Nicci French: Murheellinen maanantai, 1/8 - dekkari

Hän kuuli kuinka takana Joannan jalat seurasivat hänen askeliaan. Hän ei kääntynyt. Pikkusisko roikkui aina hänen perässään, tuli aina hänen tielleen. Nyt hän kuuli tämän valittavan: "Rosie, Rosie, odota mua!"

Nicci French: Murheellinen maanantai - 1. osa Viikonpäivä -sarjaan - 330 s. - suom. ilm. 2020 - Blue Monday 2011 - suomennos: Raimo Salokangas - kansi: Ari Andersin / Vastavalo.net - Blue Moon - Kirja kustantajalta, kiitos!

1987
Yhdeksänvuotias Rosie on palaamassa koulusta mukanaan viisivuotias pikkusisko Joanna. Rosie on menossa karkkikauppaan ja miettii mitä ostaisi. Ehkä Opal Fruitseja...tai ehkä Maltesereja. Ajatukset ovat karkkiostoksissa ja niin Rosie unohtaa tarkistaa seurasiko pikkusisko perässä.
- "Aina minä joudun odottamaan pikkusiskoa." (...) "Missä se on?" Teatraallisesti huokaisten Rosie laski karkkipussinsa ja meni ovelle katsomaan.

Rosie hätääntyy, juoksee ympäriinsä ja huutaa pikkusiskoaan, jota ei kuitenkaan näy missään. Olisiko juossut kotiin, sinne siis.
- Kunpa se olisi siellä. Kunpa se olisi siellä. Kunpa se olisi siellä (...) "Missä Joanna on"? Rosie, missä Joanna on?"

Cameford Hillin poliisiaseman poliisit, rikosylikomisario Frank Tanner  etunenässä, etsivät ja etsivät.
Turhaan.

Nykyisyys
Sarjan päähenkilö 35-vuotias psykoterapeutti Frieda Klein työskentelee sekä yksityisesti että kansallisen terveydenhoidon parissa. Töitä riittäisi vaikka kuinka paljon, mutta Klein ei ahnehdi potilaita. Asioita pitää sulatella ja miettiä jokaista ihmistä, jonka ottaa vastaan sekä tehdä heistä kunnolliset muistiinpanot.
Frieda Klein ei ole ihmistyyppinä kovin avautuvaa lajia, eikä hänestä tiedetä paljoakaan. Seurusteliko, asuiko jonkun kanssa, oliko naimisissa - sormusta ei ainakaan ollut nimettömässä. Miten pukeutui kun ei käyttänyt miesmäisiä pukuja ja yksinkertaisia hameita? Revittelikö koskaan? Vapautuiko? Joiko ikinä liikaa? Tanssiko? Muutamiin näistä kysymyksistä kirja antaa vastaukset - jonkinlaiset.
Se tiedetään, että Frieda käy mielellään Numero 9:n koruttomassa kahviossa, jossa tuoksuu leipomiselta ja kahvilta.
Se tiedetään myös, että Frieda kärsii unettomuudesta, ja vaeltelee öisin autioita katuja.
Sekin tiedetään, ettei naisella ole matkapuhelinta.

Kaksikymmentäkaksi vuotta on kulunut ja sitten tapahtuu toinen mystinen katoaminen, joka sekään ei tunnu selviävän vaikka rikosylikomisario Malcolm Karlsson väkineen yrittää parhaansa. Malcom Karlsson oli aikanaan perinyt Frank Tannerin työt, joten oli luontevaa käydä tapaamassa varhaiseläkkeelle jäänyttä poliisikollegaa ja keskustella vanhasta keissistä. Tanner ei ollut saanut tapaukseen mitään tolkkua.
- Ainuttakaan varsinaista todistetta ei ollut.  (...) Ei vain ollut mitään. Kuinka sitä analysoi ei-mitään? 

Klein saa potilaan, joka käy säännöllisesti vastaanotolla ja alkaa kertoa aina samantyylisiä kokemuksia ja unia.
- Sydämeni tuntuu liian isolta rintaani. Suussani on maku, kuin metallin. Tai veren. Ja minulla on ajatuksia, kuvia kulkee mielessäni. Herään öisin niihin. En pysty - on kuin en olisi omassa elämässäni. 

Jossain vaiheessa Klein alkaa miettiä ja yhdistellä asioita ja päättää varmuuden vuoksi ottaa yhteyttä poliisiin.

Frieda Klein tutustuu myös ukrainalaiseen rakennusmieheen Josef Morozoviin. Heidän ensitapaamisensa oli hieman erikoinen. Frieda oli vastaanotollaan kun kuulee natisevaa ääntä, joka voimistuu ja muuttuu kirskumiseksi. Lopulta muuttuu lähes räjähdykseksi. Ääni tulee sisältä - Friedan huoneistosta.
- Jotain putosi katon läpi: laastia, puunpalasia, mutta ennen muuta mies. Hän putosi raskaasti matolle. Laastinpaloja varisi hänen päälleen (...) Se oli mies. Hän oli tukevatekoinen, takkutukkainen, yllään haalarit.

Tarinan varsinaiset kysymysmerkit ovat kadonneet henkilöt: vuonna 1987 kadonnut tyttö ja nykyisyydessä kadonnut toinen henkilö. Mitkä ovat heidän kohtalonsa?

Edellinen suomennos ilmestyi neljätoista vuotta sitten. Luin aikoinaan kaikki Frenchit ja pidin. Ihmettelin miksi yht'äkkiä suomentaminen lopetettiin. Niinpä olin iloissani kun Blue Moon ilmoitti alkaneensa suomentaa pariskunnan tuotantoa. Viikonpäivä -sarjan ensimmäinen osa on vuodelta 2011. Pidinkö tästä dekkarista yhtä paljon kuin aiemmista, joista minulla ei ole oikeastaan muuta mielikuvaa kuin pelkkä pitäminen?
Murheellisen maanantain tarinoiden johdattelu aloitettiin aika kaukaa ja kun aloitetaan, niin se onkin perusteellista - vähän liiankin. Päähenkilöillä, ja etenkin Frieda Klenilla on vahva rooli kirjassa. Pidinkö hahmosta? En erityisemmin, sillä hän vaikutti aika kolkolta tyypiltä. Positiivista on se, että hän tahtoo tehdä työnsä hyvin, paneutua asiakkaidensa ongelmiin. Kleinin hahmosta puuttuu kuitenkin lämpö. Onko French suunnitellut hahmosta tällaisen, vai onko omaa tulkintaani?

Nähtäväksi jää paljonko muiden henkilöiden tapahtumia tulee jatkossa mukaan: esim. Malcolm Karlssonin ja Josef Morozovin (vai oliko hän kertatuttavuus). Mitä jatkossa kuuluu Friedan rakkauselämään?

Kirja on väkivallaton psykologinen trilleri, johon kaipasin enemmän vauhtia ja nopeampaa tempoa, etenkin alkupuolelle. Jännityksen ylläpito onnistui, sillä oli pakko saada tietää vähintään molempien kadonneiden kohtalot. Se mistä etenkin pidin, oli loppupuoli, sillä French onnistui yllättämään, ainakin minut.
Mielenkiintoista tutustua myös seuraavaan osaan, joka oikeastaan vasta näyttää millainen sarja on tulossa. Sen vuoksi on kiva, että Tiistai taakse jäänyt ilmestyy jo lokakuussa.
Kannattaa tutustua, voi olla hyvä sarja tulossa.

Ruostuneita kaiteita. Umpeen naulattuja ovia. Pysäköityjä autoja rivissä. Tyhjiä toimistorakennuksia, kaikki ne tietokoneet ja puhelimet levossa pyhien ajan. Kauppoja graffitien peittämine metalliluukkuineen.


+++++++++
Kirjailija / kirjailijat:
Nicci French = aviopari, joka on kirjoittanut yhdessä kaksikymmentä romaania.
Nicci Gerrard, synt. 1958 Worcestershire, Yhdistynyt kuningaskunta, kirjallisuuden opettaja, toimittaja
Sean French, synt. 1959, journalisti

***********
Ilmestyneet suomennokset:
Pimeyden syli 2001 - Ihon alla 2002 - Kylmän kosketus 2003 - Pedon hymy 2004 - Syöksykierre 2006    ---   Kaikki kirjat ovat itsenäisiä teoksia.

Viikonpäivä -sarja (8 osaa, jonka päättää Day of the Dead)
Murheellinen maanantai 2020 - Tiistai taakse jäänyt - ilmestyy lokakuussa 2020

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

 1. Tämä tulee pian luettavaksi. Odotan kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 👍 Minäkin odotin, ja hyppäsi kyllä pinossa muutaman kirjan yli.

   Poista
 2. Kiinnostavaa! Vanhemmat Nicci Frenchit ainakin olivat ihan huippua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö. Toivon, että seuraaviin tulisi vähän enemmän actionia kuin mitä tässä oli. Pianhan se selviää..

   Poista

Lähetä kommentti