Kevin Frazier & Arto Halonen: The Guardian Angel - Suojelusenkeli - dekkari

307 s. ilmestynyt 2018
- historiallinen psykologinen trilleri
- suomennos: Tero Valkonen
- kansi: Cardinal Communications USA
WSOY

- kirjaston kirja

Arto Halonen, synt. 1964 /Joensuu
- kirjailija, elokuvantekijä

Kevin Frazier, synt. 1964 /USA
- asuu Helsingissä
- kirjailija, lakimiesHardrup käveli lumisateessa kujaa pitkin. Vasemmassa kädessä oli salkku. Salkun pohjalla oli hänen pistoolinsa, puoliautomaattinen FN Browning....
"Palle". hän sanoi, " on tärkeää, että seuraat henkisen kehityksen prosessia"
Hardrup meni lähemmäs. Sanat rentouttivat yhtä paljon kuin taivaalta putoilevat lumihiutaneet.

Jostain syystä tämä kirja seisoi pitkään kirjapinossani. Miksi? En osaa sanoa, jokin ei vain puhutellut.
Tarina perustuu tositapahtumiin. Tanskassa vuonna 1951 eräs mies, Palle Hardrup, saapuu pankkiin, ampuu kaksi ihmistä ja pakenee rahojen kanssa. Silminnäkijät sanoivat miehen käyttäytyneen kuin olisi jonkinlaisessa transsissa. Poliisi alkaa epäillä, että mies on hypnotusoitu tekemään pankkiryöstö ja murhat.
Onko sellainen mahdollista ja mikä oli loppupäätelmä?

Arto Halonen jäljitti 1990-luvulla kaksoismurhaajan ja kävi haastattelemassa tätä. Kirjailija/ohjaaja on kokeillut olla hypnotisoituna ja on myös itse harjoittanut hypnoosia pienissä piireissä. Mies ei ole asiantuntija, mutta teoreettista pohjaa löytyy. Ko. tiedoista on ollut apua sekä kirjan että elokuvan teossa. Englanninkielisessä elokuvassa on kansainvälinen roolitus ja se on kuvattu Kroatissa ja Tanskassa. Sekä kirja että elokuva ilmestyivät maaliskuussa 2018.

Kirja oli mielenkiintoinen juuri aiheensa takia, mutta välillä spekulointia oli aika paljon, vähän liikaa. Loppu taas oli kiinnostava, sillä olihan sitä saatava tietää miten kirjan tapauksessa lopulta kävi ja erosiko se oikeista tapahtumista. Tällä kertaa tein poikkeuksen lukutyyliini, eli luin netistä ennakolta mitä Tanskassa oli tapahtunut ja miten keissi oikeasti päättyi. Tapaus löytyy nimellä "hypnoosimurhat".
Marien - eli tutkivan poliisin vaimon tarina on päähenkilöistä ainoa täysin keksitty.

Tekijät sanovat lopussa: Suojelusenkeli on kaunokirjallinen teos. Se on tarkoitettu luettavaksi romaanina, todellisista tapauksista irrallaan. Kirja kuitenkin perustuu virallisiin tanskalaisiin tapauspapereihin, joita on kaikkiaan kymmeniä tuhansia sivuja.

Kevin Frazier tuli mukaan taustaryhmään 2010. Miehet tekivät yhtäaikaa kirjaa ja kirjoittivat elokuvan käsikirjoitusta. 

Kiinnostava tapaus! Ja vähän pelottavakin!

Askeleet kaikuivat. Hän kuuli askeleensa teräsristikkoa vasten. Hän kuuli niiden kaikuvan seiniltä. Jokainen askelma oli numero. Jokainen numero oli osa laskua hänen mielessään.
Yksi...Kaksi...Kolme...Neljä...Viisi...Kuusi...Seitsemän...Kahdeksan...Yhdeksän...Kymmenen.

P.S. Hypnoosi on sosiaalinen vuorovaikutustilanne, jonka yhteydessä hypnotisoitavalle annetaan suggestio, jonka päämääränä on tuottaa muutoksia subjektiivisissa kokemuksissa, havainnoissa, aistimuksissa, tunteissa ja/tai käyttäytymisessä.
(Lähde: Wikipedia)
Hypnoterapeutti Kari Tuomaala sanoo: Ihmisen hypnoosiherkkyys on yksilöllistä, mutta jokainen ihminen voidaan hypnotisoida (Tuomaala on tehnyt yli 24 000 hypnoosi-istuntoa). Luullaan, että vain tyhmät ja herkkäuskoiset voidaan hypnotisoida, mutta asia on toisin: helpoimmin hypnoosiin pääsevat älykkäät ja luovasti mielikuvitusta käyttävät henkilöt. Hypnoosilla haetaaan apua mm. erilaisiin riippuvuuksiin, työstressiin sekä jännitys- ja pelkotiloihin.
(Lähde: Helsingin Uutiset 2012)

++++++++++++++


Muutama sana kirjailijoista:
Arto Halonen on tunnettu dokumenttielokuvistaan ja on mm. saanut vuonna 2005 opetusministeriön myöntämän Suomi-palkinnon, joka on korkein kulttuuriministerin ja valtiovallan vuosittain jakama kulttuuripalkinto. Halonen on saanut elokuvistaan myös muita palkintoja.

Kevin Frazier on valmistunut Yhdysvalloissa oikeustieteen tohtoriksi ja toiminut lakimiehenä Los Angelesissa. Avioiduttuaaan suomalaisen naisen kanssa Frazier muutti Helsinkiin, jossa on asunut useita vuosia.
(Lähde: Like Kustannuksen sivu)

****************
Ilmestyneet teokset:
Pyhän kirjan varjo 2008 (Frazier & Halonen)
Nicole 2007 (Frazierin esikoisromaani)

%%%%%%%%%%%

Tällä kirjalla osallistun dekkariviikolle, jonka järjestää Saana kirjablogista Lukeva peikko
https://www.lukevapeikko.com/


^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit