S/S Urst: Kontakti - dekkari - lyhyehkösti

S/S Urst: Kontakti, pseud. 347 s. - ilmestynyt 2019 - trillerin aloitusosa -  esikoisdekkari - kansi: Piia Aho - Otava  ********kirjaston kirja

Kirjassa on kaksi kertojaa: Ursula eli Ursa ja Stella, jotka ovat kotoisin samasta perheestä, tosin Ursula on pienenä adoptoitu perheeseen. Nyt 27-vuotias Ursula saapuu isänsä hautajaisiin oltuaan poissa näkyvistä viimeiset kymmenen vuotta. Mikä on saanut Ursan häipymään 17-vuotiaana?
Stella on jäänyt paikkakunnalle ja on johtotöissä perheen tehtaassa. Kuka tehtaan perii ja kuka sitä tulee johtamaan? Stellalla on miesystävä Hart, joka painostaa naimisiin ja niin tekee myös Viola-äiti.
Stella ei kuitenkaan ole varma tunteistaan, etenkään nyt kun Ursa on tullut takaisin.
Perhe on kaikkineen outo, jossa vakoillaan ja pengotaan toisten tavaroita, ollaan ilkeitä.

Sisaruksilla on paljon pohdittavaa. Tärkeimpänä heidän välisensä suhteet, sitten isän kuolema. Oliko se luonnollinen?
- Minä en usko, että isän kuolema oli luonnollinen, Ursa sanoo.

Kuka on mystinen Tohtori, jolle äiti kirjoittaa?
- Mietin teidän erilaisia käsiänne, jotka tarttuisivat minuun kiinni niin eri tavoin.

Kuka lähetelee uhkaavia tekstiviestejä Ursalle? Myös menneisyydestä nousee yllätyksiä.

Olipa hämmentävä "trilleri", joka ei mielestäni oikeastaan ollut trilleri, muttei myöskään dekkari. Mikä sitten? Mitä muistan tarinasta? Muistan, että kirjassa on hämmentävän ja puuduttavan paljon pehmopornoa, yksityiskohtaisia kuvauksia eri tilanteista. Liikaa, aivan liikaa.
- Käsi liikkui vikkelästi kuin hopeakylkinen kala jalkojen väliin, uimapuvun kylmää ja märkää kangasta vasten. Kunnes se ei enää ollut kylmä. Kunnes kosteus tuli toiselta puolelta. Ja sitten sormet. Nopeat ja vikkelät ja pehmeät sormet. Ne löysivät tiensä uimapuvun reunan alle.  Jne, jne, jne, jne.

Olin lukenut tästä kirjasta vain pari kommenttia, joten en osannut yhtään odottaa mitä tuleman pitää. Niinpä yllätyin ja petyin. Onhan kirjassa rikoksiakin, mutta ne salaisuudet ja arvoitukset, joita kirjassa on, uppoavat (minulla ainakin) erotiikan sekaan ja menettävät merkityksensä. Kyllä dekkarissa saa olla yksityiselämää ja rakkautta, mutta ei niin paljon, että muu unohtuu. Tämä "trilleri" ei ollut minun makuuni, sillä ne ainekset, joita edellytän trilleriltä/dekkarilta puuttuivat: ei jännitystä, ei koukuttavuutta eikä tarinakaan uponnut minulle. Päähenkilötkin jäivät turhan etäisiksi. En ole lukenut kirjailijoilta mitään muuta, joten en osaa verrata kirjoitustapoja, tyylejä yms., mutta ainakin molemmat naiset ovat menestyneet hyvin toisissa genreissä.
Se, että osaa kirjoittaa ammattimaisen hyvin (kuten tässä Kolu ja Simukka), on taidokas prosaisti tai runoilija yms, ei aina riitä genren vaihtoon. Harvoin myös törmää näin "taiteellisesti" kirjoitettuun dekkariin. Noh, olipahan todellakin erilainen trilleri.
Kontakti varmaan vetoaa joihinkin lukijoihin, mutta minun kirjani tämä ei ollut. Makuasioita.
Näillä näkymin en aio lukea suunnitellun trilogian kahta seuraavaa osaa. Olen puhunut. M.O.T.

Tämä ei tapahdu nyt. Tätä ei ole vielä tapahtunut. Mutta tämä tulee tapahtumaan.

+++++++++++
Pari sanaa kirjailijoista eli S/S Urst =
Siri Kolu, kirjailija, teatteriopettaja, esitysdramaturgi ja ohjaaja, synt. 1972 Kouvolassa ja asuu Vantaalla. On kirjoittanut aikuisten, nuorten ja lastenkirjoja. Tunnetuimpia opuksia on Me Rosvolat -sarjan kirjat.
Kolu rakastaa vintage-vaatteita, katastrofielokuvia, alkukantaisia vinttikoiria, kirpputoreja, viivattomia muistikirjoja, kokeellista esitystaidetta, vieraisiin kaupunkeihin eksymistä ja arjen keksintöjä. Suurin pahe on korkokengät, joita on kaksi kaapillista.
(Lähde: Otavan kirjailijasivu)

Salla Simukka, nuortenkirjailija ja nyt myös trilleristi, suomentaja ja kirjallisuuskriitikko, synt. 1981 Tampereella. Kirjailija harrastaa uintia ja ajan viettämistä rakkaiden ihmisten kanssa. Simukka pitää rusinallisesta maksalaatikosta, haaleana ja raejuuston kera.
Simukka on julkaissut lukuisia nuortenkirjoja, joista kuuluisin Lumikki Anderssonista kertova trilogia, jonka käännösoikeudet on myyty 52 maahan ja kirjoista on tekeillä Hollywoodissa myös elokuva, joka tavoittelee samaa yleisöä kuin Nälkäpeli ja Twilight.
(Lähteet: Kirjasampo/ kirjailijasivu ja Wikipidia)

********
Molemmilta löytyy paljon julkaistuja teoksia.

^^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen

Kommentit