Carin Gerhardsen: Musta jää - trilleri

Ei pidä luottaa liikaa omiin ajotaitoihinsa. 

Karin Gerhardsen: Musta jää, 375 s. - suom. ilm. 2019 - Det som göms i snö 2018 - suomennos: Maija Ylönen - kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy - Minerva Kustannus Oy ******** kirjaston kirja

Trillerissä eletään vuosia 2014 ja 2018. Kertojina Jeanette, Sandra, Jan, Kerstin ja Karl-Erik.

Jeanette
on elänyt normaalia perhe-elämää, mutta nyt on kuvioihin astunut mukaan salarakas.
- Kun antautui kielletylle rakkaudelle, oli oltava kekseliäs - ja taitava näyttelijä.
Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan ja Jeanette alkaa juoda, liikaa.

Sandra
on nuorehko toimittajanainen, joka on jäänyt kauppatavaroidensa kanssa pulaan. Pyydetty taksi ei olekaan saapunut ja alkaa olla kylmä. Niinpä Sandra ottaa kiitollisena vastaan erään kohteliaan ja luotettavan näköisen henkilön kotiinvientitarjouksen. Perillä Sandra tarjoaa bensarahaa, muttei se kelpaa, vaan maksuksi pitäisi saada jotakin muuta.
Vapaa-ajallaan Sandra päivystää auttavassa puhelimessa.

Jan
on itseriittoinen naimisissa oleva bisnesmies. Jan on "onnistunut" yhden iltapäivän aikana tekemään sellaisia asioita, että olisi nyt vaarassa joutua syytteeseen kolmesta suhteellisen vakavasta rikoksesta.
- Tarkennettakoon, että oikeuslaitoksen silmissä, ei omasta mielestään...Jania kuitenkin järkytti, että hän oli tethnyt itsestään rikollisen johonkin, mikä ei ollut rikos...

Kerstin
on keski-ikäinen nainen, joka eräänä iltana soittaa Sandran auttavaan puhelimeen. Kerstin on naimisissa miehen kanssa, joka on touhunnut lain väärällä puolella. Tapauksien takia Kerstin ja mies olivat muuttaneet Gotlantiin.
- Kerstin halusi jättää taakseen vanhan elämänsä ja sen tuhoisat tuttavuudet ja aloittaa puhtaalta pöydältä paikassa, jossa kukaan ei tuntenut häntä. Gotlanti oli ihanteellinen turvapaikka.

Karl-Erik
on saapumassa lautalla Gotlantiin. Kotona vaimo on laittanut pöydän koreaksi, kuten aina kun Karl-Erik palaa kotiin. Enää olisi automatka kotiin, kaksikymmentäviisi kilometriä. Karl-Erik on vaimonsa kanssa suunnittelemassa hevostilan perustamista ja kohta he pääsisivät keskustelemaan suunnitelmistaan lisää.

Gotlannin ilma muuttuu huonoksi ja sakea lumipyry valtaa tienoon. Tiet ovat liukkaat. Nyt tarvittaisiin tielläliikkujilta poikkeuksellista varovaisuutta, etenkin mustan jään takia. Jotkut kuitenkin luottavat omiin ajokykyihinsä eivätkä ota huomioon sään huononemista ja muita liikenteessä liikkuvia. Niinpä musta jää ja typeryys tekevät tehtävänsä.

Yllämainitut henkilöt ja heidän läheisensä linkkautuvat yllättävillä tavoilla toisiinsa. Lukiessani kirjan alkupuolta ajattelin ensin, että näinkö simppeli tämän trillerin juoni on, mutta onneksi olin niin väärässä. Kirja lähtee siis hitaasti liikkeelle, mutta kasvaa ja kasvaa tarinan edetessä. Sitten alkaa tulla myös kaikenlaisia yllätyksiä. Pääsyyllisen valitettavasti arvasin, mutta toivoin loppuun asti, että sekin olisi vain oletus. Eipä silti haittannut. Pidin tästä trilleristä, joka aikajanoistaan ja monista henkilöhahmoistaan huolimatta pysyy hyvin kasassa. Lisäplussaa annan tekstin ohessa olevista sanomalehden ilmoituksista, jotka myös selkeyttävät juonta.
Ei ihme, että kirjailijan kerronta on hallussa, sillä Gerhardsen on "vanha konkari", jonka ensimmäinen dekkari ilmestyi 2008. Kas kun meillä Suomessa ei ole aikoinaan ruvettu Gerharsenin dekkareita kääntämään.

+++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Entinen matemaatikko ja IT-konsultti Carin Gerhardsen, synt. 1962 Katrineholm. Asuu Tukholmassa. Sydsvenskanin vanha haastattelu vuodelta 2013: Harrastukset: ruuanlaitto, tenniksen ja golfin pelaaminen ja sanaristikot. Lukee mm. Aleksandr Solženitsyä ja Väinö Linnaa sekä dekkaristeista Karin Fossumia, Ruth Rendelliä.

*********
Suomennetut teokset:
Mustaa jäätä 2019

Lisäksi suomentamaton romaani (På flykt från tiden 1992), nuorisoromaani yhdessä Petter Lidbeckin kanssa (Ett annat jag 2019) sekä 8-osainen Hammarby-dekkarisarja, jonka pääosassa on rikoskomisario Conny Sjöberg. Sarjaa on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta ja se on voittanut useita palkintoja.

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit