Hallie Rubenhold: Viisi - Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit - tieto

Kirjailija antaa kasvot viidelle uhrille. He ovat: Mary Ann Nichols, eli Polly, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine - Kate "Chick" Eddowes ja Mary Jane Kelly. 

Hallie Rubenhold: Viisi - Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit. 390 s.  + 8 kuvasivua - suom. ilm. 2020 - The Five. The untold Lives of the Women Killed by Jack the Ripper 2019 - suomennos: Mari Janatuinen - kansi: Jo Thompson - Atena Kustannus Oy *********Arvostelukappale, kiitos!

Taustaa:
Viiltäjä-Jack oli tunnistamaton, Lontoon köyhässä Whitechapelin kaupunginosassa vuonna 1888 toiminut sarjamurhaaja, jonka sanotaan murhanneen veitsellä ainakin viisi naista (tai neljä tai paljon enemmän). Poliisi ei koskaan saanut henkilöllisyyttä selville. Kaikki uhrit  silvottiin ja tapettiin veitsellä ja jokaiselta vietiin sisäelimiä. Taitavan veitsenkäytön takia syyllisiksi epäiltiin niin teurastajia, kirurgeja kuin lääkäreitäkin, mutta epäiltyinä ovat olleet myös eräs kuninkaallinen parturi ja taitelija ja monet muut.
(Lähde: Wikipedia)

Polly, Annie, Elizabeth, Catherine ja Mary Jane on murhattu syksyllä 1888. Kirja on järisyttävä teos näiden naisten todellisesta elämästä. Heitä kaikkia kutsuttiin "huono-onnisiksi" ja prostituioiduiksi, vaikka vain kaksi heistä oli varsinaisesti ammatissa työskennelleitä. Edelleen, usein koditonta naista pidettiin automaattisesti prostituoituna. Olivat naiset sitten moraalisesti kuinka löyhätapaisia tahansa, niin he olivat tavallisia naisia, vaimoja ja äitejä, joiden elämään oli tullut vastoinkäymisiä.

Paitsi naisia ja heidän taustaansa kirjassa käsitellään paljon myös tuon ajan historiaa ja ilmiöitä. Millainen oli köyhien ja syrjittyjen yhteiskunta.

Ensimmäinen viidestä kirjan naisesta on sepän tytär Mary Ann Nichols, eli Polly (1845-1888).
Polly sai käydä koulua, osasi lukea ja kirjoittaa, meni naimisiin ja sai kuusi lasta. Perhe pääsi asumaan paremmin, Peabody-säätiön taloihin, joissa oli käytävillä käymälät, pesualtaat yhteisesti aina kahdelle asunnolle ja pohjakerroksessa kylpy, jonka lämmitetyn veden säätiö kustansi, sekä jätekuilu.
Elämä näyttäisi olevan suht hyvässä jamassa, mutta sitten Pollyn mies rakastuu toiseen naiseen. Ja tästä alkaa alamäki.
Monille köyhille köyhäintalo oli ainoa mahdollisuus, ja sinne Pollykin päätyy.
- Yksi köyhäintalon päätehtävistä oli nöyryyttää niitä, jotka olivat siitä riippuvaisia.
Polly ei ollut prostituoitu.

Annie Chapman 1841 - 1888
Annie oli säätyläisluokan herrasmiehen kamaripalvelijan tytär ja perhe asui kasarmialueella.
Tässä luvussa kirjailija kertoo Annien isästä, Georgesta ja kasarmialueista, joissa eläminen ei ollut terveellistä eikä miellyttävää. Annie sai käydä rykmentinkoulua, joka oli parempi kuin työväenluokassa muuten. Eli Annie oli lähtöisin hyvästä perheestä.
Aikuistuttuaan Annie työskenteli kotipalvelijana ja löysi aviomiehen, Johnin, joka oli ajuri.
- Annie isä on ollut lähellä palvelusväen hierarkian huippua, ja niin oli myös Annien aviomies.

Anniella olisi ollut hyvän elämän edellytykset, mutta valitettavasti hän oli alkoholisti. John joutui valinnan eteen.
- Joko John laittaisi Annien tiehensä tai John erotettaisiin palveluksesta.

Alkoholistinainen = epäonnistunut nainen ja viktoriaanisessa yhteiskunnassa murtunut nainen oli langennut nainen.
- Tuohon aikaan alkoholisoitunut nainen oli jotain inhottavaa; hän oli antanut "kaikkien iljettävimpien ja vastenmielisimpien mieltymystensä" tulla ilmi. 
Annie ei ollut prostituoitu.

Elizabeth Stride 1843 - 1888
Elisabeth oli ruotsalaisen maatilan tytär. Maaseudun vanhempien mielestä koulunkäynti oli "tarpeetonta tietoa", mutta Elisabeth oppi kyllä kirjoittamaan ja lukemaan. Lukutaito oli tärkeä, jotta pääsisi ripille ja voisi sitä varten lukea Vähää katekismusta ja muita uskonnollisia kirjoja.
Seitsemäntoistavuotias Elisabeth päätyi Göteborgiin piiaksi. Jostain syystä työsuhde lopettiin ja Elisabeth alkoi viettää "rietasta elämää", jonka seurauksena sai kondylooman eli visvasyylän.
22-vuotiaana Elisabeth päättää muuttaa siirtolaiseksi Englantiin, jossa avioituu ja elää värikästä elämää. Muuton myötä alkaa kirjoittaa nimensä Elizabeth.
- Elizabeth oli ollut tytär, vaimo, sisko, rakastajatar, ulkomaalainen sekä eri aikoina seksiä myynyt nainen.

