Anna Fifield: Loistava toveri Kim Jong Un - tietokirja

Kim Jong Unilla oli jo ennestään alaisuudessaan 1,2 miljooona sotilasta eli maailman neljänneksi suurin armeija. Nyt hänestä oli tullut 33-vuotiaana myös maailman nuorin ydinasevallan johtaja. 

Anna Fifield: Loistava toveri Kim Jong Un, 382 s. - suom. ilm. 2019 - The Great Successor: The Divinely Perfect Destiny of Brilliant Comrade Kim Jong Un 2019 - suomennos : Seppo Raudaskoski - Bazar ******** kirjaston kirja

Mistä alkoi kirjailijan kiinnostus?
Vuonna 2014 Financial Times lähetti minut Souliin molempien Koreoiden kirjeenvaihtajaksi. Siitä sai alkunsa maaninen kiinnostus, joka jatkuu yhä. 
Fifiel on neljän vuoden aikana ollut Pohjois-Koreassa kymmenen kertaa, joista puolet oli jutuntekomatkoja. Tapaamisissa journalisteilla on aina mukana kaitsija, joka ei poistu seurasta hetkeksikään. Kaitsijan tarkoitus oli varmistaa, ettei journalisti näkisi mitään sellaista, joka kyseenalaistaisi eteen pystytetyt kulissit.

Paljon Anna Fifield on silti nähnyt ja kuullut:
- Tein haastatteluja kahdeksassa maassa satojen tuntien edestä ja onnistuin kokoamaan palapelin nimeltä Kim Jong Un. Se mitä sain selville, ei lupaa hyvää niille 25 miljoonalle ihmiselle, jotka ovat yhä satimessa Pohjois-Korean rajojen sisällä.
Kirjailija mm. tapasi ja haastatteli pakenijoita Etelä-Koreassa, mutta vaarallisimmat tapaamiset olivat Pohjois-Kiinassa. Maa nimittäin kohtelee näitä pakenijoita taloudellisina siirtolaisina, jotka kiinnijäädessään palautetaan Pohjois-Koreaan. Ja voi vain kuvitella millainen rangaistus siellä odottaa.

Kirja on kattava opus Kim Jong Unista, ja siitä kuinka miehestä kasvoi julma valtionjohtaja. Miehestä, joka on saanut Pohjois-Korean pysymään koossa. Ja siitä miten ja miksi Kimin suku on onnistunut luomaan ja ylläpitämään tällaisen dynastian.

Kim Jong Il tiedotti työväenpuolueen johdolle 8. tammikuuta 2009 - Kim Jong Unin 25-vuotissyntymäpäivänä - että oli valinnut nuorimman poikansa seuraajakseen.

Kim Jong Il:n sairauskohtaus nopeutti Kim Jong Unin valtaannousua ja ylennyksiä alkoi sadella. Lisäksi vaikutusvaltainen propaganda- ja agitaatioministeriö alkoi luoda henkilökulttia hänen - loistavan toverin ja nuoren kenraalin -  ympärille. Pohjois-Korean hallinto lähetti jokaiseen Korean kansanarmeijan yksikköön kirjasen nimeltä "Opetusmateriaali kunnioitetun toverin kenraali Kim Jong Unin suuruudesta kertomiseen". Kirjasessa kerrottiin mm. että loistava toveri oli kolmevuotiaana ampunut aseella ja osunut hehkulamppuun sadan metrin päästä. Kahdeksanvuotiaana hän osasi jo ajaa kuorma-autoa ja vieläpä 130 kilometrin tuntivauhtia. 

- Kirja kertoo Kimin lapsuudesta, nuoruudesta, henkilöpalvonnasta ja siitä miten Kim pikkuhiljaa rakentaa omaa johtajuuttaan. Ja miten ryhtyi sulkemaan rajoja, suitsimaan tiedonkulkua, tuomaan yhteiskuntaan lisää terroria varmistaakseen, että kaikki elisivät jatkuvassa pelossa. Lisäksi mies  hankkiutui eroon mahdollisista kilpailijoistaan.
- Kirja kertoo rahavaltiaista, jotka ovat yrittäjiä, jotka ovat tukeneet Kim Jong Unin hallintoa ja rikastuneet samalla enemmän kuin hurjimmissa kuvitelmissaan. He ovat Pohjois-Korean oligarkit.
Vaikka suuri osa asukkaista asuu suuressa köyhyydessä, Kim itse elää suuressa ylellisyydessä. Hänellä sanotaan olevan ainakin 33 asuntoa ympäri maata. Moniin paikkoihin johtaa yksityinen rautatie ja oma asema. Tonteilla on isoja uima-altaita ja vesiliukumäkiä, keilahalleja, ampumaratoja yms. yms.

Rikkauden ja köyhyyden ero on jäätävän iso.
Maassa on 180 000 dollarin hintaisia luksusasuntoja, vaikka virallinen kk-palkka on 4 dollaria!!

Lisäksi:
- Kirja kertoo Kim Jong Il:sta  ja hänen isästään Kim Il Sungista ja muista sukulaisista.
- Kirja kertoo miten 30.11.2009 hallinto ilmoitti äkisti, että se aikoo devalvoida Pohjois-Korean valuutan wonin ja kuinka paniikki ja kaaos valtasivat maan.
- Kirja kertoo massiivisesta nälänhädästä ja samaan aikaan mausoleumi, joka oli alun perin rakennettu Kim Il Sungin virka-asunnoksi muutettiin pysyväksi muistomerkiksi remontissa, joka maksoi huhujen mukaan 900 miljoonaa dollaria. Mausoleumi oli viisikerroksinen ja siinä oli 35 000 neliötä.

- Ja minä kerron, että tämän kirjan arvio voisi olla vaikka pieni kirjanen, niin paljon on asiaa8, mutta jonnekin se piste on laitettava.

En voinut lukiessani olla vertaamatta tätä kirjaa Mika Mäkeläisen Kimlandiaan, vaikka ovatkin tyyleiltään erilaisia. Kimlandia on valokuvineen reportaasimainen, kun taas Loistava toveri on enemmänkin tietokirja, jossa on paljon eri lähteistä etsittyä faktaa. Yhteistä molemmille teoksille on ajantasaisuus. "Loistavan toverin" lopettaa epilogi, jossa Kim tapaa Trumpin ja eletään tammikuuta 2019. Uutta tietoa on molemmissa teoksissa, mutta Fifieldin kirjassa on enemmän historiaa. Kiinnostavaa tietoa on todella paljon, joista osan olin lukenut lyhyemmin jo Kimlandiasta, mutta Loistava toveri keskittyy nimensä mukaisesti Kim Jong Uniin. Vaikka uusia mielenkiintoisia asioita olikin paljon, niin välillä mentiin niin yksityiskohtiin, että - myönnän - vähän pitkästyin.

Anna Fifield on kuitenkin tehnyt suuren taustatyön ja viitteitä on kirjan lopussa monta sivua. Jos lukee Loistavan toverin ja Mika Mäkeläisen Kimlandian, niin hyvin pääsee perehtymään Pohjois-Korean nykyoloihin ja sen hirmuhallitsijoihin.

Mika Mäkeläinen sanoi Kimlandia -kirjansa ilmestymisen jälkeen ettei taida olla enää asiaa Pohjois-Koreaan. Kyllä "Loistavassakin toverissa" on sen verran paljastuksia (mm. leireistä, joita ei mukamas ole) että ehkei Fifieldilläkään ole enää maahan asiaa.

Ja pakkohan kirjakuvan kylkeen oli laittaa orkidea, sillä pohjoiskorealaisessa Kimilsungia-kukkanäyttelyssä kun on eniten kahta lajiketta: kimilsungia ja kimjongilia. Kimilsungia on violetinvärinen orkidealajike ja kimjongilia on punainen begonialajike.

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Anna Fifield, synt. 1976 Uusi-Seelanti, on Washington Post -lehden Pekingin toimiston johtaja. Työskennellyt aiemmin mm. Japanin ja Korean kirjeenvaihtajana. Vieraillut Pohjois-Koreassa kaikkiaan kaksitoista kertaa.

********
Ilmestyneet  teokset:
Loistava toveri Kim Jon Un 2019

Jos kiinnostaa mainio tietokirja, niin tässä linkki Kimlandiaan:
http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/04/mika-makelainen-kimlandia.html

P.S. Kim Jong Unin yksi suurimmista mielenkiinnon kohteista on aina ollut koripallo, jopa niin paljon, että siitä tuli addiktio ja poika nukkui koripallo vuoteessaan. Mutta miksi juuri koripallo? Kuulema siksi koska Kimin isä oli vain 160 cm pitkä, niin äiti toivoi pojastaan pidempää ja kehotti pelaamaan koripalloa siinä toivossa, että pelaaminen auttaisi. Auttoiko? Ainakin Kim Jong Unista tuli isäänsä pidempi eli 170-senttinen.
Myöhemmin Kim ihastui Chicago Bullsin koripallojoukkueeseen jopa niin paljon, että kutsui Dennis Rodmanin maahan.
- Pahinkaan seuranpuute ei selitä sitä ystävää, jonka Kim valitsi itselleen vuonna 2013: Dennis Rodman, 203-senttinen koripalloilija, joka oli pelannut NBA:n Chicago Bullissa ja jäänyt peliuransa jälkeen B-luokan julkkikseksi. Rodman on käynyt Pohjois-Koreassa kolme kertaa, on tavannut Kimin ja jopa juhlinut hänen kanssaan. Koripallosta on kirjassa jopa erillinen lukunsa.

P.PS. Olen muuten työni puolesta vuonna 2005 nähnyt Dennis Rodmanin, kun hän oli Suomessa käymässä. Aikamoinen "velikulta" näytti olevan.

Kop kop kop
Kenraaali Kimimme askeleet
Levittävät helmikuun henkeä
Kop kop kopisevat eteenpäin...
Tuovat meidät lähemmäs loistavaa tulevaisuutta
Kop, kop, kop, oi askeleet.

(Tämä "Askeleet" -niminen laulu esitettiin Kimille tämän 8-vuotissyntymäpäivillä. Esittäjänä oli Pohjois-Korean merkittävin yhtye Pochonbon. Pöydille oli jaettu laulun sanat, joten kaikkien oli laulettava mukana.)

^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest

Kommentit