Jørn Lier Horst: Hylkiöt - dekkari / 5. suomennos


Aallot löivät rantaan ja vyöryivät takaisin mereen. Matalaa lahtea ympäröivät kalliot olivat pehmeäkaarisia, sileäksi hioutuneita... Wisting saapui löytöpaikalle poliisin edustajista kolmantena.

Jørn Lier Horst: Hylkiöt, 316 s. - suom. ilm. 2019 - Bunnfall 2010 - 5. suomennettu teos -suomennos: Päivi Kivelä - kansi: AdobeStock - Otava **********kirjaston kirja

Lopussa lastendekkarilista.

Hylkiöt on suomennetuista viidestä osasta ajallisesti ensimmäisenä ilmestynyt *), niinpä en puhu päähenkilöiden yksityiselämästä mitään, sillä tilanteet ovat muuttuneet seuraavissa osissa.

Päähenkilö, 51-vuotias rikospoliisi William Wisting on sympaattinen hahmo, mutta hieman hajuton ja mauton. Edellisestä osasta sanoin, että onneksi mies ei ole aina väsynyt, mutta tässä aiemmassa osassa on terveydellisiä ongelmia. Wisting on siis myöhemmin ottanut onkeensa ja hoitanut itsensä kuntoon.
Lääkäri sanoo: "Olet tehnyt liikaa töitä. Jos jatkat samaan tahtiin niin romahdat pian, loppunpalamisen riski on suuri. "

Hylkiöissä Wisting joukkioineen joutuu tutkimaan tapauksia, joissa rannoilta löytyy ruumiinosia. Keille ne kuuluvat ja miksi on aina sama ruumiinosa? Onko sattunut veneonnettomuus vai mistä on kyse?
- Tämä on jo toinen ruuminosa, joka oli huuhtoutnut maihin hänen poliisipiirissään lyhyen ajan sisällä. "Ne eivät kuulu yhteen", tuumaa Wisting.
 - "Miten niin? Minusta se näyttää täsmälleen samanlaiselta kuin ensimmäinenkin."
 - "Siinäpä se..."

Edellisen vuoden syyskuussa katosi neljä ihmistä muutaman päivän välein.
- Normaalisti joka vuosi ilmoitetiin lähes viisikymmentä ihmistä kadonneeksi, mutta useimmat heistä löydettiin. Oli kotoa karanneita nuoria, eksyneitä dementikkoja, leikkimään unohtuneita lapsia, eksyneitä marjastajia ja metsästäjiä.
Mikä on tämä mystinen neljän henkilön katoamissuma? Ja liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Ainakin kolmella kadonneella on paljon yhteistä. 
Tapaukset olivat aiheuttaneet päänvaivaa...Oli hyvin poikkeuksellista, että joku katosi kokonaan. Jäljettömiin.

Toinen päähenkilö on William Wistingin rikostoimittajatytär. Line oli aloittanut paikallislehdestä ja pärjännyt niin hyvin työssään, että päätyi Osloon ```) VG:hen töihin ja menestyi siellä mainosti saaden jopa palkintoja.
Nyt Line on tekemässä juttua entisistä vangeista, murhaajista. Haastatteluiden tarkoituksena olisi kertoa vankeusrangaistuksien kielteisistä puolista, vankila-ajan tarkoituksettomuudesta sekä vaikeasta paluusta takaisin yhteiskuntaan.  Lineä kiinnostaa kuinka valmis murhatuomion istunut henkilö on nyt yhteiskuntaan ja onko pitkä vankeustuomio mahdollisesti tehnyt henkilöistä vieläkin vaarallisempi ihmisiä? Poistuuko pahuus vankilassa? Mitä toimittaja saa irti ex-vangeista?
- Line tuntee pientä levottomuutta ja miettii, oliko haastatteluajatus ollut virhe. Aihe oli kyllä hyvä. Hän keskustelisi kuuden murhaajan kanssa, viiden miehen ja yhden naisen. Yhteensä he olivat istuneet vankilassa lähes sata vuotta. 

Haastattelujen ajan Line asuu joko isänsä luona tai kaverinsa Tommy Kvanterin kerrostaloasunnossa. Tommy ja Line ovat olleet samoilla luokilla ja kohdanneet uudelleen vuosien kuluttua. Tommy työskentelee kokkina tanskalaisessa troolarissa. Mies on hieman arvaamaton ja huoleton ja pieniä rikoksiakin löytyy menneisyydestä.

Miten kaikki päättyy? Löytyneet ruumiinjäsenet? Kadonneet henkilöt? Onnistuuko Line kaivamaan haluamansa tiedot?

Horst kirjoittaa leppoisaa tekstiä. Sopivasti rikoksia ja yksityiselämää. Joskin henkilöhahmot jäävät toisinaan etäisiksi, mutta johtunee siitä, että tämä on jo sarjan kuudes osa (Bunnfall).  Hylkiöiden tarina oli minusta parempi kuin edellinen lukemani kirja (Tulikoe). Hylkiöt pysyi paremmin koossa, eikä tällä kertaa hajonnut paikoin sekavaksi.
Ihan luettavia nämä opukset, kunhan vain suomennosjärjestys olisi loogisempi.
Jos nyt joku ei ole vielä aloittanut sarjaa, niin kannattaa aloittaa tästä suomennoksesta, sillä se on järjestyksessä ensimmäinen, ennen seuraaavia neljää suomennosta. Kts. sarjan osat.

En ymmärrä suomennosjärjestystä. Ensin aloitetaan keskeltä sarjaa, seitsemännestä osasta, sitten ilmestyy kolme seuraavaa ja sen jälkeen teos, joka alkuperäisesti on kuudes osa. Ilmestyykö seuraavaksi viides vai yhdestoista osa?? Vai ihan vallan joku muu, esim. ensimmäinen osa?
Kustantamon vaihdolla on saattanut olla osuutta, Sitruunasta → Otavaan. Sitruuna ilmoitti aikoinaan ettei aio suomennuttaa alkupään kirjoja, mutta Otava onkin tullut toisenlaisiin aatoksiin.
Niin tai näin, hyvä kun suomennetaan, mutta tämä sekava järjestys kyllä kieputtaa lukijaa. Jäänpä jännityksellä odottamaan mikä mahtaakaan olla seuraava osa.

Wisting kantoi aamupalatarjottimen terassille. Paistettuja munia ja kahvia. Ennen kuin alkoi syödä hän nojasi taaksepäin ja tuijotti merelle katsomatta erityisesti mihinkään.

P.S.```)  VG-lehti eli Verdens Gang on Norjan suurin sanomalehti.

+++++++++
Kirjailija, entinen rikostutkija
Jørn Lier Horst, synt. 1970 Porsgrunnissa, Norjassa ja asuu Stavernissa.
Jos kiinnostaa lukea Tulikokeesta tai kirjailijasta enemmän, niin alla olevan linkin takaa löytyy.


***********
Ilmestyneitä teoksia:
William Wisting -sarja: suomennosjärjestys ja (alapuolella) alkuperäinen ilmestymisjärjestys: 
Suljettu talveksi 2015  - Ajokoirat 2016 - Luolamies 2017 - Tulikoe 2018 - Hylkiöt 2019

Sarjan osat (suluissa suomennokset) 
1. Nøkkelvitnet 2004  
2. Felicia forsvant 2005  
3. Når havet stilner 2006  
4. Den eneste ene 2007 
5. Natmannen 2009 
6. Bunnfall 2010  (Hylkiöt 2019
7. Vinterstengt  2011  (Suljettu talveksi 2016)    
8. Jakthundene 2012  (Ajokoirat 2017)   
9. Hulemannen 2013  (Luolamies 2017)
10. Blindgang 2015  (Tulikoe 2018) 
11. Når der mørkner 2016     
12. Katharina-kodet 2017  
13. Det innerste  rommet  2018

Muita suomennettuja teoksia:
Clue-sarja (salapoliisisarja  9-12-vuotiaille): Salamanterin salaisuus 2015, 1. osa - Kultaisen kellon arvoitus 2019,  2. osa

Etsiväkaksikko-sarja (salapoliisisarja 6-9 -vuotiaille): Operaatio myrskypilvi 2018 - Operaatio Varjomies 2018 - Operaatio Auringonlasku 2019 - Operaatio Narsissi 2019

Lisäksi kirjailijalla on lukematon määrä suomentamattomia nuorten rikosromaaneja, salapoliisikirjoja lapsille sekä muita julkaisuja mm. teatteriin.

^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa. blogspot. com
Instagram: #pirittaolen

Kommentit

 1. Olipa kiva, että kerroit lukujärjestyksen. Olen ehtinyt lukea yhden kirjan ja tämä on nyt lukuvuorossa. Ihastuin Wistingiin.
  Onpa omituinen julkaisuohjelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin. Mietin, että olisiko ollut parempi jos olisi aloittanut reilusti alusta, eikä tuosta kuudennesta osasta, sillä tulee sitten seuraavaksi 1. osa, 5. tai 11. osa, niin ei kuitenkaan mene enää järjestyksessä.

   Poista

Lähetä kommentti