Jane Harper: Luonnonvoimat, dekkari, 2. osa

Leiriytymispaikka oli heidän saapuessaan pilkkopimeä. Vaelluksen viimeinen kilometri oli edetty etananvauhtia: hiivitty hitaasti taskulampun valossa ja pysähdytty sadan metrin välein katsomaan karttaa.

Jane Harper: Luonnonvoimat (2. osa Aaron Falk -sarjaan) 400 s. - suom. ilm. 2020 - Force of Nature 2017 - suomennos: Tuulia Tipa - Tammi *********arvostelukappale kustantajalta, kiitos!

Eräästä firmasta lähtee viisi miestä ja viisi naista vaellukselle Giralangin ylängölle, luonnonpuistoon. Miehillä on eri reitti kuin naisilla, mutta loppukohtaamispiste on sama. Kymmenen lähtee, mutta yhdeksän palaa, yksi naisista jää tulematta. Missä on Alice Russell, jonka poistumista kukaan ei myönnä nähneensä.

Keskusrikospoliisin tutkija Aaron Falk on töissä Melbournen talousrikosyksikössä. Aaron ja Carmen Cooper ovat työskennellet yhdessä erään tapauksen parissa kolmen kuukauden ajan. Eräänä päivänä Carmen soittaa Aaronille ja kertoo, että Alice Russell on kadonnut työpaikkansa virkistäymismatkalla. 
- Jotkin asiat eivät kuitenkaan unohtuneet. Falk oli ollut hädin tuskin teini-iässä, kun Giralangin ylänkö oli ensimmäistä kertaa noussut iltauutisten pääaiheeksi.

Miksi? Koska tuolloin ylängölle oli kadonnut naisia, joista yhtä lukuunottamatta kaikki muut oli löydetty. Aaronin mielessä alkaa "kummitella " mies menneisyydestä - Martin Kovac. Kovac oli ollut syyllinen näihin rikoksiin, saatiin kiinni ja on ollut jo kuolleenakin vuosikausia.

Aaron soittaa osavaltion poliisille, ylikomisario Kingille, joka kertoo sen hetkisen tilanteen.
Aaron ja Carmen päättävät lähteä luonnonsuojelualuelle osallistuakseen Alicen etsintöihin. Mutta miksi ihmeeessä talousrikostutkijat lähtevät etsimään kadonnutta naista?

Juonta puretaan nykyisyydessä sekä seuraten naisten vaellusta. Miten viisi erilaista ja eri asemassa olevaa naista pärjää erämaavaelluksen ankeissa oloissa, ilman puhelimia, ilman mukavuuksia?

Mitä lopulta on tapahtunut? Löytyykö Alice? Millaista elämää vaeltajat olivat eläneet? Nyt heillä on aikaa puhua siitäkin. Onko menneisyyden tapahtumilla osuutta katoamiseen?

Tarina etenee hyvin ja juonta keritään pala palalta auki. Olisin taas vähän tiivistänyt, koska itse tapahtumia on sen verran vähän, mutta tämä on taas makuasia.

Kuivassa kaudessa toivoin lisää Aaron Falkin persoonan avaamista. Sitä ei nytkään tapahtunut, joten Aaron jää edelleen aika etäiseksi. Kirjassa puhutaan kovin usein Falkin ja isän keskinäisestä huonosta suhteesta. Kaipasin kertausta miksi Falkin toisessa kädessä on palovamma ja miksi Falkilla on ollut huonot välit isänsä kanssa. Ensimmäisessä osassa syyt kerrotaan, mutta jollei ole lukenut Kuivaa kautta, niin lukija voi jäädä miettimään.
Harper on hyvä luontokuvaaja ja saatoin kuvitella itseni tuonne erämaavaellukselle. Tosin vaeltaminen ei ole oikeasti minun juttuni, joten ehkä moni asia siksi tuntui vieläkin"ahdistavammalta".
Pidin Luonnonvoimista, mutta enemmän Kuivasta kaudesta, jossa tuntui tapahtuvan enemmän.

Kumipuut väistyivät, ja he saapuivat huimaavan näköalan äärelle. Kumpuilevat kukkulat ja laaksot levittäytyvät heidän allaan aina horisonttiin asti. Pilvien varjot saivat aikaan vihreän meren, joka väreili aaltojen lailla.

P.S. Australian luonnossa oli (ainakin minulle) vieraita lintulajeja, kuten seppäkotinga, joka on kotingojen heimoon kuuluva varpuslintu. Ja isonauraja, joka on kuningaskalastajien heimoon kuuluva lintu, joka kuuluttaa kovalla äänellä reviirinsä. Lintujen hillitön käkätys sai Euroopasta saapuneeet uudisasukkaat pois tolaltaan. He antoivat linnulle nimen "launghing jackass". Kooltaan lintu on 39-42 cm.

++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Monesti palkittu kirjailija ja toimittaja Jane Harper on syntynyt v. 1980 Manchesterissa. Perhe muutti Australiaan kun Harper oli 8-vuotias. Teini-ikäisenä Jane Harper muutti takaisin Britteihin perheensä kanssa, mutta palasi myöhemmin. Asuu nykyään Melbournessa.
(Lähde: Jane Harperin kotisivu)

**********
Ilmestyneet suomennokset:
Kuiva kausi 2019 - Luonnonvoimat 2020 - HUOM. Kadonnut mies ilmestyy huhtikuussa 2021

Muut:
The Lost Man 2018 (Itsenäinen teos. Toivottavasti sekin suomennetaan.)

Edit: Neljäskin kirja tulossa. Harper oli helmikuussa Tasmaniassa tekemässä taustatyötä.
Edit 1.5.2020 Luin juuri twitteristä Jane Harperin twiitin, että The Survivors (tuo Tasmania-kirja) ilmestyy Australiassa syyskuussa ja vuoden  2021 alussa muualla. Milloin ehtinee Suomeen?
Edit: ilmestyy keväällä 2022

Linkki ensimmäiseen osaan: Kuiva kausi:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/05/jane-harper-kuiva-kausi-dekkari.html

Kommentit

  1. Tykkäsin sekä Kuivasta kaudesta että Luonnonvoimista, mutta pieni tiivistäminen ei olisi tosiaan ollut pahitteeksi tässä. Ja vaikka olin lukenut Kuivan kauden, en enää muistanut mitään Falkin isäsuhteesta tai kaikesta muustakaan aiemmin kerrotusta, joten pieni kertaus olisi myös ollut paikallaan. Tuosta Harperin luontokuvauksesta tykkään!

    VastaaPoista
  2. Nämä ovat olleet kyllä kelpoja kirjoja. Austraalian luontoa on kyllä mukava seurata!

    VastaaPoista
  3. Kuiva kausi oli sen verran kiinnostava, että pitäähän tämäkin lukea. Minäkin tykkäsin luontokuvauksista. Kiinnostus heräsi jo tulevaan, kun kerroit, että kirjailija teki taustatyötä Tasmaniassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin odotan tulevia, ja etenkin tuota neljättä kirjaa, mistä sitten kertookaan.

      Poista
  4. Viihdyin Luonnon voimien parissa. Australia ja sen luonto on ihan kirjoittamaton lehti elämässäni. Innostuin tosi paljon - varsinkin kun vaellus on minun juttuni. En missään tapauksessa olisi halunnut tiivistystä. Tunnelma tiivistyi ihan tarpeeksi näinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aina tykännyt lukea Australiasta kertovia kirjoja, koska minulla on siellä sukua. Maassakin olen käynyt ja toivon, että vielä joskus sinne matkustaminen olisi mahdollista.

      Poista

Lähetä kommentti