Tässä luvussa Rubenhold kertoo mm. Ruotsin ja Göteborgin oloista.

Catherine - Kate "Chick" Eddowes 1842 - 1888
Perhe joutui muuttamaan Wolverhamptonista Lontooseen kun Kate oli vajaan vuoden ikäinen. Katen isä oli ammatiltaan tinuri. Tästä ammattikunnasta kirjassa kerrotaan tarkemminkin.
Vanhemmat olivat valinneet seitsemästä lapsestaan juuri Katen käymään koulua.
Olosuhteiden pakosta Kate kuitenkin joutui muuttamaan takaisin Wolverhamptoniin sukulaisten hoiviin. 20-vuotiaana Kate alkoi viihtyä pubissa. Sitten Kate tutustui kulkukauppiaaseen, jonka mukana alkoi kierrellä. Eddowesien mukana saamme tutustua tuon ajan kulkukauppiaselämään.
Kate ei ollut prostituoitu.

Mary Jane Kelly 1863 - 1888   
Maryn menneisyys on kaikista epävarmin.
Hän kertoi itsestään tarinoita, joissa oli jonkin verran totta ja jonkin verran keksittyä, mutta kukaan ei koskaan kyennyt varmistamaan, mikä oli totta ja mikä keksittyä.
Ilmeisesti Mary Jane on syntynyt Irlannissa. Mennyt naimisiin 16-vuotiaana, mies kuollut paria vuotta myöhemmin. Päätynyt naispuolisen serkkunsa välityksellä elämään prostituoituna. Eli "iloisessa talossa" Lontoon West Endissä. Yhtään väitettä ennen Lontoon-aikoja ei ole voitu todentaa.
Mary Janen luvussa Rubenhold kertoo myös 1800-luvun naiskaupasta ja bordelleista, huonompi- ja parempitasoisista "iloisista naisista".

Kirjassa kerrotaan myös ajurien maailmasta, sukupuolitaudeista, ehkäisystä, elämästä yleensä, tatuoinneista ja muista tuon ajan asioista.
Rubenhold on kirjoittanut naisten elämästä, syntymästä kuolemaan, niin tarkasti kuin ikinä on saanut selville. Naisilla oli paljon yhteistä, esim. kaikki olivat päätyneet tavalla tai toisella irtolaisiksi. He olivat nukkuneet erilaisissa asuntoloissa, yömajoissa, köyhäintaloissa, porttikongeissa ja oviaukoissa.
- Totuus näiden naisten elämästä ei ollut mitenkään yksinkertainen, eikä sensaatiohakuisella 1800-luvun lehdistöllä ollut pienintäkään aikomusta kertoa naisten tarinaa kokonaisuudessaan (...) Loppujen lopuksi ketään ei kiinnostanut, keitä uhrit olivat tai miten he olivat päätyneet Whitechapeliin.

Rubenhold on tehnyt todella laajan taustatyön tutkimalla asiakirjoja, joita sanomalehtikirjoitusten takaa löytyi. Hän tutki kirkonkirjoja, poliisiasiakirjoja, asukasluetteloita, ammattikuntaluetteloita ja monia, monia muita lähteitä. Kirjan lopussa on 33-sivuinen lähde- ja viitesivusto.

Teoksesta on saatu mielenkiintoinen vaihtelemalla naisten menneisyyden tarinoita ja ajan ilmöitä. Turhaa jaarittelua ei ole. Todella taiten kirjoitettu kirja.

+++++++
Kirjailija, historioitsija:
Hallie Rubenhold, synt. 1971 Los Angeles, Yhdysvallat. Isä on brittiläinen ja äiti amerikkalainen. Massachusettsin yliopistossa kirjailija luki brittiläistä historiaa. Rubenhold asuu Lontoossa.

********
Suomennetut teokset:
Viisi - Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit 2020
BBC suunnittelee kirjasta tv-sarjaa.

Lisäksi Rubenholdilta on ilmestynyt muutamia suomentamattomia teoksia: tieto- ja kaunokirjoja, jotka käsittelevät historian naisia ja muun muassa prostituutiota 1700-luvun Englannissa.

Kirjavihje: Patricia Cornwell: Murhamiehen muotokuva. Viiltäjä-Jack - tapaus selvitetty (suom. ilm. 2003). Cornwell kiinnostui Viiltäjä-Jackistä vieraillessaan Lontoossa v. 2001. Perehdyttyään tapauksen poliisitutkimuksiin ja todistusaineistoon hän sovelsi tutkimukseen nykyajan rikostekniikoita. Kirjassa esitetään vakuuttavia todisteita kuka Viiltäjä-Jack todella oli.
Mielenkiintoinen kirja, jossa myös kuvia ja piirroksia.
...........

Osallistun tällä kirjalla (3/7) Dekkariviikkoon ja huomenna vuorossa kotimainen historiallinen dekkari.

Kirjabloggareiden kirjaviikkoa emännöi tänä vuonna Mari Luetut.net -blogista.
https://luetutnet.wordpress.com/2020/05/20/dekkariviikko-kirjablogeissa-8-14-6-2020/?fbclid=IwAR2Rf48SwNB-Fk_kSTvRMIVUIKbooaIn8oUqZUG_V221MlDNw85_VfRoPpw



Kirjakaupat huomioivat rikoskirjallisuuden pitkään jatkunutta menestystä viettämällä valtakunnallista Dekkariviikkoa 8. - 14.6.2020


^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

Lähetä kommentti