Jeffrey Archer: Miekkaa vahvempi, 5. osa Clifton-kronikkaan - kauno - sukutarina




Kukaan ei tule häiritsemään meitä ennen aamuseitsemää,  ja silloin tällä kannella ei ole mitään, mitä häiritä.

Miekkaa vahvempi, 463 s. - Clifton -kronikan 5. osa - suom. ilm. 2019 - Mightier Than The Sword 2015 - suomennos: Susanna Tuomi-Giddings - Sitruuna Kustannus *********kirjaston kirja

Miekkaa vahvempi -osan tapahtumat sijoittuvat 1960-luvun puolivälistä 1970-luvun alkuun.

Kaikki osat ovat jääneen aina jännään tilanteeseen, niin neljäskin osa (Maksun aika), jossa MV Buckingham -alus on joutumassa erään terroriteon kohteeksi. Miten käy? Onnistuuko terroriteko ja tuleeko laivalta uhreja?
Tästä tilanteesta ko. osa lähtee ja vuosi on 1964.

Päähenkilöistä:
Kirjailija Harry Clifton on kirjoittanut yhdeksänosaisen rikosromaanisarjan, jonka pääosassa on rikostarkastaja William Warwick. Clifton valitaan Britannian kirjailijoiden sananvapausjärjestön puheenjohtajaksi. Harry suostui toimeen vain yhdestä syystä: vapauttaakseen Siperian vankileiriltä venäläisen kirjailijan Anatoli Babakovin, joka on tuomittu valeoikeudenkäynnissä kahdeksikymmeneksi vuodeksi vankilaan ilman valitusoikeutta.
- Mistä Babakovia nyt syytettiinkään?
- Hän kirjoitti kirjan.
- Onko se Venäjällä rikos?
- On, jos päättää kertoa totuuden työnantajastaan, varsinkin jos työnantaja sattuu olemaan Josif Stalin.
Miten käy, onnistuuko Harry ottamassaan tehtävässä?

Harry on naimisissa Emma Cliftonin kanssa, joka toimii Barringtonin hallituksen puheenjohtajana. Tehtävänä on mm. selvittää tapausta, jota sanotaan "laivastovälikohtaukseksi". Lisäksi hallituksessa kiehuu ja kuohuu, sekä jäsenistössä että muussa toiminnassa.
Emmalla on apunaan uusi 24-vuotias hallitustulokas, nimittäin oma poikansa Sebastian. Seb on tosi älykäs nuoresta iästään huolimatta ja onnistuukin juonimaan liike-elämässä yhtä sun toista.
Sebastian on kovin rakastunut ja suunnitelmissa olisi kosinta, mutta milloin, missä ja kenen kanssa?

Sir Giles Barrington, Emman veli on ollut mukana politiikassa, niin nytkin. Edellisessä kirjassa mielestäni polittiikkaa oli liikaa, mutta nyt siitä on sentään saatu kiinnostavaa. Kieroilua, kähmintää ja tietysti vaaleja, joissa Giles on mukana. Lisäksi Giles tekee jotakin, joka saattaa vaaraan koko hänen poliittisen uransa.

Mukana myös Lady Virginia Fenwick. joka on kuuluisa ilkeydestään ja juonitteluistaan, etenkin Emmaa kohtaan.Virginia ei tunnu haluavan kenellekään mitään hyvää, päinvastoin. Virginialla ja Emmalla on vireillä kunnianloukkausoikeudenkäynti.
- Haluan valamieheistön ymmärtävän, että väite jonka mukaan minun asiakkaani (Virginia) ei ole kunnon ihminen ja että hänen tarkoituksenaan oli kaataa teidän yhtiönne, on kunnianloukkaus, rouva Clifton. 
Ikäväksi oikeudenkäynnin tekee se, että jos Emma häviäisi jutun, hän menettäisi maineensa lisäksi myös paikkansa Barringtonin hallituksen johdossa.

Oman mausteensa tarinalle antavat Binghamin kalatahnayhtiön omistaja Bob Bingham ja hänen vaimonsa Priscilla. Pariskunta on nykyään harvasta asiasta samaa mieltä, pukeutumisestakaan, Bob ei ole turhan tarkka, kun taas Priscilla tuhlaa minkä ehtii.
- Kaksirivinen leväkäänteinen pikkutakki tulisi tuskin kovin nopeasti uudelleen muotiin...mutta jos puku oli kelvannut hänen isälleen, niin se kelpasi hänellekin.
Kun Priscilla viettää päivän ostoksilla, se maksaa Bobille monta korillista kalatahnaa. Priscilla osaa myös ärsyttämisen taidon:
- Olette varmaan ylpeitä, kun Sebastian kutsuttiin hallitukseen?
Emma hymyili.
- Jos äiti on hallituksen puheenjohtaja ja osake-enemmistö on suvun hallussa, hallitukseen voisi nimittää vaikka cockerspanielin ja hallitus vain heiluttaisi häntäänsä, Priscilla sanoo.

Koska Miekkaa vahvempi on jo viides osa, niin paljon on ehtinyt tapahtua. Siispä kannattaa lukea sarja alusta alkaen. Etenkin kun jokainen osa loppuu cliffhangeriin. Olen pitänyt sarjasta, vaikka melkein jokaisessa osassa on ollut joku asia, jota olen kritisoinut. Tässä osassa oli liikaa Emman ja Virginian välistä oikeudenkäyntiä ja tapahtumien toistoa. Myös osakekauppoja, ostoja, myyntejä, takaisinostoja, oli veivattu liikaa, tylsää.
Muuten sarja on ollut ihan viihdyttävää luettavaa. Päähenkilöt ovat mielenkiintoisia, tarinat hyviä.
Extraplussan annan kirjojen alussa oleville Cliftonit- ja Barringtonit -sukupuille, joita silmäilemällä pysyy paremmin mukana.
Kaksi osaa vielä ja sitten pääsemme toivottavasti seuraamaan uutta sarjaa, jonka päähenkilö on mainittu Clifton-kronikassa (kts. P.S.)

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Jeffrey Archer, kirjailija, poliitikko ja pääri (v. 1992 -),  synt. 1940 Lontoossa. Entinen parlamentin  jäsen ja Konservatiivipuolueen varapuheenjohtaja. Vuonna 2003 Archer lopetti poliittisen uransa. Mies kerää taidetta ja harrastaa huutokauppojen meklarointia. Kirjoja on myyty 270 miljoonaa kappaletta ja julkaistu 97 maassa ja 40 kielellä.
(Lähteet: Wikipedia ja Sitruuna Kustannus)

**********
Suomennetut teokset:
Clifton-kronikkaVain aika näyttää  2017 - Isän synnit 2017   - Vaietut salaisuudet  2017 -   Maksun aika 2018 -  Miekkaa vahvempi 2019 - 
Tulossa vielä: Cometh the Hour  2016  -  This Was a Man 2017

Muita: Miljoonan dollarin petos 1976 - Kerrotaanko presidentille 1977 - Leppymättämät 1979 - Kane ja Abel 1980 - Tuhlaajatytär 1982 - Valtataistelu 1984 - Kunnian tähden 1986 - Täydellinen murha: Kaksitoista kertomusta 1989 - Suuri unelma 1991 - Varkaiden kunnia 1993 - Jättiläiset 1996 -

Muuten: esikoiskirjan Miljoonan dollarin petos Archer kirjoitti kuudessa viikossa ja se perustuu pitkälti omiin kokemuksiin.
Romaanien lisäksi kirjailija on julkaissut novelleja, näytelmiä, televisiosarjoja ja lastenkirjallisuutta.

P.S. Mikä parasta, Archer on aloittanut uuden sarjan, joka kertoo etsivä (vai onko jo rikostarkastaja?) William Warwickista, joka on Harry Cliftonin kirjoittaman kirjasarja päähenkiö. Hyvä oivallus ArcheltaKyseessä ei kuitenkaan ole dekkarisarja, kuten Clifton-kronikassa Harryn kirjoittama sarja.  Ensimmäinen osa Nothing Ventured ilmestyy syyskuussa 2019. Sitä odotellessa, kunhan ensin Clifton-kronikka loppuu.

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit