Bo Svernström: Uhri ja pyöveli - esikoisdekkari

Hän on kaivanut autonavaimen valmiiksi esiin ja pitelee sitä kädessään - varautuneena vai kenties peloissaan? - mutta hän kävelee edelleen huolettomin, liioitellun itsevarmoin askelin.
Kaksi metriä jäljellä. Yksi...

Bo Svernström: Uhri ja pyöveli, 523 s. - suom. ilm. 2020 - Offrens offer 2018 - suomennos: Pekka Marjamäki - alkuperäiskannen kuva: Simon Lilholt - WSOY - Kirja kustantajalta, kiitos!

Tilanomistaja menee latoonsa ja tekee siellä tosi järkyttävän löydön. Rikoskomisario Carl Edson, rikosylikonstaapelit Jodie Söderberg ja Simon Jern sekä tekninen tutkija Lars-Erik Wallqvist ja oikeuslääkäri Cecilia Abrahamsson on kutsuttu paikalle.
Uhri on poliiseille hyvinkin tuttu.

Toimittaja Alexandra Bengtsson on saapumassa töihin. Aftonbladetin toimituksen uutispäällikkö Marvin on iloinen, että vihdoin saatiin paikalle toimittaja, joka osaa paiskia hommia.
- Minulla olisi sinulle yksi homma. Rimbossa on tehty murha, ja jonkun pitäisi mennä sinne. Poliisi ei ole halunnut kertoa tapahtuneesta, mutta me olemme saaneet vihjeen, jonka mukaan kyse on todella raa'asta pahoinpitelystä.

Murha? Pahoinpitely? Siis kumpi? Alexandra tarttuu toimeen ja alkaa selvitellä mitä oikein on tapahtunut. Toimittaja ei osaa tuossa vaiheessa aavistakaan kuinka syvälle tapaukseen vielä jatkossa joutuukaan.

Kun sitten löytyy toinenkin uhri, jolla on rikollinen tausta, alkavat poliisit miettiä olisiko kyseessä joku jengiselvittely. Mutta uhrien määrä vaan tuntuu lisääntyvän ja nyt aletaan miettiä onko heillä ollut jotain yhteistä, menneisyydessä tai nykyisyydessä.

Kuka onkaan lopulta uhri ja kuka pyöveli? Asia ei olekaan yhtään niin selkeä kuin voisi kuvitella.

Esikoisteos, johon on arkailemattomasti kirjoitettu yli 500 sivua, mielenkiintoista. Mutta kantaako tarina? Näin paksut dekkarit useimmiten kaipaavat tiivistystä. Svernström on ollut rohkea ja luottaa tarinaansa.

Tuntuu kuin dekkari olisi kaksi eri kirjaa, sillä ensimmäinen osa on nopeatempoinen: paljon tapahtuu ja väkeä tulee lisää ja lisää. Kuinka ihmeessä kykenen muistamaan kaikki nämä lukemattomat henkilöhahmot! (Onneksi blogistina pidän kirjaa hahmoista, joten voin luntata tarvittaessa.)
Toinen osa on tyystin erilainen. Siinä analysoidaan ja muistellaan menneitä suht verkkaalla tempolla, kunnes kolmannessa osassa koko tarina kursitaan kokoon.
Olisinko tiivistänyt? Kyllä, olisin jättänyt analysointia vähemmälle  sekä myös karsinut alkupuolen tapahtumia ja ihmismäärää. Jo nämä toimenpiteet olisivat jäntevöittäneet tarinaa.

Päähenkilöt olivat mielestäni riittävän erilaisia keskenään ja yksityiselämää oli sopivasti.

Ylläolevat asiat huomioiden pidin kyllä. Paitsi että, oliko pakko olla paikoin niin raaka ja yksityiskohtainen. En siis suosittele kirjaa herkille lukijoille. Yllätykselliset jutut olivat dekkarin parasta antia. Eräässä kohdassa olin keksivinäni erään jutun, mutta se osoittautui silloin vääräksi. Mutta loppujen lopuksi olin ollut sittenkin oikeilla jäljillä, (hyvä minä). Sujuvasti kirjoitettua teksiä,  harhautusmomenteilla ryyditettynä.
Aion kyllä lukea seuraavankin kirjan, sitten kun (tai jos) se suomennetaaan.

P.S. Pyöveli oli kuolemanrangaistuksen toimeenpanija, jonka toimenkuvaan kuului joissakin kulttuureissa myös rikollinen kidutus, kuolleiden elänten korjaaminen kaduilta ja itsemurhaajien hautaaminen. Pyövelin ammattia pidettiin toisinaan halveksuttavana, joten hänelle esim. määrättiin erillinen istumapaikka kirkoissa.
(Lähde: Wikipedia)

++++++++
Kirjailija, toimittaja ja kirjallisuusalan tohtori
Bo Svernström, synt 1964

*********
Ilmestyneet teokset:
Uhri ja pyöveli  2020 - Helmikuussa 2020 ilmestyy Ruotsissa kirjailijan toinen kirja: Lekarna.

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter


Kommentit