Venla Pystynen, Linda-Maria Roine: Mercedes Bentso - tositarina

   
"Sä oot tosi kaunis. Mikä sun nimi on?" Olin häkeltynyt. Kukaan mies ei ollut kiinnittänyt muhun positiivista huomiota.

Mercedes Bentso - Ei koira muttei mieskään, 317 s. -  selviytymistarina -  ilmestynyt 2019 - kansi: Aino Suni -  Johnny Kniga ********kirjaston kirja

Tämä on Linda-Maria Roineen eli Mercedes Bentson selvitymistarina.

Kirja alkaa siitä kun Linda-Maria on 16-vuotias koulukiusattu.
- Ala-asteelta lähtien kaikki luokan pojat olivat inhonneet ja haukkuneet mua. Niiden mielestä olin liian laiha, outo ja ällöttävä, ja välitunneilla ne heittivät mua jääkokkareilla.

Koska Roine on kokenut ettei koskaan kelvannut kenellekään, on 24-vuotiaan Santerin osoittama huomio tärkeätä. Santeri kehuu ulkonäköä ja pyytää kahville luvaten tarjota.
- Santeri oli kuitenkin huomannut mut, ja tunsin valtavaa kiitollisuutta sitä kohtaan.
- Olin ollut koko elämäni yksin, ja janosin hyväksyntää ja rakkautta. Santeri oli oljenkorsi, johon tartuin.

Santeri ei ole mikään pyhäkoulupoika. Ajan kuluessa juuri Santeri on se joka tutustuttaa Linda-Marian huumeisiin eikä Santerin maailmassa nainen ole mitään:
- "Koita muistaa, että sä oot nainen. Seurassa sä et puhu kuin kysyttäessä."
Santeri näki naisen: "Ei koira muttei mieskään."

Linda-Marian elämän ala-mäki alkaa. Äidille valehdellaan, lukio alkaa pian lintsaamisilla ja samalla huumeet & huumeporukat vievät mukanaan. Äidistäkään ei ole liiemmin apua, sillä tämä kärsii mielenterveysongelmista ja on aina välillä Aurorassa hoidossa. Tytär ei ymmärtänyt äidin vaikeuksia.

Narkkarien joukossa naisilla ei ollut mitään arvoa ja perheväkivalta oli arkipäivää.
- Aloin tajuta, että narkkaripiireissä naisilla oli kaksi roolia: joko on jonkun muija, jonka tehtävänä on palvella miestään tai kaikkien huora. Oletus oli, että kaikki yksinäiset naiset olivat valmiita seksiin kamaa vastaan. Jos ei ollut, ne pakotettiin siihen.

Linda-Maria tutustuu romanikulttuuriin, valitettavasti myös sen väkivaltaisemman puolen kautta. Ja kun romanikulttuurin ja narkkareiden väkivaltaisemmat puolet yhdistetään on lopputulos hurja:
- Narkkarimaailman romanimiehet alistivat naisiaan puhtaus- ja häveliäisyyssääntöihin ja Raamattuun vedoten: Jumala loi miehen ensin, sitten naisen tämän kylkiluusta. Siksi mies oli perheen pää, jota nainen ei saanut kyseenalaistaa, tai tuli turpaan. Sitä paitsi naisessa oli perisynti.

Linda-Maria oli aina ollut kiinnostunut musiikista ja riimittelystä. Täti oli nähnyt sanomalehdessä ilmoituksen Nuorten toimintakeskus Hapessa alkavasta nuorten räppikoulusta, jonne äiti ilmoitti tytön. Koulussa tuntui ensimmäisen kerran, että on hyväksytty. Oli hienoa saada positiivista palautetta teksteistä.
- Nopeasti räppikoulusta tuli mun kuukauden kohokohta. Menin sinne aina selvin päin, vaikka muutoin vedin edelleen kamaa.
Näin alkoi pikkuhiljaa Mercedes Bentson räppiura ja kaman käyttö väheni samalla.

Eräänä päivänä Stenkka sai studiolla puhelun Jannelta, joka oli ollut perustamassa tukholmalaista ganstarap-yhtyettä Kartellenia. Janne, artistinimeltään Babyface, kirjoitti riimejä alamaailmasta ja vankilaelämästä. Ei ole siis vaikeata arvata, että Janne ja Linda-Maria kiinnostuvat toisistaan.

Linda-Maria päätyi myös Linnake -televisio-ohjelmaan sekä erilaisiin keskustelupaneeleihin, joiden aiheena oli syrjäytyminen. Sitten tytöstä tuli vielä elokuvatähti. Aino Sunin dokumentti Ei koskaan enää esitettiin Rakkautta ja Anarkiaa -leffafestareilla 2018. Leffassa Linda-Maria pääsi kertomaan oman tarinansa ja levittämään tietoa naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Koulukiusaaminen on ollut eräs syy pahaan oloon, niinpä L-M on mukana kiusaamisen vastaisessa Break the Fight - hankkeessa. Sekä:
"#meetoo on ollut upea juttu, mutta Suomessakin keskustelu on pyörinyt valkoisten keskiluokkaisten naisten kokemuksista, ei niiden, jotka ovat kaikkein syrjitympiä ja alistetuimpia," sanoo Linda-Maria.

Kirjassa on myös paljon rap-lyyrikoita, jotka kertovat pahasta olosta. Mutta hyvä jos riimittelyn kautta saa uskoa, toivoa, rakkautta, parempaa elämää ja etenkin voimaa pysyä irti alkoholista ja huumeista. Linda-Maria on nimittäin hakenut hyväksyntää myös helluntaiseurakunnasta, ystävistä ja eri poliittisista ryhmittymistä. Isätön tyttö oli eksyksissä.
Hyvin kirjoitettu, rankka selvitymistarina, jossa puhutaan elämisestä romaanikulttuurissa, hengellisyydestä ja joka kertoo paitsi Linda-Mariasta itsestään, myös hänen lähellään olleista ihmisistä.

- Mun pelastuminen oli ihme, ei itsestäänselvyys.

Mä istun yksn ruokalassa
en oo puoleen vuoteen syönyt oman luokan kanssa
puol vuotta sitten lopetin myös puhumisen
kattokaa sitä, se näyttää niin surulliselt
         (Viimeinen koulupäivä -biisin alku, 2015)

::::::::::::::::
Pari sanaa kirjan päähenkilöstä:
Linda-Maria Roine, synt.1993 Helsingissä. Rap-artisti, joka kasvoi yksinhuoltajaäidin lapsena, ja jolla on romani-, kosovolais- ja karjalaistaustaa. Bentson sanoitukset ovat yhteiskuntakriittisiä ja käsittelevät mm. päihdeongelmia, väkivaltaa ja syrjäytymistä.
Roine on koulukiusattu, lapsena hyväksikäytetty sekä kärsinyt parisuhdeväkivaltaa plus käyttänyt erilaisia päihteitä, mm. bentsoja, joista taiteilijanimen loppuosa muodostuu. Roineen nykyinen miesystävä istuu elinkautista ja on myös dekkaripiireissä tuttu Janne Raninen kirjallaan Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi. 
(Lähteet: Wikipedia ja ko. kirja)

Linda-Maria Roine Turun Kirjamessuilla 2019
(©Piritta's foto)

++++++++++
Venla Pystynen, toimittaja

P.S. Linda-Maria Roine puhuu Vamoksesta. Se tukee 16-29 - vuotiaita nuoria kohti koulu- ja työelämää, mutta ensin laitetaan kuntoon arjen perusasiat. Toiminta on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta. Toimintaa on Suomessa kahdeksalla paikkakunnalla.
(Lähde: Helsingin diakonissalaitoksen !Vamos! -sivu)

Kirjablogeissa vietetään naistenviikkoa. Haasteen järjestää Tuija Tuijata-blogista.
https://tuijata.com/

Tänään nimipäiväänsä viettävät: Tiina, Kirsi, Kirsti, Kristiina, Krista, Kiia ja Tinja. Onnittelut!

                                                     naistenviikko 2019

kirjarouvanelamaa. blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen

Kommentit