Fjell: Saalistaja & Sarenbrant: Kerjäläinen - dekkarit lyhyehkösti


Dekkarisarjojen osia. Komisario Anton Brekke tutkii tapausta, jonka olisi pitänyt olla jo selvitetty ja toisessa kirjassa kerjäläiset joutuvat pelkäämään henkensä puolesta. 


Jan-Erik Fjell: Saalistaja, 399 s. - 4. osa Anton Brekke -sarjaan - suom. ilm. 2019 - Rovdyret 2014 - suomennos: Hanna Arvonen - kansi: Lisa Krebs - HarperCrime ********kirjaston kirja

Tällä kertaa komisario Anton Brekke joutuu tutkimaan murhaa, josta kahdeksan vuotta aiemmin oli tuomittu Oscar Fiva. Ongelmana on nyt vain se, että ruumis on vasta äskettäin löydetty. Näyttää siis siltä, että Fiva on tuomittu syyttömänä. Aikoinaan tiedotusvälineet olivat herjanneet Fivaa jo ennen tuomiota ja pahimpana teilaajana oli ollut Dagbladetin toimittaja Charlotte Warholm.

Löydetty ruumis oli ollut Oscar Fivan lapsuudenystävä ja myöhemmin rikostoveri. Fiva on kuitenkin koko ajan kiistänyt syyllisyytensä. Jollei Oscar siis ole syyllinen, niin kuka on?

Tutkiessaan tapausta Brekke törmää kaikenlaisiin oletuksiin, mm. sellaiseen, että eräs poliisikollega olisi ollut mukana lavastamassa syyllisyyttä. Mutta onko vain huhua?

Saalistajassa edetään kahdella aikajanalla, eli myös tapahtumia, jolloin Oscar on ollut nuori ja kaupungissa on rehottanut huumeongelma. Huumausainekauppassa on ollut erinäisiä jäseniä, joten Brekken on tutkittava heidän osallisuutensa, sikäli kun tyyppejä enää löytyy tai on elossa.

Myös Charlotte Warholm on edelleen työntämässä näppejään tapauksiin. Toimittaja haluaisi tietysti haastatella Oscar Fivaa ja muutamia muita osallisia.

Miten lopulta käy? Kuka /ketkä ovat syyllisiä ja mihin ja miten?

Olen pitänyt kaikista Fjellin Anton Brekke-osista, eikä tämäkään ole poikkeus. Fjell kirjoittaa hyviä tarinoita. Pidän myös päähenkilöstä Anton Brekkestä, jolla on ollut omat ongelmansa sarjan kuluessa, mutta Fjell on selättänyt ne taiten. Dekkarissa tapahtumia on tarpeeksi, vanhaan ei jäädä vellomaan. Takaumat toimivat hyvin, eikä ole pelkoa sekaisin menemisestä. Ihan pikkuisen olisin ehkä keskiväliltä tiivistänyt, mutta lopussa mennään taas, niin että otsatöyhtö vipajaa. Ja mikä parasta, kirjan lopussa on cliffhanger, joten ei kun seuraavaa osaa odottamaan. Onneksi vielä on tulossa ainakin kaksi osaa.

+++++++++
Kirjailija, radiojuontaja:
Jan-Erik Fjell, synt. 1982 Fredrikstad /Norja

*********
Ilmestyneet teokset:
Anton Brekke-sarja:
Ilmiantaja 2017 - Vaaran varjo 2017 - Kostaja 2018 - Saalistaja 2019

Ainakin kahden osan suomennoksia saamme vielä odotella: 5. osa Lykkejegeren 2016  ja 6. osa Gjemsel 2019

Linkki kolmanteen osaan (ja kaupanpäälle Peter Jamesin kirja Kiistaton todiste):

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/03/james-kiistaton-todiste-fjell-kostaja.html

----------------------------

Sofie Sarenbrant: Kerjäläinen, 404 s.  3./ 5. osa Emma Sköld -sarjaan - suom. ilm. 2019 - Tiggaren 2016 - suomennos: Helene Bűtzow - kannen typografia Sanna-Reeta Meilahti & kannen kuva: Svante Sjöstedt - WSOY ******* Kirja kustantajalta, kiitos

Sarenbrantin dekkareiden sisällöistä on vaikea ruveta kertomaan paljastamatta liikaa, sillä tarinoissa on niin paljon jatkomoa edellisistä osista. 
Pääteemana tässä osassa ovat kerjäläiset, joita joku systemaattisesti ottaa hengiltä. Mikä mahtaa olla motiivina? Poliisilla on omat epäilyksensä, mutta ovatko he oikeilla jäljillä? 
Thomas "Nyllet" Nylén kollegoineen jatkaa vanhoja tutkimuksia sekä myös näitä kerjäläismurhia.

Olihan taas tarina. Ei voi sanoa, että Sarenbrantilta puuttuisi mielikuvitusta. Paljon tapahtumia on saatu mahtumaan näidenkin kansien sisälle. Sujuvaa kerrontaa tämäkin dekkari ja plussana loppuosan jännittävyys. Sarenbrantin kirjat ovat helppo- ja nopealukuisia, ja mukaan on sullottu enemmän tai vähemmän myös päähenkilöiden yksityiselämää.
Lisäksi kustantajalle kiitoksia nopeista julkaisuista, saman vuoden aikana kolme osa, ei paha.

++++++++
Kirjailija:
Sofie Sarenbrant, synt. 1978 Tukholmassa, valokuvaaja ja entinen toimittaja. 

********
Kymmenestä ilmestyneestä teoksesta on vain osa suomennettu:
3. osa: Avoimet ovet 2019   -   4. osa: Osasto 73   2019    -   5. osa: Kerjäläinen 2019  -
Sarjassa on vielä 6. osa Syndabocken (2018) eli Syntipukki, joka ilmestyy kesäkuussa 2020
 ja  Skamvrån (2019)

Aiemmin sarjassa ovat ilmestyneet suomentamattomat kirjat: Vila i frid  (2012)  - Andra andningen (2013) - En ole lukenut kumpaakaan, mutta Hemulin Kirjahyllyssä kirjoitetaan toisesta osasta:
http://hemulinkirjahylly.blogspot.com/2019/06/sofie-sarenbrant-andra-andningen.html?m=1

Linkki edelliseen osaan, Osasto 73 (Yhteisbloggaus Emelie Scheppin kirjan "Kadonnut poika" kanssa.) 


Uusi, trilogiaksi suunniteltu sarja, on alkanut kirjalla Bakom din rygg (2017)

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

 1. Tykkäsin kovasti Sarenbrandin kahdesta aiemmasta dekkarista ja tätä olen ootellut kirjastosta. En ymmärtänyt, että kaikki kolme ilmestyvät samana vuonna. No kirjaa jaksaa odottaa ja sitä seuraavaa Syntisäkkiä.
  Miksiköhän kustantaja oli niin julma, että aloitti suomentamisen keskeltä sarjaa? Tosi outoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerjäläisissä tapahtuukin paljon kaikenlaista..
   Joissakin sarjoissa ei haittaa keskeltä aloittaminen, mutta tässä tapauksessa olisin halunnut lukea alusta. Nyt en enää viitsi palata alkuun.

   Poista

Lähetä kommentti