Pajtim Statovci: Bolla - lyhyehkösti


Paholainen sulki jumalan, tytön ja käärmeen yhteen vuorensa luolista.
"Syö ensin torakat, koit, hämähäkit ja skorpionit, ja anna jokaisesta ateriastasi puolet tytölle", paholainen ohjeisti kauhusta sätkivää käärmettään.

Pajtim Statovci: Bolla, 240 s. - ilmestynyt 2019 - kansi: Mirella Mäkilä - Otava ********* kirjaston kirja

Pristina 1995
Miloš, kaunis mies, on kahdenkymmenenviiden ikäinen ja opiskelee Pristinan yliopistossa lääketiedettä. Serbi.
Arsim, kahdenkymmenenneljän ikäinen, opiskelee yliopistossa kirjallisuutta, historiaa ja englantia. Albaani. Naimisissa.
Tarinassa on monta kiellettyä asiaa: homoseksuaalinen suhde, joista toinen osapuoli on naimisissa ja kaiken lisäksi toinen albaani ja toinen serbi.

Arsim istuu kahvilassa, jonne Miloš on tulossa.
- On huhtikuun alku, enkä saa silmiäni hänestä... ja minusta tuntuu välttämättömältä tehdä hänen kanssaan tuttavuutta.
Tästä alkaa kahden miehen rakkaustarina, joka väkevyydessään saa Arsimin unohtamaan olevansa perheellinen mies. Öitä poissa ilmoittamatta, tulee ja menee kertomatta vaimolleen, Ajshelle. Kukaan muu ei merkitse enää mitään, vain Miloš.
Sitten sodan tiimellyksessä tulee valintojen aika. Molemmilla miehellä oma tiensä, ja se tarkoittaa eroa. Pystyvätkö miehet unohtamaan toisensa? Tapaavatko enää ikinä?

Bollasta on jo nyt kirjoitettu lukuisia arvosteluita ja tullaan varmaan kirjoittamaankin.
Olen lukenut molemmat aikaisemmat kirjat ja pidin Bollasta ehdottomasti eniten. Hienosti kirjoitettu tarina, joka ei lähtenyt liikaa rönsyämään (vrt. Tiranan sydän). Pristina 1995-  ja 2000 - 2004 -luvut tukivat sopivat toisiaan. Etenkin vuosien 2000 - 2004 luvut viehättivät kauniilla kielellään ja kiehtovilla tarinoillaan.
- ...se ei erota yötä päivästä, unta vaiveillaolosta, siipiään sysipimeästä eikä kovennutta runkoaan kivenmurikoista ja lohkareista, joiden kanssa se vaihtaa tottumuksesta kuulumisia.

Mutta on kirjassa muutakin, mm. sotaa, surua, kaipausta. Jäin miettimään myös sitä tunteetonta tapaa miten Arsim kohteli perhettään, olkoonkin, että avioliitto oli järjestetty ja rakkaudeton. Myös eräs Arsimin teko jättää pahan maun suuhun. Mistä tämä kertoo? No siitä, että kirjailijalla on taito kuvata inhottavia asioita niin, että nekin jättävät muistijäljen. Mutta kaikki elementit, niin hyvät kuin huonotkin, olivat sulassa sovussa ja tekivät tarinasta rikkaan. Hyvä kirja, pidin.
Mitä seuraavaksi? Statovci on niin hyvä tarinankertoja, että voisin lukea vaikka jonkinlaisen aikuisten sadun.

Edit
Bolla on nimetty Finladia-ehdokkaaksi (7.11.2019 ) Onnea❤️🌹- Bolla voitti🌷 Onnea!

Yksinäisyys kuorii ihmisen ulos ihostaan, leikkaa kielen ja  hylkää hitaasti haihtumaan lukitun huoneen ilmaan.

P.S. Bolla = 1. haamu, näkymätön, peto, piru  - 2. tuntematon eläinlaji, käärmeenkaltainen olento - 3. ulkopuolinen
(Lähde: Kirjan ensimmäinen sivu)

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Pajtim Statovci, synt. 1990 Kosovossa, Jugoslaviassa. Statovci on albaani, joka muutti Suomeen kaksivuotiaana tuolloin Jugoslavian Serbiaan kuuluneesta Kosovosta. Vuonna 1992 tilanne nimittäin alkoi kiristyä ja muuttua väkivaltaiseksi albaanien ja serbien välillä.
Kirjailija haluaa kirjoittaa kirjoja, syödä, juoda, nukkua ja pitää terveydestään huolta. Kirjansa, jotka käsittelevät seksiä, monikulttuurisuutta ja syrjintää, mies kirjoittaa mieluiten kahviloissa. Balkanin rikas kulttuuriperinne ja albaanien kansantarinat kuuluvat Statovcin teoksiin.
(Lähde: Yle 2018)


      Pajtim Statovci Turun kirjamessuilla 2018
          (© Piritta's foto)

*********
Ilmestyneet teokset:
Kissani Jugoslavia 2014  (Palkittu Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla v. 2014)
- Tiranan sydän 2016  (Voittanut Toisinkoinen -kirjallisuuspalkinnon v. 2016)  - Bolla 2019  (Otava aikaisti kirjan julkaisupäivää suuren ennakkokiinnostuksen takia).
Kirjat ovat saaneet kiitettäviä arvioita myös esim. The New York Timesissa ja The Guardianissa.

^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen

Kommentit

  1. Harvoin teen näin, luen arvostelun ensin ja sitten vasta kirjan. Nyt tein ja olen siitä hyvin tyytyväinen.
    Nyt tiedän mitä odottaa ja se helpottaa minua nyt.
    Kiitos ”Kirjarouva”

    VastaaPoista
  2. Olen lukenut kaikki kolme Statovcin kirjaa, joista lempparini on Kissani Jugoslavia. Koska minulla on käärmekammo, toivoisin, että käärmeet jäisivät pois seuraavassa kirjassa. Tämänkin kirjan kansikuva piti piilottaa, kun luin sitä. Kansikuva on hieno, mutta fobia on fobia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän fobiasi, minullakin on muutama, joista pahimmat ovat hämähäkit ja ahtaanpaikankammo. Jälkimmäisestä on dekkareissa kovin usein🥵

      Poista

Lähetä kommentti