Juha Mäntylä & Sissi Ramstedt: Kuka tahansa osaa lentää

Haluan kertoa sinulle tarinan pienestä pojasta, joka omalla salaisella unien matkalla löysi jotain, jonka haluaa jakaa jokaiselle.

Juha Mäntylä (teksti)  & Sissi Ramstedt - (kuvat): Kuka tahansa osaa lentää, 57 s. - ilm. 2019 - Reuna Oy ******** Saatu kirja, kiitos!

Tarina kertoo pojasta, joka on menettänyt elämänsä tärkeitä henkilöitä. Niinpä poika haluaa oppia lentämään, jotta pääsisi mummon luo, edes hetkeksi. Tarina kertoo myös miten vaikeaa lapsen hyväksyä kuolema, mutta silti selvitä siitä.

Kirjan poika on Matias, joka yhtä hyvin voisi olla Tino tai Jere.
- Pieni ihminen voisi yhtä hyvin olla pieni prinsessa, jonka nimi olisi Iida, Sara tai Lilia.

Matias miettii tulevaisuutta ja mikä on tärkeintä maailmassa. Sarah, Lilah, Raya ja Summer ovat henkioppaita, joilla kaikilla on oma tärkeä roolinsa. Raya, järjen ääni, neuvoo:
- Älä koskaan unohda muistojasi, olivat ne sitten kauniita tai ikäviä. Ne ovat sinun elämääsi, jotka ohjaavat kulkuasi kohti etsimääsi valoa.

Matias muistelee myös mummoa ja isoisää. Mummo oli taitava käsitöissä, Mummo oli rakas.
- Mummo sanoi monta kertaa, että kaikki mustat asiat elämästä kannattaa heittää menemään.

- Vaikka elämässämme on mustia asioita, niitä kaikkia ei tarvitse heittää pois, vaan ne voidaan värittää ja luoda niistä kauniita asioita, muistoja, jotain uutta. 

Mummo rakasti lintuja, joten Matias uskoo, että mummo lensi lintuna pois, enkelilintuna.

Papan kanssa käytiin ongella ja tutkimassa ympäröivää maailmaa. Isoisä kertoi myös tarinoita ja vei sirkukseen.

Mutta mikä onkaan Matiaksen pahin pelko?
- Luulin , että olin jäänyt yksin, kun menetin ensin Miukun (kissan) ja sitten mummon ja papan, mutta pahin pelkoni on, että menettäisin kaiken, viimeisetkin rakkaat.

Matias saa poluillaan oppia, että jokaisella ihmisellä on elämässään kaikenlaisia pelkoja, jotka ovat voitettavissa.

Tämä kirja on ohut, mutta sisältö on runsas. Kirja kertoo kauniisti pikkulapsen (ja miksei aikuistenkin) pelosta kohdata läheistensä kuolema. Kaikkiaan tarina tekstinä on vain vähän yli 30-sivuinen, ja jokaista pikkulukua täydentää kuva (26 kpl). Monet kuvista olivat mielestäni turhan synkkiä, kaipaisin valoa ja tekstissäkin peräänkuulutettua väriä. Ilahduin kun loppupuolen kuviin tuli sitä väriä.
Kenelle kirja on tarkoitettu? Sitä ei kerrota, mutta eiköhän tämä sovi kaikille, jotka pohtivat kuolemaa tavalla tai toisella, ammatillisesti tai yksityisesti. Teksti ei synkistele, vaan antaa toivoa ja valoa.

Kuka tahansa osaa lentää, omissa unelmissa, unissa. Sulje silmäsi ja anna itsesi lentää paikkaan, jossa sinun on hyvä olla.

Taustaa kirjan synnylle:
Kirja sai alkunsa kun kuvataiteilija Sissi Ramstedt oli kuuntelemassa kirjailija Juha Mäntylän haastattelua, jossa haastattelija yht'äkkiä kysyi kirjailijalta: "Pelkäätkö kuolemaa? Vähän tilaisuuden jälkeen Mäntylä joutui kohtaamaan kaksi yllättävää kuolemaa lähipiirissä. Ja samaan aikaan Sissi Ramstedt piirsi kuvia, jotka tuntuivat välittävän juuri traagisten tapahtumien tunnelmia.
Niinpä parivaljakko alkoi yhdistää kuvia ja tekstejä. Niistä syntyi tarina, eli tämä kirja sekä taidenäyttely.
(Lähde: Kirjan saatekirje)

+++++++
Kirjailija:
Juha Mäntylä, synt. 1979. Asuu Lapualla.

Kuvataiteilija:
Kouvolalainen Sissi Ramstedtille kuvat ja värit ovat olleet suuri ossa hänen elämäänsä, niiden avulla ovat asettuneet tyvenet ja myrskyt, ja löytynyt rauhallinen paikka keskustelulle oman itsensä kanssa. Taiteilijalla on ollut useita näyttelyitä.
(Lähde: Kirjan lieve)

**********
Ilmestyneitä teoksia:
Kaunokirjallisuus: Enkelilapselle 2010 - Pupulaakson tarinoita 2011 - Dekkarikirjailijan kuolema 2012 - Älä ryhdy vieraan leikkiin 2013 - Kotka lentää länteen 2014 - Kaikki nukkuvat kummun alla 2015 - Audrey, rakkaani 2015 - Milt 2016 - Milt, jazzin kuningas 2017 - Häivähdyksiä 2017 - Olet valoni, Audrey 2018 - Pyrypallon taikaa 2018 - Tonnelot ja vuodenajat (kuvitus: Harri István Mäki) - Kuka tahansa osaa lentää (kuvitus: Sissi Ramstedt)  2019 - Hetkiä (+ Sissi Ramstedt) 2019

Lisäksi lukuisa määrä novelleja antologioissa.

^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit