Antto Terras: Viro (sensuroimaton) - matkailu, huumori

Virolaisten ja suomalaisten suhdetta voi hyvinkin verrata parisuhteeseen. Alussa oli rakastumista ja löytämisen iloa (...) Kunnes arki ja ruuhkavuodet tavoittivat lahden kummatkin rannat (...) Rakkausliitto oli ajautunut järkiliitoksi.

Antto Terras: Viro (sensuroimaton), 179 s.- ilm. 2020 - kansi: Elina Warsta - Into Kustannus Oy ******* arvostelukappale

Kirja alkaa kirjailijan esipuheella: 
Rakastettu lukijani,
   olen kirjoittanut VIRO (sensuroimaton) -teoksen juuri Sinua varten, sydänverelläni ja koettelemuksia karttamatta. Käsillä on kirja, joka tahtoo olla tuorein Vironmaan kronikka, uusin kansojemme määrittelyopas ja raikas yleiskatsaus  naapurimme nykyoloihin...

Kirja on pääosin matkailuopas, jossa Terras vierailee lukuisissa paikoissa, kertoen niiden nyky -ja muinaishistoriasta. Miksi tällainen opas syntyi? No vahingossa, kuten Terras lopussa sanoo *).

Kirjaa edelsi Viron valtiollisen matkailutoimen Visit Estonian idea, jossa Terras kiertäisi kaksi viikkoa kameramiehen kanssa ympäri Viroa ja matkalla kuvattaisiin kaikki kiinnostavat ja vähemmän kiinnostavat paikat.
- Visit Estoniassa oltiin varmoja, että Virolla on edelleen paljon annettavaa. Suomalaiset piti saada Tallinnan ulkopuolelle, syvälle sisämaahan ja saarille. Keinoja kaihtamatta.

Kuvatusta materiaalista olisi tarkoitus koota televisiosarja. Mukaansa Antto Terras otti kuvaaja-Villen. Miten Antto ja Ville onnistuivat kuvausreissullaan, se selviää kirjoituksen loppupuolelta.

Kuten allaolevan kuvan sisällysluettelosta näkyy, Antto ja Ville kiertävät ihan kohtuullisesti eri paikkoja.

Suomalaisten Viron-rynnäkkö alkoi lähes 30 vuotta sitten, jolloin Viron kallein hankinta maksoi vähemmän kuin Suomen halvin, joten matkustusmotiivia ei tarvinnut kaukaa hakea.
Tuolloin tosin tavaramäärät ja laatu olivat toista kuin nykyään. Ja jossain vaiheessa alkoi viinaralli, jolloin vain käytiin päiväseltään Tallinnassa ostamassa alkoholia. Monet kävijät luulivat tuolloin, että Viro on nyt nähty, näin tuumaa Terras.

Kirjan alkupuoli käsittelee Suomen ja Viron suhdetta, turismia, lauttatoimintaa, matkailua yleensä sekä luokkayhteiskunnan jakoa:
- Terras jakaa virolaisen luokkayhteiskunnan neljään osaan. 1. Syntyperäiset politikoivat ja yrittävät virolaiset 2. Työtätekevät ja omillaan pärjäävät 3. Vironvenäläiset 4. Sellaiset maahanmuuttajat, jotka eivät tuo tullessaan rahaa tai osaamista sekä turvapaikanhakijat.

Kirjassa pohditaan myös hintatason nousuja. Tavarat ja palvelut (esim. hotellit, kylpylähoidot) eivät olekaan enää niin edullisia kuin aiemmin, ainakaan Tallinnassa. Yleisesti ottaen, verrattuna 1990-luvun hintavuosiin Viro on tietysti liian kallis.

Tiedon jakamisen lisäksi (huumorilla ja ilman) kerrotaan eri matkailunähtävyyksistä, jotka ovat usein hyvin samanlaisia.

Lisäksi perinneruuat ja -juomat saavat satikutia:
Perinneruoka on luultavasti yhtä pahaa kaikkialla maailmassa.
Tästä huolimatta Antolle ja Villelle tuntuivat ruuat ja juomat hyvin maistuneen, ehkä liiankin hyvin?
Miehet saivat myös mukaansa eri paikoista kohtuullisen paljon alkoholia, mutta mitä Antto ja Ville tekivät näille pulloille? Se jätetään nyt lukijan luettavaksi.

Suomessa pidettävät Martin markkinatkin  (Suomen suurin vuotuinen Viro-tapahtuma) saa osansa Terraksen humoristista otteesta. Mutta kirjailija toteaa myös, että markkinoille saapuva ja koskaan Virossa käymätön henkilö saa maasta kivikautisen kuvan, eikä taatusti halua sinne mennä.
- Martin markkinat ovat asiallisia messuja. Tuolloin kuskataan Virosta Suomeen kaikki mahdolliset verimakkaran ja hunajan kauppiaat, villasukkien ja puukauhojen vuolijoita unohtamatta (...) Markkinahumussa saa Virosta sellaisen käsityksen, että jengi asuu siellä suunnilleen maakuopissa, jyrsii käpyjä, polttaa omat tiilensä ja metsästää keihäillä.

Kirja meni vähän listaamisen puolelle, etenkin kun samantyylisiä paikkoja on niin paljon. Mutta sillehän Terras ei voi mitään. Saamme siis tutustua moniin panimoihin ja museoihin, joita tuntuu Virossa riittävän. Terraksen humoristinen kirjoitustyyli pelasti paljon ja näin ollen kirja oli ihan viihdyttävä ja taisipa jokunen matkakohdekin jäädä mieleen, jos joskus taas Virossa tulee pyörähdetyksi, nimittäin Tallinnaa kauempana.

Miten kävi toimeksiannon?
Visit Estonia sai raakamateriaalia 49 tuntia, joten filmiä on palanut - yli kymmenkertainen määrä mitä oli tilattu. Matkailujohtaja kuitenkin ilmoitti, että kaikki viraston laatukriteerit ja poliittiset tavoitteet täyttävää käyttökuvaa on niukanlaisesti. No, paljonko? Jos muutamia juttuja katsotaan läpi sormien ja joistakin kohtauksista poistetaan ääni, niin käyttökelpoista filmiä jää 1 minuutti  ja kaksitoista sekuntia! Neuvotteluiden jälkeen päädyttiin lopulta kuuteen (vähän erilaiseen) teemajaksoon. Tulivatko koskaan ulos televisiosta, sitä tarina ei kerro.

 *)"Tämä teos syntyi vahingossa, kuten suuret ja merkitykselliset hankkeet aina syntyvät. Haluankin jo tässä vaiheessa lausua vilpittömän kiitokseni tulevasta tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkuudesta ja sitä seuranneesta voitosta, ja edelleen nöyränä suostun ottamaan vastaan Viron hallituksen myöntämän Valkoisen Tähden suurristin käätyineen. "

P.S. Viron väkiluku on 1 320 000, joista kolmannes asuu Tallinassa. Pinta-ala on 45 339 km² ja maa on Baltian maista pienin. Suomenlahden yli Tallinnasta Helsinkiin on 85 km. Virossa on yli 1500 järveä ja noin 800 saarta. Suot kattavat noin 22 % Viron pinta-alasta, joka on toiseksi eniten maailmassa Suomen jälkeen. Viro on Naton ja EU:n jäsenvaltio. Preidentti on Kersti Kaljulaid.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta;
Antto Terras, on virolaissyntyinen suomalainen kirjailija ja koomikko, synt. 1973 Tallinnassa.
On opiskellut myös teatterialaa, mutta työskennellyt sen jälkeen päätoimisena myymäläetsivänä sekä käräjäsaleissa viron kielen tulkkina.
Harrastaa roast-huumorin viljelyä, maahantuontia ja välitystä.

Antto Terras Helsingin Kirjamessuilla syksyllä 2019
(ⓒPiritta's foto)

********
Ilmestyneet teokset;
Stockmann Yard 2015 - Esko - stripparin tarina 2016 - Tauski- elämä ja teot 2016 - Pilkkuun asti. Baarimestarin muistelmateos 2017 - Helsinki-Tallinn Express: "totuus" suomalaisista ja virolaisista 2018 - Tallinnan tappajat - Viron veriset vuodet 2019 - Viro (sensuroimaton) 2020

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit