Alex North: Kuiskaaja - trilleri


Tom kirjoittaa Jakelle: Heti alkuun minun on pyydettävä anteeksi. Sanoin sinulle usein vuosien mittaan, ettei mitään pelättävää ollut. Että hirviöitä ei ollut olemassa. Anna anteeksi, että huijasin.

Alex North: Kuiskaaja, 396 s. - suom. ilm. 2019 - trilleri - The Whisper Man 2019 - suomennos: Irmeli Ruuska - kansi: Hanka Steidle/Arcangel Imagines - Otava ******** kirjaston kirja

Kirjailija Tom Kennedy muuttaa 7-vuotiaan poikansa Jaken kanssa Featherbankiin aloittaakseen uuden elämän, unohtaakseen.

Paikka, jonne isä ja poika muuttavat on esikaupunkialuetta, joka sijaitsi kahdeksan kilometrin päässä suurkaupungista. Tuntui kuitenkin kuin olisi asunut maalla: nupukivikujia, mökkejä, vehreiden puiden reunustamia jalkakäytäviä. Tunnelma oli seesteinen.
Talo, jonka Tom on ostanut sijaitsee hiljaisella asuinkadulla ja toisella puolella on iso pelto. Täydellinen paikka kirjailijalle kirjoittaa ja lapselle leikkiä.
- Talossa oli kuitenkin outo läsnäolon tuntu, ikään kuin joku seisoisi juuri ja juuri näkymättömissä. 

Tom ja Jake totuttautuvat taloon ja paikkakuntaan. Kaikki tuntuisi olevan hyvin, kunnes Jake kertoo, että näkee tytön, jota kukaan muu ei näe ja että öisin ikkunan takaa kuuluu outoa kuisketta. Isä on aluksi ihmeissään, mutta ajattelee pojallaan olevan vain vilkas mielikuvitus. Jake on ennenkin  puhellut jonkun kanssa, mielikuvitusystävän. Ja aina kun Tom hiipii lähemmäksi kuulostelemaan, niin ketään ei näy eikä Jake tunnusta puhuvansa kenenkään kanssa.
Jake tuntee kuitenkin jostain syystä turvattomuutta talossa ja varmistaa että isä todella sulkee oven ja laittaa varmuusketjun paikoilleen.
- "Ovet pitää sulkea", Jake sanoi.
-"Kuinka niin?"
- "Ne täytyy panna lukkoon."
- "Jake - "
- "Jos oven auki unohtaa, niin joku sieltä kuiskuttaa."

Keneltä Jake on oppinut tuollaisen lorun?  - Se oli tietysti hölynpölyä, sama se, mistä poika oli sen kuullut. Mutta sanat vaivasivat silti mieltäni.

Vaikka Featherbank on viihtyisä paikka, niin sillä on raskas ja ikävä menneisyys. 20 vuotta sitten eräs sarjamurhaaja oli ollut liikkeellä, eikä yhtä uhreista ole vieläkään löydetty. Murhaaja päätyi aikanaan vankilaan, ja sai lisänimen Kuiskaaja.
Näistä vanhoista rikoksista ei enää puhuta, mutta sitten eräs henkilö katoaa ja menneisyyden tapahtumat otetaan esiin.

56-vuotias rikoskomisario Pete Willis oli aikoinaan ratkaissut suurimman jutun, joka heillä oli ollut viiteenkymmeneen vuoteen. Ja nyt Willis on ollut ensimmäisenä päivänä mukana etsimässä kadonnutta henkilöä. Pomo Colin Lyons haluaisi, että Willis tulisi mukaan ratkomaan myös tätä uusinta katoamistapausta.
Pete Willis on myös ainoa, jonka kanssa Kuiskaaja suostuu edelleen puhumaan. Willis käy välillä vankilassa, sillä aikoinaan yhden löytymättä jääneen uhrin tapaus on jäänyt kaivertamaan mieltä.
Mukaan tutkintaan tulee myös kunnianhimoinen rikoskomisario Amanda Beck.

Löytyykö kadonnut? Miksi Tomin poika Jake käyttäytyy niin oudosti? Miksi uusi talo puistattaa Tomia? Saako Pete Willis lopulta mielenrauhan? Monta kysymystä, mutta kuinka moneen löytyy vastaus?

Minusta tämä on yksi parhaimmista ulkomaisista trillereistä vähään aikaan. Tapahtumia ei ole kovin paljon, mutta silti tarina kulkee ja kantaa ja saa lukemaan eteenpäin. Tom ja Jake on kuvailtu hyvin sekä myös heidän välisensä isä-poika -suhde.

Tarinan kertoja on isä-Tom, joka kirjoittaa pojalleen.
- On niin paljon sellaista mitä haluaisin kertoa sinulle.
- Emme osaa puhua toisillemme, joten minun on vain yritettävä kirjoittaa se kaikki muistiin. Totuus siitä mitä Featherbankissa tapahtui. 

Hyvää dekkariin kuuluvat myös yllätykset, ja niitäkin matkan varrelle tipahtaa. Pidän myös kirjoista (siis kaikki genret), jotka alkavat heti ensisivuilta  kiinnostavasti ja / tai koukuttavasti, ja sellainen aloitus on Kuiskaajassa.
Kiinnitän aina huomiota myös teosten kansikuvaan. Joskus en ymmärrä miten aihe liittyy tarinaan. Kuiskaajassa on hyvä kansikuva, jonka sanoma aukeaa kirjaa lukiessa.
Pieni varoitus: kyseessä on psykologinen trilleri, joten jos on kovin herkkä tai eläytyy tarinaan helposti, niin ei ehkä kannata lukea yksin pimeässä tai ennen nukkumaan menoa.
Hyvä psykologinen trilleri!

Tähdet katosivat, ja hukuin valoon.
Anna anteeksi.

+++++++++
Kirjailija:
Alex North (pseud), synt?? Leedsissä, jossa asuu vaimonsa ja poikansa kanssa. - Kirjailija näköjään haluaa pitää henkilöllisyytensä tiiviisti salassa, sillä en löytänyt netistä mitään uusia tietoja. Kirjaliepeessä sanotaan: North on opiskellut filosifiaa yliopistolla ja työskennellyt sosiaologian laitoksella ja on nykyään vapaa kirjailija.
Eräältä ulkomaiselta kirjasivulta löysin tiedon, jossa kerrotaan, että North on saanut idean tähän kirjaan omalta pojaltaan. Poika oli eräänä päivänä sanonut leikkivänsä jonkun pojan kanssa (siis mielikuvituspojan).

**********
Ilmestyneet teokset:
Kuiskaaja 2019

Sekä muita kirjoja (suomentamattomia?) jollain toisella nimellä, mutta millä?

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa. blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit

  1. Sain tän kanssa tänään luettua, ja sehän oli tosi hyvä! Sopivasti pelottava ja kuitenkin kaunis loppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aina mukava löytää uusia uusia hyviä dekkaristeja. Minua vaan kiinnostaisi tietää kuka Alex North oikeasti on🤔 Ehkäpä se joskus selviää.

      Poista

Lähetä kommentti