Marja-Leena Tiainen: Rakas Natasha - nuortendekkari


Sinulle ei tapahdu mitään, jos pidät suusi kiinni, pomomiehen kaveri sanoi rauhoittavalla äänellä. Mutta siinä tapauksessa, että menet laulamaan kytille, sulle käy huonosti.

Marja-Leena Tiainen: Rakas Natasha, 223 s. - ilm. 2019 - kansi: Karin Niemi - Myllylahti ******* arvostelukappale, kiitos!

Joel Leinonen on melkein 18-vuotias nuorimies, joka haaveilee ajokortista ja omasta autosta. Kevari on myyty ja kulku käy polkupyörällä. Joel on työharjoittelijana Turvallisuus- ja vartiointipalvelut Tiirikka Oy:ssä.
- Hän opiskeli ammattiopistossa, ja työssäoppiminen kuului opintoihin. Reilun vuoden päästä Joel valmistuisi turvallisuusvalvojaksi... Koulun loputtua hän aloittaisi vartijan kesätyön Tiirikassa.

Joel asuu äitinsä Mari-Kaisan ja Jyrkin kanssa. Jyrki ei ole pojan oikea isä. Biologista isäänsä Turkka Siimestä Joel ei ole tavannut kuin pari kertaa ja toisenkin kerran vain ohimennen Helsingissä isän ilmestyessä koulun pihalle. Pojalla ei ole isästään kovin suuria luuloja.

Muutamia vuosia aiemmin Leinoset olivat muuttaneet Helsingistä Lehmusrantaan. Joel ei ollut innostunut jättämään tuttua kotia, koulua ja kavereita. Lehmusrannassa Joel menee ison yhtenäiskoulun seitsemännelle luokalle, ja saa pian uusia hyviä ystäviä: Topin, Leevin, Niilon ja Husun.

Uudella paikkakunnalla Joel saa kuulla äidiltään, että Turkkakin asuu Lehmusrannassa.
- Tieto ei mitenkään ilahduttanut Joelia. Hän oli luonut jo oman käsityksensä miehestä, äijä oli pelkkä luuseri.

Joel kuitenkin törmää isäänsä toisenkin kerran kun tämä ilmestyy konfirmaatiotilaisuuteen.
Kolmas yhteydenotto tapahtuu parin vuoden kuluttua ja puhelimitse.
- Olet ollut mielessä. Olen toivonut, että törmättäisiin kaupungilla, mutta liikutaan vissiin eri paikoissa...Mulla on pieni autofirma.

Turkka ehdottaa Joelille tapaamista. Joel on vastentahtoinen, mutta suostuu lopulta. Äidiltä Joel saa kuulla, että Turkalla on vaimo ja pikkuinen poika. Joel oli aina halunnut pikkusiskon tai -veljen, mutta sellaista ei ollut kuulunut. Senpä vuoksi olisikin yhtäkkiä kiva tavata Turkkaa, ja jos saisi joskus tutustua velipuoleen. Lisäksi Joel saa kuulla, että Siimeksen perheessä asuu myös Natalia, vaimon tytär, joka sattuu olemaan Joelin ikäluokkaa.

Joel innostuu, tutkii biologisen isänsä facebook-sivua ja lähtee myös tapaamaan isäänsä tämän autofirmaan. Kaikki menee hyvin ja Joel saa luvan tavata myös pikkuveljeään, Antonia.

Vapaa-aikaansa Joel viettää treenaten Kuntokäyrässä sekä tapaamalla entistiä koulukavereita, myös tyttöjä.

Erään kerran ollessaan iltasella palaamassa ystävän muuttokeikalta, Joel päättää soittaa Turkalle, mutta tämä ei ehdi puhua ja kuullostaa oudolta. Niinpä Joel päättää kurvata pyörällään isän autofirman kautta.
- Joel hiljensi vauhtia huomatessaan liikettä hallin takapihalla.
Joel piiloutuu lastauslavojen taakse ja jää seuraamaan tapahtumia. Mitä Joel näkee?
Turkka puuhaa selvästi  jotain hämäräperäistä. Mitä? Ja mitkä ovat seuraukset?

Muutamien ikävien tapahtumien jälkeen Joel pääsee tutustumaan paremmin Antoniin ja Nataliaan. Ja Joel rakastuu.
Natalia unelmoi mallintöistä, ja mallikansion kuviin tarvitaan jatkuvasti rahaa. Olisiko Joelilla lainata?

Mitä Natalia oikein touhuaa kun välillä on niin outo ja vaikuttaisi valehtelevankin.  Kuinka läheisiksi Joel ja Natasha tulevat? Millainen on nuorten tulevaisuus?

Itselläni ei enää ole nuortenkirjoja lukevia lapsia, mutta nuortendekkareita saisi olla enemmän. Senpä vuoksi on mukava, että tuottelias kirjailija Marja-Leena Tiainen on kirjoittanut tämän nuortendekkarin. Kirjailija on luontevasti onnistunut pääsemään 18-vuotiaan pojan ajatuksiin.
Teksti on juuri nuorelle sopivaa, eikä liian lapsellista. Tarinassa on jännitystä, rakkautta, pettymyksiä ja nuorille ominaista hyväuskoisuutta. Rakastunut nuori saattaa joskus olla turhan sinisilmäinen mm. kumppaninsa suhteen. Tarinassa onkin pieni opetus.
Minä pidin tästä sujuvasti kirjoitetusta nuortendekkarista ja voin suositella. Minkä  ikäiselle? Sanoisin  yläkoululaisille, sekä pojille että tytöille, mutta käy myös vanhemmillekin.

Jäin miettimään sie- ja mie-pronominien epäloogista käyttöä. Sama henkilö sanoo välillä mie ja välillä mä. Mutta ehkä on tahallista.
Lisäksi sivulla 10 lienee virhe: Viisi vuotta sitten Siimeksen perhe muutti Lehmusrantaan taloon, jossa olivat aiemmin asuneet Jyrkin vanhemmat...   Jyrkin sukunimi on Leinonen.

Jos olisin lapsi/nuori, niin tutustuisin myös muihin kirjailijan teoksiin, sillä *) aiheiden perustella ainakin vaikuttavat mielenkiintoisilta.

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Marja-Leena Tiainen, synt. 1951, asuu Kuopiossa. Kirjailija luki lapsena L.M. Montgomeryn ja Rauha S. Virtasen kirjoja sekä Viisikoita ja Pertsa ja Kilu-romaaneja. Myöhemmin Alexsandre Dumas'n ja Agatha Christien kirjat viehättivät.
Kirjailija on kirjoittanut nuorille monista *) aiheista, mm. perhekriiseistä, urheiluharrastuksista, rasismista, kuolemasta, rakkaudesta ja pakolaisnuorista. Tiainen sanoo aiheiden olevan joskus rankkoja, mutta pyrkii kirjoittamaan teoksiinsa toiveikkaan lopun.
Tiaisen motto: " Mikään ei tule helposti."
(Lähde: Kirjasampo)

***********
Ilmestyneet teokset:
Lasten- ja nuortenromaaneja löytyy nelisenkymmentä alkaen vuodesta 1987 (Pullopoika, lastenromaani - >) sisältäen myös muutamia selkokielisiä nuortenromaaneja.

Alex-trilogia (Alex ja pelon aika 2006 - Alex, Aisha ja Sam 2017 - Alex Aisha ja toivon aika 2008)

Lisäksi novelleja ja näytelmä.

Aikuisten romaanit:
Karjala comeback 1992 - Jaakobin enkelit 1998 - Kulmakaupan naiset 1999 - Suoraa saumaa ja siksakkia 2001 - Kanslian naiset 2019

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit