Sofie Sarenbrant: Avoimet ovet - dekkari

Hän makaa liikkumattomana katossängyssään. Punaisen yölampun loisteessa näen sulkeutuneet silmät ja tyynet kasvot. Peitto on lipunut hivenen sivuun, mutta pienten kukkien koristaman yöpaidan ansioista häntä ei varmaan palele.

Avoimet ovet, 434 s.
- 3. osa Emma Sköld-sarjaan
- suom. ilm. 2019
- Visning pågår 2014
- suomennos: Veijo Kiuru
- kansi: Sanna-Reeta Meilahti
- WSOY
- kirjaston kirja
- Enää yksi ainoa vuorokausi jäljellä talossa, sen jälkeen Cornelia Göransson ja tytär Astrid saisivat lopullisen rauhan.
Rauhan mistä?

Cornelia on myymässä asuntoaan. Asuntonäytön jälkeisenä aamuna 6-vuotias tytär tekee asunnossa kaamean löydön, joka muuttaa heidän elämänsä. Astrid on myös sanonut nähneensä yöllä jonkun henkilön. Oliko se vain unta? Missä puolestaan on Cornelian 19 vuottta vanhempi aviomies Hans?

Eskarissa Josefin on tutustunut Corneliaan ja heistä on tullut hyvät ystävät. Josefinellä on neljä lasta, mutta siitä huolimatta hän auttaa aina mielellään, jos Astrid tarvitsee tilapäistä hoitopaikkaa. Ja muutenkin Josefinista on apua, etenkin kun hänen siskonsa on poliisi, Emma.

Emma Sköld on Tukholman väkivaltajaoksen rikosylikonstaapeli, joka on raskaana. Tuleva isä, miesystävä, Kristoffer on kiinteistövälittäjä. Mies etsii heille sopivaa asuntoa, mutta jostain syystä Emma himmailee. Eikö sittenkään halua muuttaa yhteen vai mikä on syynä?

Entä kuka on henkilö, joka tuo Emmalle ruusuja ja käy "terrorisoimassa" Kristofferin asuntonäyttöjä:
- On ilo kuljeskella ympäriinsä muhkeassa talossa ja tuhahdella aivan kaikelle, mistä voi huomautella. "Minä aistin heikon homeen hajun", X mutisee riittävän selvästi, jotta muutkin ympärillä kuulevat mitä hän sanoo. 
-" Mikä näkyvyys suoraan sisään. Tyypillistä, että talot ovat niin tiheässä, aurinko se mahda loistaa tälle parvekkeelle jne jne.".

Emma alkaa tutkia rikosta yhdessä Thomas "Nyllet" Nyhlénin kanssa. Mitä tällä rauhallisella asuinalueella oikein tapahtuu?

Sujuvasti kirjoitettua tekstiä ja mukavasti etenevää juonenkuljetusta. Hyvä tarina. Muutamia asioita mietin suomennoksessa, mutta eipä haitannut. Enkä tiennyt ilman sanakirjaa mikä on *)berlokki.
Valitettavasti päähenkilöt jäävät oudon etäisiksi, etenkin kun on kyse sarjan alusta. Mutta sitten googlatessani kirjailijatietoja selvisi, että Avoimet ovet ei olekaan sarjan avausosa, vaan jo kolmas. Ilmankos sitten, sillä edellisissä osissa henkilöhahmot ja heidän väliset "juttunsa" on varmaan kerrottu. Harmi, että näin. Tosin kuulin, että ensimmäiset kaksi osaakin suomennettaisiin, mutta tieto on vahvistamaton. Joka tapauksessa aion lukea seuraavankin osan, sillä haluan tietää miten tarinassa lopulta käy. Onneksi molemmat **)jatko-osat ilmestyvät jo tänä vuonna (kts. ilmestyneet teokset)

P.S. *) Berlokki on korussa, esim. kellonperissä tai rannerenkaassa roikkuva koriste, kellutin.
(Lähde: Tietosanakirja)

+++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta ja sarjasta:
Sofie Sarenbrant, synt. 1978 Tukholmassa, valokuvaaja ja ent. toimittaja. Lapsena Sarenbrant haaveili ponista ja kun sellaisen sai, niin yksi unelma-ammateistakin oli selvä: kilparatsastaja. Toisin kävi, mutta hevosia ei ole unohdettu, sillä Sarenbrant ratsastaa edelleen. 

Harrastukset: juokseminen, laulaminen, lukeminen ja kirjoittaminen sekä valokuvaus ja perheen kanssa oleilu. Kirjailijaesikuvana on Lars Kepler.
Sarenbrant halusi kirjasarjan päähenkilön olevan nuori ja kunnianhimoinen ja niin syntyi Emma Sköld. Kirjailijan kirjoja on myyty 2 miljoonaa kappaletta.
(Lähde: Sofie Sarenbrantin kotisivut)

************
Kymmenestä ilmestyneestä teoksesta on vain osa suomennettu:
3. osa :Avoimet ovet 2019 - **)4. osa: Osasto 73 (ilmestyy toukokuussa 2019) - **)5. osa: Kerjäläinen 2019 (ilmestyy lokakuussa 2019)

Aiemmin sarjassa ovat ilmestyneet suomentamattomat kirjat: Vila i frid  - Andra andningen
Emma Sköld-sarjaan on tulossa ainakin kuudes osa ja uusikin trilogia on aloitettu, joka alkaa kirjalla: Bakom din rygg 2017

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Tällä kirjalla osallistun dekkariviikolle, jonka järjestää Saana kirjablogista Lukeva peikko
https://www.lukevapeikko.com/kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit

  1. Kiitos esittelystä. En ole lukenut vielä yhtään kirjailijan kirjaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti