Martin Österdahl: Rautaenkelit & A Yi: Täydellinen rikos - dekkari - lyhyehkösti

Kiinalainen ja ruotsalainen dekkari ovat keskenään erilaisia kuin yö ja päivä. Onnistuuko täydellinen murha? Rautaenkeleissä Max Anger törmää outoihin kuolemantapauksiin ja moneen, moneen muuhun asiaan. 

A Yi: Täydellinen rikos, 166 s. - suom. ilm. 2020 - Xiamian, wo gai gan xie shenme 2012 - suomennos: Rauno Sainio -  kansi: Perttu Lämsä - Kustannusosakeyhtiö Aula & Co ******** kirjaston kirja

Mies ostaa puvun, vyön, kenkävoiteen, stiletin, nailonköyden, hajuveden, salkun, silmälasit, pakkausteippiä, kivennäisvettä ja valmistautuu murhaamaan.

Lukiota lopetteleva nuorukainen houkuttelee koulukaverinsa luokseen, tappaa hänet ja lähtee karkumatkalle. Siinä on tämän ohuen kirjan sisältö lyhykäisyydessään.
Miksi mies päätyy tällaiseen ratkaisuun ja jääkö kiinni rikosestaan? Mies pohtii matkallaan vaihtoehtoja: 1. jatkaisiko pakenemista? 2. antautuisiko? 3. tekisikö itsemurhan? Toteutuuko joku näistä vaihtoehdoista?

Erikoinen ja lyhyt (vain 166 s.) rikostarina, mutta oliko rikos täydellinen? Yksinäinen, tyytymätön  nuorimies on on tarinan kertoja, josta jäi tympeä maku suuhun. Kirjan lyhyin luku on vain kaksi sanaa: "Naps, naps.

Täydellinen rikos on ainakin erilainen dekkari, mutta muuten ei ihan ollut minun tyyliseni. Tosin on mielenkiintoista lukea myös muitakin kuin pohjoismaalaisia dekkareita. 

++++++++++
Kirjailija:
A Yi synt. 1976 Ruichang, Jiangxi, Kiina. A Yita pidetään eräänä lahjakkaimmista kiinalaisista nykykirjailijoista, jonka läpimurtoteos Täydellinen rikos oli. Ennen kirjailijan uraansa Yi on työskennellyt poliisina, sihteerinä ja kustannustoimittajana.

***********
Ilmestyneet suomennokset:
Täydellinen rikos 2020
...................................
Martin Österdahl: Rautaenkelit, 3. osa Max Anger -sarjaan, 459 s. - suom. ilm. 2019 - Järnänglar 2019 - suomennos: Aki Räsänen - kansi: Perttu Lämsä - Aula & Co ******** kirjaston kirja

Max Anger on entinen sotilas, jolla perinnöllinen geneettinen poikkeama, joka voi aiheuttaa *) neurodegeneratiivisen sairauden. Niinpä Anger on jäänyt voimakkaasti riippuvuutta aiheuttavien bentsodiatsepiinien koukkuun. Max asuu hulppeassa 600 m²  asunnossa. Tarinassa kerrotaan miten Max on sellaiseen asuntoon päätynyt.

Max on varttunut saarella ja on myymässä kotitaloaan. Ennen myyntiä pitäisi kuitenkin katsoa mitä kaikkea talosta löytyy ja ottaa kaikki arvokas talteen. Isän työhuoneen lukitusta arkistokaapista löytyy vanhoja kuolinilmoituksia ja artikkeleita 1970-luvun eräästä mahtavasta skandaalista, jossa Ruotsi oli tehnyt ison virheen. Isä, Jacob Anger, oli nähnyt venäläisuhkaa kaikkialla ja kiihtynyt kaikista salaliittoteorioista. Miten isä liittyy tarinaan?
Max kiinnostuu isän vanhoista papereista ja muistiinpanoista ja ottaa ne mukaansa tutustuakseen niihin paremmin.

Max Anger työskentelee Sarah Hansenin perustamassa Vektorissa, joka erikoistui turvallisuus- ja demokratiakysymyksiin Itämeren alueella ja Venäjällä.
Nyt toimistolla on maksamattomia laskuja, joten lisätehtäviä pitäisi saada.
- Keskittyminen Venäjään ja Itämereen ei riitä viemään firmaa eteenpäin.

Ja toimeksiantohan tulee. Jerusalemissa ruotsalainen diplomaatti on pudonnut luksushotellin parvekkeelta ja kuollut. Max Anger lähetetään paikalle selvittämään epäilyttävää kuolemaa.
Angerin tutkiessa alkaa löytyä muitakin outoja kuolemantapauksia ja yllättäviä asioita. Lopulta Max Anger on sellaisessa solmussa, ettei enää tiedä kehen luottaa ja onko oma henki turvassa.
Ja mitä lapsuuden kotitalon kaapin muistiinpanoista mahtaakaan löytyä?

Jotain todella isoa on kuitenkin tekeillä, mutta saako Max Anger selville mitä se on?

Tarinaan on ympätty minusta liikaa tapahtumia, mm. asekauppoja, miljardien lahjuksia, raaka-aineryöstöjä, salaliittoteorioita, rahan liikehdintää eri maiden välillä, poikkeavaa käyttäytymistä osakemarkkinoilla, ulkomaanoperaatioita. Palmekin on sekoitettu mukaan.
Tarinassa on myös takaumia 1980-luvulta.

Itse luen mielelläni sarjojen osat järjetyksessä, mutta kirjan voi lukea myös itsenäisenä teoksena, jollei välitä tietää Max Angerin isästä ja muusta yksityiselämästä, joka jää auki eräältä osin tässä kolmannessa osassa.

Jos minun pitäisi verrata Österdahlin kirjoja joihin muihin kirjoihin, niin ensimmäisenä tulee mieleen Ingar Johnsrud. Molemmilla on kirjoissaan paljon tapahtumia, samantyylisiä aiheita (salaliittoja, terrorismia, aseita yms)  Kumpikin on sotkenut perhettä mukaan tapahtumiin ja eikös myös Johnsrudin Fredrik Beierilla ole joku riippuvuus, lääke??
Veikkaan, että jos tykkää toisen kirjailijan kirjoista, niin pitää toisenkin. Kirja on hyvin kirjoitettu, mutta pidän enemmän tarinoista, joissa on keskitytty vähempiin aiheisiin.

P.S. Neurodegeneratiivinen sairaus eli rappeuttava sairaus on mikä tahansa sairaus, joka aiheuttaa aikaa myöten haitallisia kudosmuutoksia rappeuttaen siten elimistöä tai muuta kehoa, esim. Alzheimerin tauti, sepelvaltimotauti tai syöpä.
(Lähde: Wikipedia)

P.P.S. Minusta kansikuva on tarinan kannalta harhaanjohtava.

Kirjailija::
Martin Österdahl, synt. 1973 Sollentuna, Ruotsi. Österdahl oli Ruotsin television ohjelmajohtajana 2008 - 2014. Kirjailija on opiskellut Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimusta ja taloustieteitä. Österdahl asuu nyt lähellä Tukholmaa, mutta on asunut myös Venäjällä 1990-luvulla.

********
Ilmestyneet teokset:
Max Anger -sarja;
Armoton todellisuus 2017 - Kymmenen on kuoltava 2018 -  Rautaenkelit 2019

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter   

Kommentit