Kirjabloggaajien joulukalenteri 2019: 18. luukku - Pukin paha päivä - lastenkirja



Tervetuloa kirjabloggaajien joulukalenteriin, josta tänään löytyy Kyrön lastenkirja.

Eilinen luukku aukesi blogissa kirjanpauloissa.blogspot.com ja huomenna ollaan joulutunnelmissa
luukussa 19: kulttuurikukoistaa.blogspot.com
Kaikki joulukalenteriin osallistuvat bloggaajat löydät:
https://oksanhyllylta.blogspot.com/2019/12/kirjabloggaajien-joulukalenteri-2019-1.html

Luukun 18 lastenkirja itse asiassa sopii vähän vanhemmillekin. Tuomas Kyrön lastenkirja kiinnosti sen takia, että halusin nähdä millaisella tyylillä kirjailija lähestyy lapsia. Onko jopa kirjoitettu "niin minä mieleni pahoitin"-tyylillä?

Minä muistaakseni keksin koko joulun ja olen melkomoisen tärkeä osa sitä. Sitä paitsi joulupuuhista saa erityisen hyvän palkan. Lasten hyvän mielen.

Tuomas Kyrö & Antti Kyrö: Pukin paha päivä, 110 s. - 1/3. osa Pukki-sarjaan - ilm. 2011 - kansi ja kirjat kuvat: Antti Kyrö - WSOY ******** kirjaston kirja

Uskotko joulupukkiin? Entä lentävään pakettiautoon? Ennen kuin niitä mietimme, niin pistäydytään Mopotie 14 A:ssa, jossa asuu Kössilän perhe. Perheeseen kuuluvat äiti-Kössilä, isä-Kössilä, setä-Kössilä ja satavuotias isomummu Helmi Kössilä. Tietysti myös perheen lapsi, 8-vuotias Manu Kössilä, joka sai kaksi suurta lahjapakettia viime jouluna. Toisessa paketissa oli pöytäjääkiekkopeli ja toisessa rattikelkka. Manu oli kovin ilahtunut lahjoistaan:
- Kiitos isä, äiti, setä, isomummu ja joulupukki! Kiitos Suomi! Kiitos maailma!

Manu haluaa heti kokeilla peliä isomummu-Helmin kanssa, mutta he eivät ehdi pelata kuin tuokion, kun isä ja setä halusivat ottaa mittaa toisistaan - kilpailuhenkisiä kuin ovat. Manua harmittaa.
- Se on mun peli, Manu yritti sanoa. - Meillä on Helmin kanssa peli kesken. Leikkisitte omilla lahjoillanne.

Karvain mielin Manu ja Helmi luovuttivat ja päättivät sen sijaan lähteä kokeilemaan rattikelkkaa. Hui, mikä meno; lumikinoksia, hyppyreitä, mutkamäkiä ja tunneleita. Kunnes äiti saapuu:
- Tuo on vaarallista!...Pitää olla kypärä päässä. Onko kelkassa edes turvatyynyjä?


Ei ole totta, laskeminenkin loppui lyhyeen. - Miksi joulupukki antaa hyviä lahjoja, joita ei saa käyttää? Manu kysyi. Kun äiti miettii vastausta ehättää setä sanomaan: Ei lahjat ole pukilta. Ne on Tarjous-Liiteristä. Tiedäthän Manu ettei joulupukkia ole oikeasti olemassakaan.

Nukkumaan mennessään pettynyt Manu päättää kirjoittaa joulupukille seuraavaa joulua varten:
"Rakas joulupukki. Minä pikkuisen jo epäilen, onko sinua olemassakaan. Nimittäin jos olet, niin järjestä aikuisille niin kiinnostavia lahjoja, että pysyvät poissa tieltä."

Niin, kyllä pukki taitaa olla olemassa, mutta millainen pukki? Pukilla on lempeä luonne ja möhömaha, kyllä. Mutta onko pukki sellainen joksi yleensä kuvitellaan: asustelee Korvatunturilla, ajaa porolla, pukeutuu punaiseen pukuun ja hohottelee? No, ei välttämättä. Tämä pukki asuu Suurkaupungissa, koska Korvatunturilla on aivan liian kylmää ja tuulista eivätkä tv-kanavatkaan toimi kunnolla. Niinpä pukki tonttuineen muutti etelään ja kuinka ollakaan, aivan Manun naapuriin. 

Pukki aloittaa jouluvalmistelut puolta vuotta aiemmin ja on jo lukenut Manun palautteen.
- Mitä teemme Kössilän pojan suhteen?
Sitä pukki alkaa miettiä yhdessä korjaajatonttu Irvinin, toimittajatonttu Pamelan, valvojatonttu Veksin ja kuskitonttu Marilynin kanssa. - Kuinkas me järjestämme leikkirauhan lapsille? 
Kuinka ollakaan, Manu ei ole yksin ongelmansa kanssa. 
- Aikuiset sekaantuu. Pitää mennä ruokapöytään. Ja joulusaunaan. Pitää kuunnella kun äiti laulaa joululauluja kirkossa huonosti.


- Petteri Punakuono viettää ansaittuja eläkepäiviään sohvalla, mutta osallistuu tietysti myös paremman joulun suunnitteluun. -

Tontut ovat olleet ahkeria ja miettineet miten aikuiset saataisiin pysymään poissa lasten touhuista. He päättävät tehdä sanomalehden. Sen voisi purkaa moneen osaan ja jakaa aikuisille, yhdelle kulttuurisivut, toiselle liikennesivut jne. Lehdessä tulisi olemaan 134 sivua. - Lukemiseen kuluu keskimäärin 8 tuntia ja 34 minuuttia.
- Meidän lehden nimeksi tulee Joulun Sanoma. Sillä aikaa kun aikuiset lukevat lehteä, lapset voivat avata omat lahjansa, 

Tästä alkaa tarina, jossa eteen tulee monta mutkaa ja kömmähdystä ennen kuin jouluaatto koettaa.
Tärkein kysymys on kuitenkin: keksivätkö tontut ja joulupukki ratkaisun, jolla saadaan aikuiset pysymään lestissään? Toimiiko Joulun Sanoma vai pitikö keksiä jotain muuta?

Tämä on nykypäivän joulusatu, joka sopii eri-ikäisille lukijoille. Ihan pienemmille tosin Kyrön teksti ja sen huumori ei kyllä aukea. Tällaiset kuitenkin, ehkä:
- Voi keisarin vaatekaapin kalsariosasto sentään, kaikki joululahjat olivat mennyttä leikkikalua.

Jos nyt alan saivarrella, niin kielestä haluaisin sanoa sen verran, että toivoisin lastenkirjan kielen olevan lapselle ymmärrettävää ja kirjoitusasultaan oikein. Tarinassa on mm. spaketti, allerkikot, aspestia jne.
Lisäksi "elikkä" -sanaa hoetaan kyllästymiseen asti: arvasin elikkä pelkäsin - ..erikoisesta kampauksesta elikkä kolmesta karvasta... 
Dialogi on paikoin kirjakieltä ja paikoin puhekieltä: Tulitte konetta kattomaan? Onks tää nyt niinku Hullunhölmöt kotivideot? Ootappa niin minäkin sutasen neuleet päälle.

Tarina tarinana oli ihan hauska ja riittävän yksinkertainen, ja jota hyvät piirroskuvat tukivat. Joskin piirroskuvien tekstit eivät myöskään aukea pienille lapsille, mutta sitä ei varmaan ole haettukaan. Vanhemmat voivat nauraa niille, jos lukevat lapsille.
- Taulu: Kalle Kallelan maalaama muotokuva, Sepon pikkutakki (Stressimanni), pallogrilli, musta (ylennystuote +20 %, Tarjous-Liiteri). 

Antoiko kirja vastauksen pohdintaani Kyrön lastenkirjatyylistä? Kyllä antoi - kyrömäinen.

Hyvää joulua Suomi! Hyvää joulua maailma!

P.S. Vain yksi yksityiskohta joulusta: Ennen vuotta 1774 vietettiin Suomessa pyhäpäivinä myös kolmatta joulupäivää eli apostoli Johanneksen päivää 27. joulukuuta sekä neljättä joulupäivää eli viattomien lasten päivää 28. joulukuuta. Kuningas Kustaa III kuitenkin vähensi pyhät kahteen, koska aatelisten ja porvarien mielestä pitkät pyhät laiskistivat palkollisia liikaa.
(Lähde: Wikipedia)

++++++++
Kirjailija ja sarjakuvapiirtäjä:
Tuomas Kyrö, synt. 1974 Helsingissä

Graafinen suunnittelija ja kuvittaja:
Antti Kyrö, synt. 1982 Helsingissä

********
Pukki -sarjassa ilmestyneet kirjat:
Pukin paha päivä  2011  - Pukki laivalla 2012  - Pukin salaisuus 2013

^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest

Kommentit

  1. Hauska tietää, että Kyröltä on ilmestynyt ohoh tämmöinen jouluinen kirjasarja. Pitääpä varata lukettavaksi vuoden päästä.

    VastaaPoista
  2. Voi miten ihana kirja! En ole tiennytkään, että tällainen kirja on ilmestynyt. Hyvää joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti