Erik Axl Sund: Nukkemestari, osa 2/3 - dekkari

Täällä on kumma kyllä sama taivas kuin kotona. Ja vesi on samaa, koska kaikki vesi maapallolla kuuluu yhteen. On yksi ainoa vesi johon hukkua ja yksi taivas johon lentää kun on kuollut.

Erik Axl Sund: Nukkemestari, 459 s. - suom. ilm. 2020 - Dockliv 2019 - suomennos: Kari Koski - Otava **********arvostelukappale

Eräs taksikuski oli löytänyt ruumiin. Kuollut on nuori tyttö, jolla oli päällään ohut punainen mekko.
Paikalla olevat poliisit aprikoivat onko kyseessä itsemurha vai jotain muuta. Ruumiin läheltä löytyy kännykkä, jossa on selfieitä ja tekstareita. Yhdessä lukee "Nukkemestari", eikä poliiseilla ole hajuakaan mitä se voisi tarkoittaa, mutta he tietävät erään henkilön, joka ehkä saattaisi tietää - Kevin.

Mercy syntyi kesäkuussa 1996 pienessä kylässä Kano-nimisen kaupungin lähellä Pohjois-Nigeriassa.
Mercy, joka tarkoitaa joissakin maissa kukkaa, näyttää kymmenen vuotta ikäistään vanhemmalta.
- Hän on kovempi. Tylympi. Mercyllä ei ole haavoja, pelkkiä arpia. 

Viisi vuotta aiemmin Mercy oli vielä asunut Nigeriassa, mutta sitten elämä maassa muuttui hengenvaaralliseksi ja perhe lähti - määränpäänä Ruotsi. Kaikki ei matkalla mennytkään suunnitellusti ja rahaa joudutaan hankkimaan kyseenalaisin keinoin.

Nova on ruotsalainen nuori koulua käyvä tyttö, joka asuu isäpuolensa ja äitinsä kanssa. Koti ei ole se paras mahdollinen, sillä siellä juopotellaan, rällästetään ja remutaan. 11-vuotiaana Nova tekee ratkaisevan virheen.
- Mustat kirjaimet hapsottavat tietokoneen ruudulla kuin ällöttävät hyönteiset, ja tuntuu kuin koko maailma tietäisi mitä hän oli viime kuukaudet tehnyt.

Nova menee vessaan.
- Hänen päässään kohisi hiekka ja sora (...) Hän riisuutui ja asettui peilin eteen. Ja otti käteensä kännykän.

Love Martinsson työskentelee toiminnanjohtajana ja terapeuttina nuorten tyttöjen asuntolassa.
- Asukkaat, seitsemän tyttöä neljästä- seitsemääntoista, kutsuvat asuntolaa Noidankattilaksi. 

Asukkailla on erilainen tausta, joku on jo neljätoistavuotiaana esiintynyt väkivaltapornoelokuvissa, jotkut on pahoinpidelty ja toiset raiskattu. Love yrittää voittaa tyttöjen luottamuksen ja saada heidät puhumaan kokemuksistaan, eheyttää heitä.

Kevin Jonson on lapsesta asti etsinyt logistiikkavirheitä.
- Elokuvia katsellessa hän pitää yleensä kynän ja paperia käden ulottuvilla valmiina merkitsemään muistiin mokia, kuten klaffivirheitä tai anakronismeja. Hän ei tee sitä pelkästään huvin vuoksi vaan harjaannuttaakseen huomiokykyä, josta on hyötyä töissä.

Kevin on rikosteknikko. Hän sai viran keskusriksopoliisista heti valmistuttuaan, koska on etevä rikosteknikko ja oli tehnyt pätevän lopputyön pedofiilien jäljittämisestä internetissä.
Ja nyt Kevinin apua tarvitaan.

Kuka on Nukkemestari ja mitä hän touhuaa? Entä punamekkoinen tyttö, kuka hän on ja mitä hänelle on tapahtunut? Mikä on Mercyn ja Novan kohtalo? Mitä tapahtuu Noidankattilassa? Ja mitä Kevin saa selville? Ja mitä kaikkea vielä! Tarinassa on juonenkäänteitä riittämiin.

Kaikki, jotka ovat lukeneet yhdenkin Sundin dekkarit tietävät tyylin ja se ei ole todellakaan mitään kevyttä ja helppoa. Kirjailijat pureutuvat juuri niihin synkkiin ja ikäviin aiheisiin. Tämäkään osa ei tee poikkeusta. Järkyttävä trilleri, jossa syöksytään netin pimeimpiin ja iljettävimpiin syövereihin. Huh huh!
Kirjan luettuani, panin sen syrjään, sillä en halunnut heti uudestaan palauttaa mieleeni trillerin sisältöä. Olen lukenut kaikki Sundin dekkarit ja tämä on niistä "pahin", ainakin minulle. En ole herkkä lukija, eivätkä tarinat eivät tule uniin. Mutta tämä, tämä napsahti.
Tarina on hyvin kirjoitettu, sitä ei voi kieltää. Tekstistäkään en voi valittaa. Ja onhan tämä siinä mielessä hyvä trilleri, että saa lukijan reagoimaan. Aihe sen sijaan on kamala, raaka, julma. Mitään ei ole kaunisteltu eikä siloteltu. En halunnut kirjoittaa kirjan moninaisista juonenkäänteistä enempää, joten jokainen saa muodostaa oman mielipiteensä, pitääkö vai ei.
Aiheensa ja sen käsittelyn takia en suosittele kirjaa herkille ihmisille.

Taivas ja meri sulautuivat yhdeksi mustaksi massaksi. Kuoltuaan pääsee taivaan mereen. 

P.S. Grooming-prosessissa yleisiä alkamistapoja ovat lapsen kehuminen ja kuvan kommentointi. Osana voi olla ystävällisyyttä, hellyyttä ja lahjojen antamista ja myöhemmin jopa kiristystä.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++++++
Pari sanaa kirjailijoista;
Erik Axl Sund = kahden kirjailijan nimistä muodostuva pseud.
Jerker Eriksson, synt. 1974 / Gävle. Mies on toiminut myös punkelektrobändin tuottajana ja kiertänyt bändin ja Håkanin kanssa Itä-Euroopassa 2000-luvun alkupuolella. Työskennelyt myös talonmiehenä, lastaajana, varaston johtajana ja vankilakirjaston hoitajana. Asuu Tukholmassa. Harrastaa elokuvia, musiikkia ja jalkapalloa.
&
Håkan Axlander Sundquist, synt. 1965 / Linköping. Ennen kirjailijauraa mies on toiminut ääniteknikkona ja muusikkona. Sundqvist on myös taiteilija, jonka teoksia on esitelty yli viidessäkymmenessä näyttelyssä ympäri Skandinaviaa. Asuu Tukholmassa. Harrastaa jalkapalloa ja taidetta.
(Lähde: Otava / varistyttö.fi -sivut)

**********
Ilmestyneet teokset:
Varistyttö -trilogia:
Varistyttö 2014 - Unissakulkija 2014 - Varjojen huone 2014

Melankolia-trilogia:
Lasiruumiit 2015 - Nukkemestari 2020 -

#lukuviikko

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

 1. Mielenkiintoista lukea toisen bloggaajan mielipiteitä tästä kirjasta! Itselle Varistyttö-trilogia oli kaikkein pysäyttävin kyseisen kirjailijakaksikon teoksista. Mielenkiinnolla jään odottelemaan, millainen Melankolia-trilogian viimeinen opus tulee olemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjarouvan elämää11. kesäkuuta 2020 klo 18.41

   Eikö. Ihmiset ovat erilaisia ja niinpä blogitkin. Se on hyvä asia. Mielenkiinnolla minäkin odotan. Aion kyllä lukea, vaikka tämän aihe olikin minulle aika raju.

   Poista

Lähetä kommentti