jotain? En.

Tästä huumorilla kirjoitetusta kirjasta on kirjoitettu useampikin pidempi arvio. Jätän omani kevyeksi henkäykseksi, mutta jos kiinnostaa, niin ohessa on muutama blogilinkki: Kulttuuri kukoistaa, Lumiomena ja Bibbidi Bobbidi Book

https://kulttuurikukoistaa.blogspot.com/2019/08/shaun-bythell-elamani-kirjakauppiaana.html

https://luminenomena.blogspot.com/2020/01/shaun-bythell-elamani-kirjakauppiaana.html

https://bibobook.fi/2019/08/20/shaun-bythell-elamani-kirjakauppiaana/

++++++++
Kirjailija Shaun Bythell, synt. 1970 Wigtown, Yhdustynyt kuningaskunta. Bythell on kirjakauppias, joka omistaa sokkeloisen kivijalkakaupan (antikvariaatti) Skotlannin Wigtownissa. Shaun asuu kissansa kanssa kaupan yläkerrassa.

**********
Suomennetut teokset:
Elämäni kirjakauppiaana 2019

Jos haluat vierailla kirjakaupassa, niin ohessa linkki The Book Shopin facebook -sivuille. Etenkin nyt kevään ja kesän aikana kirjakauppias on ollut kovin aktiivinen videoiden jakaja.
https://www.facebook.com/thebookshopwigtown

^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Tykkäsin kirjasta tosi paljon. Tykkäsin kirjan huumorista. Tuli heti fiilis, että haluaisin itsekin olla kirjakauppias. Viihdyin pitkään netissä katsellen kuvia kirjailijan kirjakaupasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huumorista minäkin pidin. Mutta en haluaisi olla sellainen kauppias, joka joutuu matkustelemaan ympäri maita ja mantuja. Sanoin jo nuorena, että haluaisin kirjakahvilan.

      Poista

Lähetä kommentti