Olli Jalonen: Taivaanpallo - Finlandia-voittaja 2018


Minä-joka-on-Kuolleenpuun-Angus asun Saint Helenan saarella 1600-luvulla. Minulla ei ole isää mutta on äiti ja Ann ja kaksi veljeä joista toiselle olen eno.


Taivaanpallo, 461 s.
- ilmestynyt 2018
- Finlandia-voittaja 2018
- historia, tähtitiede
- kansi: Anna Lehtonen
- Otava
- kirjaston kirja

Tekstissä on joitakin pieniä sisältöpaljastuksia.




Kuolleenpuuntalon Angus on 7-vuotias pikkupoika, joka elää Catherine-äitinsä, Ann-siskonsa, tämän Thomas-vauvan ja pikkuvelivauva-Adamin kanssa Saint Helenan saarella. Steven-isä on kuollut linnoitustöissä lohkareen alle. Eletään aikaa 1600-luvulla.
Herra Halley on asunut heillä vuoden ja sinä aikana tutkinut taivaan ilmiöitä ja Angus on ollut apuna sen kun pikkupoikana on osannut. Halleyn lähtiessä Lontooseen, Angus jää saarelle ja kirjaa joka yö havaintoja tähtitaivaasta ja päivisin linnuista. Se on tärkeätä, sillä herra Halley on lähtiessään sanonut Angukselle, että jättää tämän korkoa kasvamaan ja opettelemaan silmät purjeneulanteräviksi haukansilmiksi. Sitten voisi vaikka myöhemmin kutsua pojan Lontooseen apupojakseen.

Poika tekee säntillisesti tehtävänsä ja samalla opettelee lukemaan ja kirjoittamaan. Tässä on apuna anglikaaninen pastori Martin Burch, joka opettaa myös uskontoa.
Sitten Angus onkin jo kymmenen. Elämä ei kohtele hellästi myöskään Anguksen perhettä, vaikka he ovat muuttaneet lähelle pastorin taloa ja äidistä tulee pastorin "taloudenhoitaja". Asia, josta saarelaiset eivät pidä.
- Siellä Kahdentalonpihan pienemmässä talossa me asumme ja talon ja herran pastorin suuremman talon välissä on lätti ja kanojen haukkakatos.  

Herra Halleyn lähdettyä tulee aika jolloin saarella alkaa kuohua; lahjonta ja oman edun tavoittelu kukoistavat, on kiivailijoita ja salakatolisia. Myös kuvernööri Blackmoreen ollaan tyytymättömiä. Tämä kohtelee huonosti sekä saarelaisia että orjia, joita ruoskitaan, varpaita katkotaan ja suolaa & santaa hierotaan haavoihin. Näin ei voi jatkua.
- Pastori selittää äidille: Meitä vahtii niin esivalta kuin lahkolaiskätyrit. ei ole varaa tehdä yhtäkään virhettä, ei yhden yhtä väärää liikettä.
Pastori Burch haluaisi valittaa vallitsevasta tilanteesta ja lähettää Lontooseen raportteja, muttei voi postisensuurin takia. Kirjeitä tarkistetaan molempiin suuntiin ja tarkistuksissa ne voivat kadota kokonaan. Mitä tehdä?

Päätetään, että nyt 12-vuotiaasta Anguksesta tulee pastorin kirje herra Halleylle.
- Herra Halleyn kautta Komppanian johdon ja kuninkaan luotettujen on saatava tietää mikä väärä komento Saint Helenalla taas on ja mitä meille nyt on tehty ja mitä täällä tapahtuu.

Ongelma on vain siinä, että saarelta ei saa poistua. Mikä neuvoksi? Ratkaisu on, että Angus järjestetään salamatkustajaksi Berkeley Castle-laivaan. Anguksen pitäisi oleilla koko matka hissukseen ylhäällä märssykorissa. Mukaansa poika saa kirjeet:
- Ensimmäinen kirje ommellaan sinun vaatteisiisi vuorin sisään. Toinen kirje ommellaan sinun sisääsi, joka tarkoittaa, että Anguksen on opeteltava kirjeen sisältö ulkoa, sanasta sanaan. Niinpä pojasta tulee kahdenkertainen kirjeenkantaja. Ja oikeastaan kolminkertainen koska samalla Angus voi viedä herra Halleylle merkintätulokset.
Kolmas "kirje" eli merkintätulokset ovat siemeniä, jyviä ja herneitä, joiden avulla herra Halley on aikoinaan neuvonut Angusta merkkaamaan linnut eli tietyistä linnuista savikippoon pudotetaan vehnänjyvä, tietyistä kurpitsansiemen ja joistakin linnuista koviksi kuivattuja herneitä.

Ja niin Angus lähtee matkaan, josta ei tule helppo. Ruoka loppuu, tulee rankkasateita, jolloin kastuu litimäräksi, eikä ehdi kuivua välillä. Miten hoitaa vessatoimet? Ja paljastuuko Angus lopulta?

Tavalla tai toisella Angus kuitenkin päätyy Lontooseen ja mutkien kautta löytää herra Halleyn talon. Herra yllättyy, mutta talon rouvaa kismittää.
- Rouva Halley ei pidä minusta mutta sietää. Hän ei pidä äidistä vaikka ei ole koskaan edes nähnyt. Voi olla että jos nainen ei pidä toisesta naisesta niin ei pidä toisen naisen lapsistakaan.

Saako Angus toimitetuiksi perille kaikki kolme kirjettä?
Herra Halley on muutossa hukannut kirjeen vaikka on etsinyt sitä joka paikasta. Tämän takia ei ole kyennyt puhumaan tärkeiden miesten kanssa. Mutta onneksi Angus on opetellut kirjeen ulkoa ja posottaa sen sisällön Halleylle, sanatarkasti.
- Angus. Sinä olet muistikoje. Sinä olet esimerkki siitä, että näin on mahdollista tallettaa meidän sisäämme täydellisesti sanoja, niin kuin kolikkoja pankkiin...

Angus asuu Halleyllä ja auttaa palvelijoita parhaansa mukaan, kantaa puita, tarjoilee talossa ja käy mukana ostoksilla.

Herra Halley on järjestämässä tutkimusretkeä Walesiin. Mukaan tulee myös herra Clarke, johon Angus on tutustunut jo Saint Helenalla. Clarke ei oikein pidä jamssikepistä, kuten poikaa kutsuu ja taitaapa olla jopa vähän mustasukkainen kun poika pääsee retkikuntaan. Miten tutkimusretki etenee? Ainakin sen aikana Angusille selviää mitä haluaisi tehdä elämässään:
- Haluan että minusta tulee kaikessa herra Halleyn kaltainen ja saan kiertää tutkimusretkillä ensin hänen kanssaan ja sitten myöhemmin yksin niin että johdan omaa retkikuntaa.

Angus on hyvä valinta kertojaksi, pikkuvanha, fiksu, oppivainen, nöyrä ja kohtelias nuorimies. Poika, josta on helppo pitää. Poika, joka uteliaisuuttaan tekee myös omia kokeita, joista herra Halleykin kiinnostuu.
Tarinan alkupuoli, elo ja olo Saint Helenalla, eteni omaan makuuni hieman hitaanpuoleisesti, mutta kun saarelta päästiin pois, niin jo alkoi sujua. Teksti on valloittavaa, vaikkei pilkkuja käytetä ja virkkeet ovat välillä aika pitkiä. Nämä seikat eivät kuitenkaan mitenkään häiritse lukemista. Tarina on mielenkiintoinen ja hyvä, joskin loppui vähän kesken. Ymmärrän nyt miksi. Siihen on tulossa jatkoa ensi syyskuussa, Merenpeitto (2019).
Jalonen on kyllä teoksesta Finlandia-palkinnon ansainnut. Pidin, todellakin.

En tiedä kuinka kaukana herra Halley on maapallolla käynyt mutta ainakin hän tietää minne sen reuna ulottuu ja tahtoo sinne. Sellaisesta ihmisestä näkee mitä tahtoo niin sitä kohti. Minäkin tahdon.

P.S. Halleyn komeetta on tunnetuin ihmisen nimeämistä komeetoista. Se on nimetty englantilaisen astronomin ja matemaatikon Edmond Halleyn mukaan, joka 1700-luvun alussa ennusti komeetan ilmaantuvan uudelleen vuonna 1758. Komeetan löytäjä ei ole tiedossa, mutta Halley laski komeetan radan. Halleyn komeetta kiertää Aurinkoa kiertoradalla, jonka kiertoaika on noin 76 vuotta. Seuraavan kerran komeetta tulee näkyviin vuonna 2061.
(Lähde: Wikipedia)

P.P.S. Saint Helenan saari sijaitsee eteläisellä Atlantilla, 1950 kilometriä Afrikan lounaisrannikosta. Saari kuuluu Britanniaan ja asukkaita oli v. 2016  4534. Pääkaupunki ja satama on Jamestown.
Saint Helena on muinainen tulivuori.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Olli Jalonen, synt. 1954, kirjailija ja filosofian tohtori, toimittaja, tiedottaja ja tutkija. Asunut Suomessa, Ruotsissa ja Irlannissa. Kirjailija on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana neljä kertaa ja voittanut kaksi kertaa: Isäksi ja tyttäreksi voitti v. 1990 ja Taivaanpallo 2018.

***********
Ilmestyneitä teoksia on paljon, tässä romaanit:
Sulkaturkki 1979 - Ilo ja häpeä. Kertomus kahdesta maasta ja itsestäsi 1981 - Hotelli eläville 1983 - Tuhkasaari, saturomaani 1987 - Johan ja Johan 1989 - Isäksi ja tyttäreksi 1990 - Elämä ja elämä 1992 - Kenen kuvasta kerrot 1996 - Yksityiset tähtitaivaat 1999 - Yhdeksän pyramidia, eli Kertomus yhdeksästä elementistä viidessä tai kuudessa ilmansuunnassa 2000 - 14 solmua Greenwichiin 2008 - Poikakirja 2010 - Karatolla 2012 - Miehiä ja ihmisiä 2014 - Taivaanpallo 2018 - Merenpeitto (jatkoa Anguksen tarinalle) ilmestyy syyskuussa 2019.

Lisäksi muita kirjoja ja novellikokoelmia, näytelmiä, kuunnelmia, elokuvia.

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit

  1. Minustakin kirja loppui kesken ja nyt ymmärrän miksi ihmettelin aneemista loppua. Kirja on hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopas muuta. Onneksi on tulossa jatkoa ja tällä kertaa olin nopeampi varauskäänteissäni, sillä olen jonon toinen.

      Poista

Lähetä kommentti