Rönkä: Uskottu mies & Kanniainen: Hämähäkin huone - lyhyehkösti


Mitä yhteistä on näillä kahdella kirjalla? Se, että molempien sarjojen edelliset osat ovat ilmestyneet monta vuotta sitten. Röngän Kärppä-sarjan edellinen 6 vuotta ja Kanniaisen Kariluoto-sarjan 8 vuotta sitten. 


Matti Rönkä: Uskottu mies, 303 s. - ilm. 2019 - 8. osa Viktor Kärppä -sarjaan - kansi: Mika Tuominen - Gummerus *********kirjaston kirja


Yllätys, yllätys, Levantin kyy ei ollutkaan Kärppä-sarjan viimeinen kirja, vaan Rönkä päätti nostalgisoida ja kirjoittaa vielä (ainakin) yhden osan. Aikaa on vierähtänyt ja Viktor on jo polvivammainen viiskymppinen. Töitä mies tekee edelleen, tosin yrittää jo vähän rauhoittua.
Kun Viktorilta pyydetään apua, niin eihän mies malta jäädä aloilleen, etenkään kun tehtävä ei tunnu kovin hankalta. Pitäisi vain selvittää vanhan opiskelu- ja armeijakaverin kuolinpesää. Mutta kuinka ollekaan, toimeksianto ei osoittaudukaan niin yksinkertaiseksi kuin Kärppä on ajatellut.

Kirjailijan teksti on aina ollut humoristisvivahteista, niin tässäkin, vaikka usein vakavan äärellä ollaan. Jos olet pitänyt aiemmista osista, niin varmaan pidät tästäkin.
Mutta miksi tämä osa vielä kirjoitettiin?  Tietääköhän kirjailija sitä itsekään, hm. Olisiko Viktorin voinut jättää jo viettämään keski-ikäisen miehen elämää. Uskotun miehen tarina on kuitenkin kirjoitettu siten, että tästä on helppo jatkaa, niin halutessaan, vaikkapa Kärpän eläkeikään asti. Mutta tuleeko jatkoa? Sitä Rönkä ei tiedä itsekään. Ehkä seuraavaksi ilmestyy ihan jotain muuta, vaikkapa lasten- tai nuortenkirja. Eipä hassumpi ajatus sekään.

P.S. Tiesittekö mistä juontaa Kärppä-sarjan ensimmäisen osan nimi? Se tulee Röngän nuoruusajoilta, sillä ollessaan armeijassa Rönkää sanottiin "tappajan näköiseksi mieheksi", ja tämän takia sai erään saattokeikankin.

+++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Matti Rönkä, toimittaja, uutisarkkuri ja kirjailija, synt. 1959 Outokummussa, asuu Helsingissä.
Sanoo olevansa akateeminen pihamies, jolla on kaksi moottorisahaa ja liian hyvä hylsysarja.
Lapsuudesta juontaa rakkaus metsään ja pienet metsäpalstat Savossa ovat tärkeitä paikkoja. Rönkä harrastaa lukemista, elokuvia ja on kulttuurin kuluttaja.
(Lähde: Ateneum/ kuukauden vieras 2018)

Kirjailija on saanut v. 2007 Lasiavain-palkinnon ja v. 2006 Vuoden johtolanka-palkinnon Ystävät kaukana-kirjasta.


Matti Rönkä Akateemisessa 2019 (© Piritta's foto) 

*******
Ilmestyneet teokset:
Viktor Kärppä -sarja. Tappajan näköinen mies 2002 - Hyvä veli, paha veli 2003 - Ystävät kaukana 2005 - Isä, poika ja paha henki 2007 - Tuliaiset Moskovasta 2009 - Väärän maan vainaja 2011 - Levantin kyy 2013 - Uskottu mies 2019
Kirjoista on tehty myös tv-sarja sekä elokuva.

Muut:
Mies rajan takaa (kokoelma kolmesta ensimmäisestä Kärppä -romaanista) 2005 - Eino 2015 - Yyteet 2017
Tulossa. Surutalo, syyskuussa 2021

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Esa-Pekka Kanniainen: Hämähäkin huone, 283 s. - 2. osa Anna Kariluoto-trilogiaan -  ilm. 2019 - Karisto ********kirjaston kirja

En ole lukenut ensimmäistä osaa, mutta vilkaisin netistä vähän kirjan tapahtumia. Niistä kävi ilmi, että rikoskomisario Anna Kariluoto on kotoisin hieman ongelmallisesta perheestä. Isä on eläkkeellä oleva poliisi ja äiti on tai on ollut (?) ahdasmielinen uskovainen. Annalla itselläänkään elämä ei ole mennyt kovin hyvin. Mutta ei nyt tämän enempää ensimmäisestä osasta.
Anna haluaa vaihtelua työhönsä ja lähtee sen vuoksi Kabuliin, tehtävänään kouluttaa paikallisia naisia poliiseiksi. Afganistan on vaarallinen paikka, jossa ei koskaan tiedä mitään eteen tulee, vaikka kuolema. Annakaan ei ole turvassa, vaan kohtaa myös pelkoa, turvattomutta, luottamuspulaa ja muutakin ikävää.

Koti-Suomessa naista odottaa miesystävä, Vesa Laaksonen, poliisi hänkin, väkivaltaryhmän komisario. Laaksonen puolestaan joutuu tutkimaan erään pikkurikollisen murhaa.

Vaikka kirjailija teki Afganistaniin liittyvää taustatyötä kunnioitettavat neljä vuotta, niin mielestäni ensimmäisen ja toisen osan välinen ilmestymisaika (8 vuotta) on kyllä sarjalle liian pitkä. Senpä vuoksi ensimmäisen osan tarinoita olisi voinut avata enemmän toisessa osassa. Suomen tarinat olivat välillä vähän sekavia, kun taas Afganistanin osuuksiin oli paneuduttu enemmän. (Taisi taustatyö auttaa.) Teksti etenee jouheasti, mutta olisin karsinut sanontoja: muumit laaksossa, koirat haukkuu ja karavaani kulkee jne.
Mielelläni lukisin kolmannenkin osan, jonka toivon ilmestyvän muutaman vuoden sisällä.

++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Esa-Pekka Kanniainen, kirjailija, musiikkipedagogi ja musiikkiterapeutti, synt. 1960 Kemijärvellä. Kanniainen on tehnyt 25 vuotta päihde- ja kriminaalityötä ja työskentelee nyt Turun vankilassa musiikin ohjaajana,

********
Ilmestyneet teokset:
Anna Kariluoto-trilogia: Pimeä puoli 2011 - Hämähäkin huone 2019

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.cm
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit